$
כלכלה ומדיניות

"קפריסין הסכימה להטיל 20% מס על פקדונות של יותר מ-100 אלף יורו"

דיווח: המדינה הגיעה להסכמות בעניין עם קרן המטבע והאיחוד האירופי. המס האמור יוטל על הפקדונות בבנק הגדול במדינה, בנק אוף קפריסין. מס של 4% יוטל על פקדונות דומים בבנקים אחרים. הנשיא אנסטסיאדיס צייץ: "מקווים להשיג הסכם בקרוב"

סוכנויות הידיעות 22:0123.03.13

קפריסין הסכימה עם האיחוד האירופי ועם קרן המטבע הבינלאומית על הטלת מס של 20% על פיקדונות מעל 100 אלף יורו בבנק הגדול במדינה, בנק אוף קפריסין, ועל מס של 4% על פיקדונות דומים בבנקים אחרים. כך מדווחת סוכנות רויטרס, לפי מקורות רשמיים בקפריסין.

 

קפריסין נדרשת לאשר חקיקה שתאפשר גיוס של כמעט 6 מיליארד יורו כדי שהאיחוד האירופי, גוש היורו וקרן המטבע הבינלאומית ("הטרויקה") יסכימו להעביר לה חבילת סיוע של 10 מיליארד יורו שתאפשר לה להימנע מחדלות פירעון ומכאוס כלכלי.  שרי האוצר של גוש היורו ייפגשו מחר וידונו בהצעת קפריסין - שלפי הדיווח אינה כוללת שימוש בכספי הפנסיה

 

הנשיא ניקוס אנסטסיאדיס, שצפוי להיפגש בבריסל עם נציגי הנציבות האירופית והנושים הבינלאומיים האחרים של קפריסין, צייץ הערב בטוויטר: "אנחנו עושים מאמצים כבירים, מקווה שנשיג הסכם בקרוב". מוקדם יותר אמר שר האוצר של קפריסין, מיכאל סאריס, אמר הערב כי "נרשמה התקדמות משמעותית במו"מ על תוכנית החילוץ".

  

הפרלמנט של קפריסין העביר אמש שורה של חוקים שמטרתם לסלול את הדרך לקבלת חילוץ בשווי 10 מיליארד יורו מנושיה הבינלאומיים של המדינה, ולהינצל מקריסה כלכלית. בתשובה לשאלה האם יש למדינה תוכנית חלופית, למקרה שבו לא יושג הסכם חילוץ, אמר דובר הממשלה: "אנחנו חייבים למצוא פתרון - אחרת הכל ייהרס".

 

 

הפגנה בקפריסין, אתמול הפגנה בקפריסין, אתמול צילום: אי פי איי

 

הבנקים במדינה יישארו סגורים עד יום שלישי הקרוב, כך שיש לממשלה בניקוסיה יומיים בלבד למצוא מתווה שימנע בריחת הון המונית מהמדינה. בנוסף, אם לא תושג הסכמה על מתווה שיאפשר קבלת חילוץ, צפוי הבנק האירופי המרכזי (ECB) לסגור לקפריסין את ברז הנזילות ביום שני.

 

לפי דיווח של רשת CBS, מבין תשעת החוקים שהעבירה הלילה קפריסין שלושה נחשבים לחוקי מפתח: הראשון מארגן מחדש את המערכת הבנקאית במדינה, שספגה מכה קשה בעקבות חשיפתה לחובות יווניים; השני מגביל עסקאות בשוק ההון, ונועד למנוע בריחת הון בלתי מבוקרת; והשלישי יוזם הקמת "קרן סולידריות" שאליה יוזרמו כספים שייגבו מאזרחים באמצעות מיסוי פיקדונות.  

  

לפי הדיווח של CBS, אזרחי קפריסין הביעו נכונות לתרום פחות מ־1% מהפיקדונות שלהם אם הדבר יאפשר להציל את כלכלתם, אך הם דורשים להחליט על כך בעצמם מבלי שיכפו זאת עליהם, וכן גיבוי מהטרויקה שכך אכן יהיה. "אם נקבל מאירופה התחייבות שהבנקים שלנו לא יקרסו, לא תהיה לי שום בעיה עם מס על הפיקדונות שלי. אבל אנחנו חייבים לשמוע את זה מפי האירופים ולא רק מפי הממשלה שלנו", אמר ל־CBS דמיטראקיס פאפאניקולאו (64), פנסיונר מניקוסיה.

 

נשיא קפריסין, ניקוס אנסטסיאדיס נשיא קפריסין, ניקוס אנסטסיאדיס צילום: איי אף פי

 

 

בשבוע שעבר דחה הפרלמנט תוכנית שהיתה אמורה להטיל מס על כמעט כל הפיקדונות במדינה, ולהכניס לקופת הממשלה כ־10% משוויים הכולל - תוכנית שנתקלה בהתנגדות מרה של אזרחי האי ובדאגה מצד פוליטיקאים שהדבר יפגע אנושות במעמדה של קפריסין כמרכז עולמי לשירותים פיננסיים.

  

כאמור, הבנקים במדינה נסגרו בתחילת השבוע שעבר והם צפויים להיפתח מחדש רק ביום שלישי. בהחלטה משמעותית במיוחד אישרה ממשלת קפריסין את פירוקו לשתי יחידות של הבנק השני בגודלו במדינה, בנק לאיקי. במסגרת הפירוק יחולק הבנק ל"בנק טוב", שנכסיו יימכרו לבנקים אחרים במדינה, ול"בנק רע", שמכיל נכסים רעילים הנובעים מחשיפה לחוב היווני, מתוך מטרה למצוא הסדר שיאפשר את מסמוסם ההדרגתי של נכסים אלה.

 

בבנק לאיקי קיבלו את ההחלטה על פירוקו באופן קשה. לפי דיווח של "הוול סטריט ג'ורנל", מנכ"ל הבנק טאקיס פידיאס אמר ש"מס על פיקדונות היה מאפשר חלוקה שווה יותר של הנטל והבטחת חסינותה של המערכת הבנקאית". כמו כן, עובדי הבנק התכנסו מול בניין הפרלמנט ומחו על פיצול הבנק, שאמור לעלות לרבים מהם במשרותיהם. "הבנק גמור, אנחנו הולכים לאבד את המשרות שלנו ואני דואג לעתיד ילדיי. האירופים רצו להרוס את הכלכלה שלנו והם הצליחו בכך", אמר אחד מעובדי הבנק, ניקוס ציאנגוס.

 

בין הצעות החוק שהעבירה אמש הממשלה בניקוסיה ניתן היה למצוא הגבלות שונות על עסקאות בשוק ההון והמסחר הבין־בנקאי, באופן שלא יעודד יחידים להוציא את כספם מהבנקים ולמוטט כליל את המערכת הבנקאי באי.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x