$
כלכלה ומדיניות

ספרד נגד בריטניה: בוחנת צעדי תגובה בגיברלטר

שר החוץ הספרדי אמר כי "החגיגה נגמרה", וכי המדינה שוקלת לסגור את המרחב האווירי שלה למטוסים העושים את דרכם לנמל התעופה בגיברלטר

סוכנויות הידיעות 23:4804.08.13
ספרד הודיעה הערב (יום א') כי היא בוחנת צעדי תגובה נגד הטריטוריה הבריטית של גיברלטר, במסגרת הסכסוך ההולך ומעמיק על שטחי דיג. "החגיגה נגמרה", הודיע בהצהרה חריפה שר החוץ של ספרד, חוסה מנואל גרסיה-מרגלו, במסגרת ראיון שהעניק לעיתון ABC. בדבריו אלה התכוון לשנים ארוכות שבהם נקטה ספרד, תחת הנהגת הממשלה הסוציאליסטית, מדיניות רכה יותר כלפי גיברלטר.

 

השר אמר כי ספרד מתכננת להכניס לתוקף מס מעבר גבול בגובה 50 יורו ולנהל חקירות מס בנוגע לאלפי תושבים בגיברלטר המחזיקים ברכוש בספרד. אם מס הגבול אכן ייכנס לתוקף, הוא ישפיע על תיירים וגיברלטרים רבים החוצים את הגבול לספרד לצורכי עבודה.

 

שר החוץ הודיע עוד כי ספרד שוקלת גם לסגור את המרחב האווירי שלה למטוסים העושים את דרכם לנמל התעופה בגיברלטר ולשנות את החוקים כדי לזכות בכספי מסים מחברות הימורים באינטרנט היושבות בגיברלטר.

 

גיברלטר גיברלטר צילום: shutterstock

 

בריטניה תפסה את צוק גיברלטר ב-1704 וספרד ויתרה על הריבונות בטריטוריה ב-1713, אך מאז דרשה באופן חוזר ונשנה לקבל את השטח בחזרה, בטענה שמדובר בחלק טבעי וגיאוגרפי של ספרד. משאל עם שנערך ב-2002 בטריטוריה הבריטית והציע ריבונות משותפת, ספרדית-בריטית, נדחה על ידי 99 אחוזים מהתושבים.

 

ספרד מתנגדת לשלטון בן 300 שנים של בריטניה בגיברלטר, טריוטריה בקצה הדרומי של ספרד שבה חיים כ-30 אלף איש. כלכלת גיברלטר סובבת במידה רבה בנקים, חברות הימורים באינטרנט ותיירות. תחת שלטון הסוציאליסטים בספרד, נקטה מדריד מדיניות פייסנית כלפי גיברלטר: היא לא העלתה את שאלת הריבונות, והסכימה לאפשר לגיברלטר להשמיע את קולה בכל סבב שיחות שהוא בנוגע לריבונות על הטריטוריה הזו.

 

המתיחות האחרונה בין ספרד לטריטוריה הבריטית החלה לפני עשרה ימים כשסירות מגיברלטר החלו להשליך גושי בטון לים ליד גיברלטר.

 

בטריטוריה הבריטית אמרו שהמטרה היא ליצור שונית מלאכותית שתגדיל את מספר הדגים שם. ספרד מצידה טוענת ששונית שכזו תחסום סירות דיג ספרדיות, ובתגובה היא הגבירה את הבדיקות שהיא עורכת בגבול. כתוצאה מצעדה זה נוצרו תורים ארוכים בגבול בין ספרד לגיברלטר.

 

ביום שישי זימן משרד החוץ הבריטי את שגריר ספרד, ולונדון התלוננה כי העיכובים שנרשמו בגבול בין 26 ל-28 ביולי ואז שוב ב-30 ביולי היו לא-מוצדקים. גיברלטר הגישה תלונה לנציבות האירופית על מה שכינתה "בדיקות גבול חסרות היגיון", וטענה כי המהלך מהווה הפרה של חוקי האיחוד האירופי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x