ניו זילנד: הבצורת הקשה פגעה ביצואנית החלב הגדולה בעולם
קבוצת פונטרה הניו זילנדית אחראית לנתח של כ־40% מהסחר הגלובלי במוצרי חלב. שר האוצר: "הבצורת עלולה למחוק 2 מיליארד דולר מהתוצר"
הבצורת הקשה ביותר שפקדה את ניו זילנד ב־30 השנים האחרונות עלולה לעלות לכלכלה שלה 2 מיליארד דולר ניו זילנדי (1.7 מילארד דולר ארה"ב) - כך לפי הערכות חדשות שפרסמה הממשלה. נתון זה גבוה פי שניים מהערכות קודמות לנזקי הבצורת.
"הבצורת תמחק בין מיליארד ל־2 מיליארד דולר מההכנסה הלאומית שלנו, וככל שחולף הזמן גדלים הסיכויים כי הסכום יעמוד על 2 מיליארד דולר", כך הזהיר בסוף השבוע שר האוצר ביל אינגליש בראיון לרדיו המקומי. "אנחנו נקבל נתונים חדשים במהלך השבועות הבאים, ובאמצעותם נעדכן את התחזית לגבי התקציב הממשלתי החדש שיוצג באמצע מאי", ציין.
בשבוע שעבר הזהיר אינגליש כי הבצורת עלולה לפגוע בצמיחה הכלכלית של ניו זילנד המייצאת מוצרי חלב בהיקף של 11.4 מיליארד דולר בשנה, שהם כ־25% מכלל מוצרי היצוא שלה. גם הבנק המרכזי של ניו זילנד הביע דאגה בשבוע שעבר כי תנאי הבצורת "יצמצמו באופן משמעותי את התוצר", והוריד את תחזית הצמיחה למחצית הראשונה של השנה ל־1.1% מ־1.3%.
קבוצת פונטרה קואופרטיב, יצואנית מוצרי החלב הגדולה בעולם האחראית לכ־40% מהסחר הגלובלי של מוצרי חלב, אמרה בסוף פברואר בהודעה רשמית כי תנאי היובש הקשים ששררו באמצע דצמבר ובינואר, באופן מיוחד באזור האי הצפוני שבירתו וולינגטון, הביאו להאטה באספקת החלב.
הבצורת הוכרזה רשמית בראשית החודש בכמה אזורים באי הצפוני, כולל במחוזות החלב הגדולים ביותר. לפי פיל רני, דובר מטעם שר התעשייה ניית'אן גאי, שנת 2013 תהיה הפעם הראשונה ב־30 שנים לפחות שבה האי הצפוני נפגע כולו בבצורת.
השפעת הבצורת ניכרת היטב מצילומי לוויין שבהם נראים חלקים גדולים של ניו זילנד, בעבר ירוקים ופורחים, והיום חומים ומיובשים.