אירופה במשבר
ממשלת ספרד הודתה: לא נצליח לצמצם את האבטלה עד 2016
על רקע לחץ ציבורי אדיר בעקבות עליית שיעור האבטלה לשיא של 27.2%, ואף שמצבה של הכלכלה חלש אפילו יותר משחשבו, הודיעה הממשלה השמרנית במדריד כי תמתן מעט את מדיניות הצנע הדרקונית ותתמקד בעידוד הצמיחה
לראשונה מאז החלה כהונתה החליטה ממשלת ספרד בסוף השבוע למתן מעט את מדיניות הצנע הקיצונית שדבקה בה בקנאות מיומה הראשון כתרופה היחידה לשיקום הכלכלה הפצועה. לאחר שהתפרסם כי שיעור האבטלה חצה שיא של 37 שנים והגיע ל־27.2%, הודעה שגררה הפגנות המונים מחוץ לפרלמנט, מסרה הממשלה כי תקצה לעצמה פרק זמן נוסף לעמוד בצמצום הגירעון כדי להתמקד בהתנעת הכלכלה, שמצבה גרוע מכפי שצפו.
- ספרד: האבטלה פורצת את רף ה-27% - הגבוהה ביותר מזה 37 שנה
- אלפים הפגינו בספרד: לא רוצים יותר מלך
- ספרד שוב מבקשת ארכה לצמצום יעד הגירעון
ממשלתו השמרנית של מריאנו ראחוי הודתה כי שיעור האבטלה לא יירד מתחת ל־25% במהלך כהונתה, אותו שיעור שנרשם כאשר הושבעה הממשלה לפני 16 חודשים. מדריד הודתה גם כי הכלכלה תתכווץ השנה בשיעור גבוה משצפתה - ב־1.3% במקום ב־0.5%. ואולם, למרות התמונה הכלכלית הקודרת הצהירה מדריד כי הימים הגרועים ביותר במשבר הכלכלי, שכבר נמשך חמש שנים, מאחוריה.
ההתמקדות בהנעת הצמיחה באה לידי ביטוי בהודעת הממשלה כי צמצום הגירעון, הסמל הגדול ביותר של המאבק במשבר בשנים האחרונות, יהיה אגרסיבי פחות ואטי יותר. באישור האיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית קיבלה ספרד דחייה של שנתיים נוספות כדי להגיע ליעד הגירעון שקבע האיחוד האירופי לכלל המדינות החברות בו - 3%, והשנה תידרש לצמצם את הגירעון ל־6.3% מהתמ"ג ולא ל־4.5% כפי שנדרשה במקור.
הדחייה בצמצום הגירעון לא רק מאפשרת לספרד לא להחריף את מסכת הקיצוצים האדירה, אלא גם מסירה מעט את הלחץ להעלות מסים. סגנית ראש הממשלה סוראיה סאנס דה סנטמריה אמרה ביום שישי כי ההקרבות הגדולות שעשתה המדינה כדי לשקם את הכלכלה "מאפשרות לה לא לבקש מהספרדים לעשות עוד מאמצים גדולים כרגע".
אף שכל המהלכים האלה מעניקים לספרד מעט אוויר לנשימה, הם דוחים את היציאה מהמשבר של הכלכלה הרביעית בגודלה בגוש היורו. על מנת להשיג צמיחה של יותר מ־1% ולהגדיל את שיעור התעסוקה ייאלצו הספרדים לחכות עד 2016, כך צופה כיום מדריד.
בתקשורת הספרדית השוו בסוף השבוע את ראחוי לסיזיפוס מהמיתולוגיה היוונית, שנדרש לגלגל שוב ושוב את אותו סלע במעלה ההר ולתת לו להתגלגל מטה. ראחוי, שהבטיח במהלך הקמפיין שיתניע את שוק העבודה, שאיבד 3 מיליון משרות במסגרת הממשלה הקודמת, הוסיף למצבת המובטלים 1.3 מיליון שמות. בספרד יש כיום 6.2 מיליון מובטלים, לעומת 1.7 מיליון ב־2006.
משבר החובות בספרד פרץ אחרי התפוצצות בועת הנדל"ן במדינה, שהביאה לזינוק באבטלה ואילצה את מדריד להלאים שורה של בנקים שנותרו להם חובות רעילים בהיקפים עצומים של הלוואות שניתנו למגזר הנדל"ן.
ספרד אינה המדינה הראשונה באירופה שממתנת את מדיניות הצנע שהכתיב לה האיחוד האירופי בהובלת קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. בית משפט בפורטוגל פסק באחרונה נגד פיטורים במגזר הציבורי, באיטליה צפוי להיכנס לתפקיד ראש ממשלה שידוע כמתנגד צנע ואפילו בכירים בקרן המטבע הבינלאומית ובאיחוד האירופי הודו בשבועות האחרונים שעדיף לעבור למדיניות מעודדת צמיחה.