כלכלת ארה"ב צמחה רק ב-2.5% ברבעון הראשון; אמון הצרכנים בשפל של 3 חודשים
זאת לעומת עלייה של 0.4% ברבעון האחרון של 2012 ותחזיות אנליסטים לעלייה של כ-3%; הצריכה הפרטית טיפסה ב-3.2% - העלייה החדה מאז סוף 2010. מדד אמון הצרכנים ירד בשיעור מתון מהצפוי
כלכלת ארה"ב צמחה ב-2.5% ברבעון הראשון של השנה זאת לעומת עלייה של 0.4% ברבעון האחרון של 2012, כך עולה מנתונים שפורסמו היום (ו') על ידי משרד המסחר. לפי תחזיות אנליסטים, הצפי לעלייה עמד על כ-3%. ברקע לנתונים: צמיחה בצריכה הפרטית בשיעור הגבוה ביותר מזה שנתיים, וחברות שצברו מחדש רמות מלאי גבוהות. עם זאת, ההוצאות הממשלתיות נפלו בחדות.
- ארה"ב: רק 55% סבורים שהמסים שהם משלמים - הוגנים
- התקציב של אובמה: העלאת מס לעשירים; חיזוק מעמד הביניים
- רק בארה"ב: מיליונרים קיבלו 80 מיליון דולר בדמי אבטלה בשנות המשבר
הצריכה הפרטית, המהווה את המנוע מאחורי הכלכלה האמריקאית, טיפסה ב-3.2%, העלייה החדה ביותר מאז סוף 2010, אף שחלק מהעלייה נובע ממחירי הנפט הגבוהים יותר. מנגד, המכירות הסופיות של סחורות ושירותים המיוצרים בארצות הברית טיפסו בשיעור של 1.5% בלבד, המהווה את השיעור הנמוך ביותר מזה שמונה חודשים.
נתונים נוספים שעולים מהדו"ח מצביעים על כך שהשקעות בנדל"ן למגורים זינקו ב-12.6%. מדובר בחודש השלישי ברציפות של עליות יציבות בתחום. הוצאות עסקיות על ציוד ותוכנה טיפסו ב-3%, בעוד שההוצאות הצבאיות צנחו ב-11.5%.
באופן כללי, ההוצאות הממשלתיות נפלו ב-4.1%, ככל הנראה נתון זה משקף בחלקו את הקיצוצים בהוצאות שנכנסו רשמית לתוקף בתחילת מרץ. במקביל, הייבוא זינק ב-5.4% לאחר שברבעון הקודם נפל ב-4.2%, בעיקר בעקבות עליית מחירי הנפט, ואילו הייצוא טיפס ב-2.9% לאחר ירידה של 2.8% ברבעון הרביעי.
"יש ירידות וחסרונות, אבל התמונה הכוללת היא של כלכלה הצומחת במתינות", אמר לבלומברג ג'ושוע שפירו, כלכלן בכיר במריה פיוריני רמירז בניו יורק. לדבריו מצטרף קלרנס גודן מחברת CSX: "הנתונים המרכזיים מצביעים על צמיחה איטית ועקבית בכלכלה האמריקאית. התחזיות לעתיד מדברות גם על המשך הצמיחה האיטית בטווח הקרוב, כששיעורי צמיחה משופרים יירשמו בהמשך השנה".
מדד אמון הצרכנים נפל באפריל לרמה של 76.4 נקודות, מ-78.6 נקודות - שפל של שלושה חודשים; עם זאת מדובר בירידה מתונה מהצפוי, שכן האנליסטים חזו שהמדד יירד לרמה של 73.5 נקודות. הירידה במדד משקפת פסימיות בקרב הצרכנים, ועשויה להעיד על ירידה הצפויה בהמשך השנה בצריכה הפרטית.