ר"מ סין סיים את תפקידו באזהרה מפני הסיכונים לכלכלה
בנאומו האחרון ציין וון ג'יה־באו את הצמיחה הלא מאוזנת, הירידה בייצור והתסיסה החברתית הגוברת בגלל פערי העושר. הממשלה החדשה התחייבה למדיניות מעודדת צמיחה, אולם מומחים סבורים כי הנזילות הגבוהה מעודדת היווצרות בועות
ראש ממשלת סין וון ג'יה־באו פתח היום (ג') את מושב הפרלמנט הסיני השנתי בבייג'ינג בדו"ח על מצב הכלכלה בצל חילופי השלטון וסיכונים גוברים לכלכלה השנייה בגודלה בעולם. וון הזהיר מפני מתחים שעלולים לערער את יציבותה של סין.
- "דובאי הסינית" מתרסקת: ירידה חדה במחירי הנדל"ן באי פיניקס
- בקהאם יהיה שגריר סין בכדורגל העולמי
- הזיוף החדש של הסינים: כפר איטלקי שהוא מרכז מסחרי
יעד הצמיחה ל־2013 נקבע על 7.5%, זהה ליעד בשנה הקודמת ומשקף ירידה משמעותית מהצמיחה הדו־ספרתית של סין שהעולם הורגל אליה בעשור האחרון. יעד האינפלציה נקבע על 3.5% בצל תלונות ותסיסה רבה בסין על עליות מחירים חדות. "צמיחה בלתי מאוזנת, בלתי מתואמת ושאינה בת־קיימא היא עודנה הבעיה העיקרית של סין", אמר וון והוסיף כי "הבעיות החברתיות גדלו באופן ניכר". העיתון המוביל באזור "South China Morning Post" הזהיר עם פתיחת הכינוס בבייג'ינג כי סין עומדת בפני "תרחיש אימים" על רקע המיתון המתמשך באירופה והצריכה המדשדשת בארה"ב, שפוגעים בייצוא הסיני.
נתונים שפורסמו בשבועיים האחרונים מצביעים על ירידה משמעותית בייצור בסין ועל עלייה באבטלה. השלטונות בבייג'ינג הקלו שוב את הגישה לאשראי בניסיון לעודד את הצמיחה, כפי שעשו ב־2009 לנוכח המשבר הגלובלי. הבעיה היא שאזורים וענפים רבים בסין סובלים כבר כיום מעודף השקעה. האשראי הנוסף, טוען העיתון, מופנה להשקעות ספקולטיביות ומסוכנות העלולות לנפח בועה שתזיק לכלכלה כולה.
הנזילות הגבוהה מסייעת גם להתנפחות בועת נדל"ן. בסוף השבוע שעבר הכריזה בייג'ינג על שורת אמצעים חדשים לריסון העלייה במחירי הנדל"ן, שגם היא גורמת לכעס ציבורי רב. "הרבה מפתחי נדל"ן שקועים בחובות. אם בועת הנדל"ן תתפוצץ, ייתכן שנראה בסין חזרה על האביב הערבי", אמר יושב ראש וונקה, חברת הנדל"ן הגדולה במדינה, בראיון לרשת CBS האמריקאית.
וון התייחס לבעיית התעסוקה וקבע כיעד לשנה הקרובה הוספת 9 מיליון משרות בערים. הוא דיווח על הגדלת תקציב הביטחון של סין בכ־10%, נתון שיש לו משמעות מדאיגה לנוכח הסכסוך עם יפן בחודשים האחרונים על קבוצת איי דיאו־יו ובשל הרטוריקה המתלהמת בין הצדדים בחודשים האחרונים.
כלכלת סין גדלה פי ארבעה בעשור האחרון בהנהגתם של וון והנשיא היוצא חו ג'ינטו, והפכה לשנייה בגודלה בעולם. למרות זאת, משקיפים רבים בבייג'ינג סבורים שהממשל התחמק מרפורמות כלכליות או פוליטיות משמעותיות או לא הצליח לבצע אותן.
את וון יחליף סגנו לי קה־צ'יאנג ואת חו יחליף שי ג'ינפינג, שמונה בנובמבר למזכ"ל המפלגה הקומוניסטית ויכהן כנשיא מהשבוע לאחר הצבעה בפרלמנט, המשמש כחותמת גומי להכרעות צמרת המפלגה.