ממשלת קפריסין החליטה: לא יתאפשר פידיון מוקדם של כספי חסכונות
הממשלה בניקוסיה החליטה עוד לא לאפשר פידיון צ'קים אך תתאפשר הפקדת צ'קים ויוגבל סכום הכסף שתושבים מורשים לקחת עמם לחו"ל ל-3,000 יורו
עיקרי תוכנית ממשלת קפריסין להגבלת תנועת הכספים בחשבונות הבנקים ברחבי האי פורסמו היום (ד') על ידי סוכנויות הידיעות.
- קפריסין: בנקים מגבילים את המשיכה ל-100 יורו
- קפריסין ניצלה, אך אירופה שברה טאבו מסוכן
- פרופ' קרוגמן: "קפריסין צריכה לעזוב את גוש היורו. עכשיו"
בין השאר, לא יתאפשר פידיון מוקדם של כספי חסכונות, לא יתאפשר פידיון צ'קים אך תתאפשר הפקדת צ'קים ויוגבל סכום הכסף שתושבים מורשים לקחת עמם לחו"ל ל-3,000 יורו.
סעיפים נוספים בתוכנית, האמורה להיות זמנית , כוללים הטלת הגבלה של עד 10,000 יורו בחודש על העברות כספים למקומיים הלומדים בחו"ל והגבלת עסקאות באשראי ובכרטיסי חיוב ל-5,000 יורו לאדם לחודש.
לפי הנתונים שפירסמו סוכנויות הידיעות, הצעדים הללו יחולו על חשבונות המוחזקים בכל סוגי המטבעות, ולא רק ביורו.
ביום שני הבוע פורסם כי קפריסין הצליחה להתחמק מחדלות פירעון ויציאה חסרת תקדים מגוש היורו, לאחר שנכנעה לדרישות לצמצם את המערכת הבנקאית שלה בתמורה לחילוץ בגובה 10 מיליארד יורו (13 מיליארד דולר). בדרמה שנמשכה עד השעות הקטנות של הלילה, הסכים בסופו של דבר נשיא קפריסין ניקוס אנסטסיאדיס לסגור את הבנק השני בגודלו במדינה, בעקבות הלחץ שהפעילו עליו הנושים בהובלת גרמניה. "זה היה עוד לילה של יום מפרך", הודה אולי רהן הנציב האירופי לעניינים מוניטאריים במסיבת עיתונאים שקיים פני העיתונאים בבריסל, בשעות המוקדמות של היום. "לא עמדו לפנינו פתרונות אופטימליים, רק בחירות קשות".
קפריסין, הכלכלה השלישית הקטנה ביותר בגוש היורו, היא כעת המדינה החמישית שמקבלת סיוע בינלאומי, מאז פרוץ המשבר ביוון ב-2009.
פריצת הדרך במגעים התרחשה במהלך פגישה של אנסטסיאדיס עם בכירים באיחוד האירופי, ביניהם נשיא האיחוד ז'אן קלוד יונקר, נשיא הבנק האירופי המרכזי מריו דראגי ויו"ר קרן המטבע הבינלאומית כריסטין לגארד.
על פי ההסכם, לא יוטל מס על פיקדונות הנמוכים מ-100 אלף יורו. בנוסף, פיקדונות לא מבוטחים בבנק הגדול במדינה, בנק אוף סייפרוס, יספגו הפסדים שלא יהיו גבוהים מ-40%. במקביל, הבנק ישתלט על הנכסים של הבנק השני בגודלו במדינה - Cyprus Popular Bank. הנפגעים העיקריים כוללים בעלי פיקדונות ומחזיקי אג"ח לא מבוטחים. כמו כן, בעלי אג"ח בכירים יתרמו להזרמות ההון לבנק אוף סייפרוס, שבינתיים עוד לא נפתח מחדש מאז נסגר בשבוע שעבר.
בעקבות תוכנית החילוץ התפטא אנדרס ארתמי, יו"ר בנק אוף סייפרוס - הבנק הגדול במדינה. הסיבה: חילוקי דעות עם נגיד הבנק המרכזי ושר האוצר. לדבריו, הבכירים במדינה עקפו באופן גס אותו ואת מועצת המנהלים של הבנק, בעת שקבעו את תנאי החילוץ.