פוטין בתגובה לקפריסין: "ההחלטה על מיסוי החוסכים מסוכנת ולא הוגנת"
לאזרחי רוסיה ולבנקים הרוסיים יש חשיפה גבוהה במיוחד לפיקדונות בקפריסין. ההערכות הן ש־20–70 מיליארד יורו מתוך הפיקדונות בבנקים ברחבי האי
- בורסות אירופה ננעלו בירידות על רקע משבר הפיקדונות בקפריסין
- "הם אמרו לי שהחשבונות מוקפאים ואנחנו לא יכולים למשוך כספים"
- מס על פיקדונות בקפריסין? מכה פוטנציאלית לחברות ישראליות שפועלות באי
על פי הדיווחים, פוטין אמר את הדברים במהלך פגישת חירום עם בכירי ממשל ויועצים כלכליים שהתכנסה כדי לדון בפרשת המסים בקפריסין.
לאזרחי רוסיה ולבנקים הרוסיים יש חשיפה גבוהה במיוחד לפיקדונות בקפריסין. ההערכות הן ש־20–70 מיליארד יורו מתוך הפיקדונות בבנקים ברחבי קפריסין אי שחיים בו 800 אלף תושבים בלבד שייכים לאזרחים רוסים. הפיקדונות הללו סייעו למגזר הבנקים במדינה לגדול מעבר לכל קנה מידה סביר, בדיוק כפי שקרה בעבר באיסלנד. מדד המניות במוסקבה צנח אתמול לשפל של יותר מארבעה חודשים.
סוכנות אי.אף.פי דיווחה כי הבנק השני בגודלו ברוסיה, VTB, שנמצא בבעלות המדינה ומחזיק פיקדונות בהיקף 13.5 מיליארד דולר באמצעות חברה־בת, יאבד 10% מהסכום הזה. "VTB עוקב באדיקות אחרי התפתחות המצב", כתב הבנק בהצהרה שפרסם אתמול, "נוכל להעריך את ההשלכות רק לאחר שנלמד את לשון החוק".
על רקע פריחת ענף התיירות באי, אלפי רוסים החלו לפקוד אותו מדי שנה. הקשרים הקרובים בין ניקוסיה למוסקבה החלו כבר לפני עשרות שנים, בזכות אמונה משותפת בנצרות אורתודוקסית וכן מגזר בנקאי שלא רק ממעט לשאול שאלות, אלא גם מעניק תשואות של 6% ומעלה.
בעשור האחרון רוסים רבים התיישבו בקפריסין או רכשו שם בית שני. העיר לימסול, המרכז הפיננסי של קפריסין, זכתה לכינוי "לימה־גראד", וכיום יש בה בוטיקים יוקרתיים בסגנון מוסקבאי ועיתונים בשפה הרוסית.