נחשף מדליף תוכנית המעקב הסודית של ארה"ב
אדוארד סנואודן, צעיר בן 29 שעבד עבור ה-CIA בעבר, הוא האחראי לאחת ההדלפות הגדולות בארה"ב שחשפה כי הממשל מרגל אחר טלפונים של מיליוני אזרחים וכורה מידע בגוגל ובפייסבוק
מי שעומד מאחורי מה שתואר כאחת ההדלפות החשובות והגדולות בהיסטוריה האמריקנית הוא אדוארד סנואודן, בן 29, עובד לשעבר ב-CIA. ה"גרדיאן", שחשף את פרשת הריגול באינטרנט של הסוכנות לביטחון לאומי האמריקנית, חשף הערב (יום א') את זהותו של סנואודן, לבקשתו. בראיון מהונג קונג הוא אומר לעיתון: "אין לי כוונה להסתיר את מי שאני כי אני יודע שלא עשיתי דבר שלא כשורה".
סנואודן עבד עם הסוכנות בארבע השנים האחרונות כעובד של קבלנים חיצוניים שסיפקו לה שירותי אבטחה, בהם החברות "דל" ו"בוז אלן", שם הוא מועסק עכשיו.
כשהעביר את התיק הראשון של מסמכים מסווגים הוא צירף לכך הערה: "אני מבין שיגרמו לי לסבל בגין פעולותיי" אבל "אני אבוא על סיפוקי אם הפדרציה של חוק סודי, חנינה לא שוויונית וכוחה המופרז של הרשות המבצעת ששולטת בעולם שאני אוהב תיחשף ולו להרף עין".
הוא אמר שאינו מפחד מפני ההשלכות של חשיפתו האישית אך חושש כי היא תסיח את תשומת הלב הציבורית מהנושאים שעולים מחשיפת המסמכים עצמה. "אני יודע שהתקשורת אוהבת לעשות פרסונליזציה לדיונים פוליטיים ואני יודע שהממשלה תעשה לי דמוניזציה. אני לא רוצה תשומת לב תקשורתית כי אני לא רוצה שהסיפור יהיה אני. אני רוצה שהסיפור יהיה על מה שהממשלה האמריקנית עושה".
בשבוע האחרון נחשפה תוכנית ריגול רחבת היקף שמאחוריה עומדת הסוכנות לביטחון לאומי (NSA) האמריקנית. העיתונים "גרדיאן" הבריטי וה"וושינגטון פוסט" האמריקני חשפו בין היתר שממשלו של ברק אובמה ריגל אחר טלפונים של מיליוני אזרחים וגם דרך שירותי האינטרנט והרשתות החברתיות.
בממשל ובמודיעין האמריקני הביעו דאגה חמורה מנזקים לביטחון המדינה כתוצאה מהדלפת תוכניות הציתות הסודיות.
הנשיא אובמה לא נרתע מהביקורת הציבורית הקשה על פיקוח נוסח "האח הגדול" על רישום ואגירת כל מספרי הטלפונים בארה"ב, אימיילים, צ'אטים ברשתות חברתיות ושיחות בסקייפ. אתמול אמר הנשיא האמריקני כי אי אפשר לבקש 100% ביטחון ולשמור ב-100% על זכויות הפרט. והלילה הגישה סוכנות ה-NSA בקשה רשמית לפתוח בחקירה פלילית לאיתור מדליפי המידע על תוכנית המעקב הסודית שלה.
סנואודן נחשב עתה לאחד מהמלשינים הגדולים בהיסטוריה האמריקנית, לצד דניאל אלסברג מהקבינט של הנשיא לינדן ג'ונסון, שהדליף ל"ניו יורק טיימס" מסמכים ממלחמת וייטנאם, והחייל ברדלי מנינג העומד בימים אלה למשפט על העברת מסמכים ומברקים סודיים אמריקניים לאתר ויקיליקס.
"המניע היחידי שלי להעביר את המידע הזה הוא להראות לציבור שהדברים נעשו כביכול בשמו אבל מכוונים נגדו", הסביר סנואודן. הוא טען שהוא חי חיים נוחים, משתכר 200 אלף דולר בשנה, יש לו בית משותף עם חברה בהוואיי, קריירה יציבה ומשפחה אוהבת. "אני מוכן לסכן את כל זה משום שאני לא יכול לאפשר במצפון נקי לממשלת ארה"ב להרוס את הפרטיות, את חופש האינטרנט ואת החופש הבסיסי".
ה"גרדיאן" מגולל את תהליך הפרסום. סנואודן סיים את העתקת המסמכים במשרד ה-NSA בהוואי לפני שלושה שבועות והודיע לממונים עליו שעליו לצאת לחופשה בת כמה שבועות כדי לעבור טיפול בשל האפילפסיה שממנה הוא סובל. גם לחברתו אמר שייעדר, אך לא ציין מדוע. ב-20 במאי הוא טס להונג קונג ומאז הוא שם. סנואודן סיפר שבחר בהונג קונג בגלל האווירה התומכת בחופש הביטוי ובהתנגדות פוליטית, ומשום שהוא מאמין שהיא תעמוד בפני לחצים של הממשל האמריקני.
סנואודן מתואר כמי שחי בפחד בשבועות האחרונים וכמעט לא יוצא מחדר המלון שלו. הוא צפה בטלוויזיה באיומי וושינגטון לרדוף את המדליפים.
"כל האופציות העומדות בפניי גרועות", אמר סנואודן. "יכול להיות שישלחו אנשים בעקבותיי. יש לנו סניף של ה-CIA כאן בהמשך הרחוב – הקונסוליה האמריקנית בהונג קונג. ואני בטוח שהם יהיו עסוקים מאוד בשבוע הקרוב. זו דאגה שאצטרך לחיות איתה כל חיי, יהיה אורכם אשר יהיה".
"אינני פוחד, כי זו הבחירה שעשיתי", מצהיר סנואודן, אך כתבי ה"גרדיאן" מציינים כי נקודה מסוימת דווקא הצליחה להעלות דמעות בעיניו במשך השעות הארוכות של הראיונות איתו - גורלם של בני משפחתו, שרבים מהם עובדים עבור הממשל.