חשש לבריחת בנקים מהסיטי: בריטניה בניסיון נואש למנוע את הגבלת הבונוסים
שרי האוצר של אירופה קידמו היום את חוקי הגבלת הבונוסים לבנקאים בעוד שר האוצר הבריטי נאבק להדוף אותם
שרי האוצר של האיחוד האירופי נועדו היום (ג') בבריסל כדי לקדם חקיקה שמטרתה להגביל את גובה הבונוסים המוענקים לבנקאים ביבשת.
שרת האוצר של דנמרק מרגרט וסטאגר ציינה בסיפוק כי זהו "יום טוב מאוד" לאירופה, שכן יש בצעד הזה כדי לייצב את המערכת הפיננסית ביבשת, שספגה מכה קשה בעקבות המשבר הגלובלי.
הפרטים הטכניים של התוכנית נבדקו היום על ידי גורמים רשמיים מטעם האיחוד, והצבעה בנושא צפויה להיערך בפרלמנט האירופי בחודש מאי.
פגישת השרים היום התקיימה בהמשך להחלטה שהתקבלה כבר בשבוע שעבר, ולפיה הבונוס השנתי לא יעלה על גובה המשכורת השנתית של הבנקאי. לפי אותה החלטה, בונוס בסכום גבוה יותר ידרוש את אישורם של בעלי המניות, ובכל מקרה לא יעלה על 200% מהמשכורת השנתית.
ההצעה זכתה לתמיכה נרחבת של שרי האיחוד, להוציא את בריטניה, אשר כלכלתה מושתתת במידה רבה על הכנסות המגזר הפיננסי. שר האוצר הבריטי ג'ורג' אוסבורן יצא אתמול לבריסל בניסיון להקל את רוע הגזירה, אף כי הדעה הגורפת היא כי בעקבות משאל העם שנערך השבוע בשוויץ, ואשר בו הצביעו אזרחיה ברוב גדול בעד הגבלת שכר הבכירים במדינה - קטנים סיכוייו לקבל תמיכה.
החוקים החדשים צפויים להיכנס לתוקף כבר בשנה הבאה, וגורמים בתעשיית הפיננסים הבריטית חוששים כי יגרמו ליציאה המונית של בנקים גדולים מהעיר למרכזים פיננסיים מתחרים.
אוסבורן חזר והעלה טיעונים נגד הגבלת הבונוסים בפני שרים באיחוד האירופי בפגישות שנערכו בחודשים האחרונים, אך ללא הועיל. שלשום, שר האוצר הצרפתי פייר מוסקוביצ'י הדגיש כי בריטניה לא תזכה בהקלות מיוחדות. "אמרתי לשר האוצר ג'ורג' אוסבורן בביקורי בלונדון כי החוקים המוסריים הללו חלים על כולם, אפילו על הסיטי", אמר במסיבת עיתונאים.
הרפורמה, שהיא הראשונה מסוגה הנאכפת באופן גלובלי, משחקת לידיים של היורו־סקפטים בבריטניה, הקוראים ליציאתה מהאיחוד, בטענה שבריסל מרכזת בידיה יותר מדי סמכויות.
דובר מטעם ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון אמר באחרונה כי הממשלה "מודאגת מאוד" מהגבלת הבונוסים. ראש עיריית לונדון בוריס ג'ונסון אף הגדיל השבוע והגדיר את המדיניות "מפגרת".
בתוך כך דיווח אתמול "פייננשל טיימס", כי הבנקים הגדולים בסיטי שוקלים להגיש תביעה נגד האיחוד האירופי בגין החוקים החדשים. גורמים רשמיים מטעם אחד הבנקים הגדולים בסיטי אמרו, עם זאת, כי אין בכוונתם לתבוע. "עלינו להמתין עד שהחוק ינוסח באופן סופי ואז לבחון אותו, אבל בשלב זה אין כל היגיון בהגשת תביעה", ציין.