נשיא קפריסין: "נישאר בגוש היורו"; ההגבלות על הבנקים יימשכו כחודש
זאת במקום כשבוע בלבד, כפי שסברו תחילה במדינה. כלכלנים סבורים כי יהיה קשה להסיר את המגבלות כל עוד הכלכלה באי נמצאת במשבר
- ג'ים רוג'רס למשקיעים: התקדים בקפריסין מסוכן - תברחו
- הבנקים בקפריסין נפתחו אחרי כשבועיים - אין התנפלות
- מתעלמים מקפריסין: בורסות אירופה ננעלו בעליות
תושבי קפריסין נעמדו בתורים ארוכים למשוך סכומים מוגבלים של כסף מהכספומטים, אך בניגוד לחשש לא היו סימנים למשיכה המונית של פיקדונות. הבנקים נפתחו לאחר קרוב לשבועיים בהם היו סגורים, במהלכם הממשלה ניהלה משא ומתן להשגת חילוץ בינלאומי בגובה 10 מיליארד יורו (13 מיליארד דולר), במסגרתו הפכה קפריסין למדינה הראשונה בגוש היורו שהטילה מס על פיקדונות בנקים.
"אין לכם מושג כמה זמן חיכיתי", סיפר הפנסיונר פרוסו קוקיקו, שהמתין בתור מחוץ לסניף של בנק לאיקי. "אני חש תחושה של פחד ואכזבה, שעליי לעמוד בתור בצורה כזו, אני מרגיש שאני חי במדינת עולם שלישי, אך מה אני יכול לעשות? זה מה שהטילו עלינו, ואנחנו צריכים לחיות עם זה". אנסטסיאדיס, שיבח את "הבגרות והאחריות" שהפגינו התושבים. "הראינו כי מעבר לכך שאנחנו רוצים לחלץ את המדינה מהמצב הקשה אליו נקלעה, אנחנו אף נעשה זאת", מסר בהצהרה רשמית. הוא עצמו הפחית את השכר שלו ב-25%, בעוד ששכר השרים יופחת ב-20%.
לדברי שר החוץ איאוניס קאסולידס, ההגבלות על תנועות הכסף יוסרו בהדרגה לאחר כחודש. "חלק מהמגבלות יוסרו בהדרגה, בהתאם להערכות הבנק המרכזי", אמר לעיתונאים. בתחילה טענה הממשלה כי ההגבלות יישארו בתוקף רק למשך שבוע, אולם הכלכלנים מציינים כי יהיה קשה להסיר את ההגבלות כל עוד הכלכלה נשארת במשבר. עם זאת, בראיון לעיתון הצרפתי Les Echos לא חסך השר ביקורת מהאיחוד: "אירופה מעמידה פנים שהיא עוזרת לנו, אך המחיר גבוה מדי: לא פחות מהרס ברוטאלי של המודל הכלכלי שלנו".
עוד מסרה הממשלה כי מינתה ועדה מיוחדת שתחקור את קריסת הבנקים. "יהיה לה מנדט רחב", הדגיש קונסטנטינוס פטרידס, יועצו של הנשיא. "היא תחקור אחריות פלילית, אזרחית ופוליטית למשבר".
"חייבים להתאחד"
"איננו עומדים לעזוב את היורו", אמר הנשיא אנסטסיאדיס בנאום שנשא בבניקוסיה. "אנחנו חייבים להתאחד כדי להתמודד עם ההתפתחויות הדרמטיות שאירעו במדינה שלנו, ליישם בהצלחה את ההסכם עם האיחוד האירופי, להישאר בביטחה בגוש היורו ולהמשיך בנתיב של השינויים הגדולים שבו התחלנו לצעוד".
הסכם החילוץ של קפריסין יעלה לדיון בפגישת שרי האוצר של גוש היורו בארבעה באפריל, כך לפי דיווח סוכנות החדשות הממשלתית ביוון, שמתבסס על דבריו של שר העבודה של קפריסין חאריס גאורגיאדיס.
"יש שני גושי יורו בתוך אירופה, מכיוון שהיורו של קפריסין אינו שווה יותר ליורו של 16 המדינות האחרות", טען אתמול מנכ"ל קרן פימקו מוחמד אל עריאן, בראיום לסוכנות בלומברג, "זוהי תקופה היסטורית".