בו שילאי: "אני חם מזג ואשתי מטורפת. לא הצלחתי לרסן את משפחתי"
הדיונים במשפט השחיתות של בו שילאי ננעלו בהצהרות שערורייתיות מפיו, ששוחררו לציבור דרך הטוויטר הסיני. לטענה על עושרו הרב השיב: "אני לובש מכנסיים שאמי קנתה לי בשנות השישים"
בעיר ג'ינאן שבסין הסתיים היום (ב') משפטו הדרמטי של בו שילאי, הבכיר לשעבר במפלגה הקומוניסטית שהודח ונעצר לפני שנה וחצי בהאשמות של שחיתות וניצול לרעה של כוח.
הדיונים הסתיימו בהצהרות שערורייתיות מפי בו עצמו, אך פסק דין עדיין לא ניתן ולא ברור מתי תהיה ההכרעה.
זהו המשפט הפוליטי הפומבי וכנראה החשוב ביותר שנוהל במדינה מאז המשפט שנוהל נגד ג'יאנג צ'ינג, רעייתו של מאו, שהואשמה לאחר מותו בפשעי מהפכת התרבות. מופע האימים של בו בימים האחרונים הזכיר לרבים את המשפט ההוא, שסיים תקופה היסטורית וקודרת במיוחד בסין.
פתחון פה מפתיע
בו הודה כי "ביצע טעויות" אך כפר ברוב ההאשמות נגדו - כך על פי רישומי בית המשפט ששוחררו לציבור בזמן אמת. כלי תקשורת וקהל לא הורשו לשבת באולם המשפט והדיון לא שודר, אך מהלכו הועבר דרך ווייבו, גרסה סינית של טוויטר.
הממשל הסיני, דרך כלי התקשורת הרשמיים שלו, הילל את ההליך כהוכחה להתקדמות בשלטון החוק בסין, אולם ככל הנראה לפחות חלק מהדיון צונזר ולא הגיע לידיעת הציבור. הפתיחות היחסית מפתיעה בהתחשב במהלך המשפט של גו קאילאי, אשתו של בו, ב־2012 שהיה משפט בזק. פתחון הפה שניתן לבו שילאי מפתיע עוד יותר.
בחמישה ימים של דיונים הוכיח בו שהמוניטין שלו כמנהיג כריזמטי וחסר מעצורים נשאר בעינו גם אחרי הנפילה. הוא חקר בעצמו את העדים וכינה אחד מהם, איש עסקים שסיפר על כספים שהעביר לו, "כלב משוגע". הוא הצהיר גם שגו קאילאי, רעייתו, "מטורפת", וסיפר לבית המשפט כי בני הזוג בקושי דיברו ביניהם. גו מרצה עונש של תשע שנות מאסר, תחליף לעונש מוות מושהה, על רצח איש העסקים הבריטי ניל הייווד.
"אני לא מושלם. אני סובייקטיבי וחם מזג. עשיתי טעויות קשות ולא הצלחתי לרסן את בני משפחתי", אמר בו בנאום הסיכום שלו, במה שעשוי להיראות כניסיון להסיט את האשמה אל רעייתו. הוא טען כי לא ידע על סכום של חצי מיליון דולר שהועבר מהקופה הציבורית בדאליאן אל חשבונה של גו. השופט נזף בבו כמה פעמים במהלך הדיונים על חריגה מגבולות הדיון, כולל הערה, כאשר בו השתמש במילה האנגלית Ridiculous לתיאור העדויות נגדו, וזאת כיוון ש"בבית המשפט הזה מדברים בסינית בלבד".
מהמשפחות החזקות בסין
לא ברור מתי יינתן פסק הדין במשפט, אך רוב המשקיפים סבורים כי כל פסק דין יהיה תוצאה של פשרה שהושגה בתוך צמרת המפלגה, שמתלבטת כבר חודשים ארוכים מה לעשות עם בו.
הפרשה התפוצצה בפברואר 2012 כאשר וואנג ליג'ון, מפקד המשטרה של העיר צ'ונגצ'ינג ויד ימינו של בו, נמלט מהעיר ומצא מקלט בקונסוליה האמריקאית בעיר סמוכה. מאוחר יותר הוא הסגיר עצמו והחל את כדור השלג שהביא לנפילתה של משפחת בו, מהמשפחות החזקות בסין.
בשנתיים שקדמו לכך התפרסם בו כמזכיר המפלגה הקשוח של צ'ונגצ'ינג. שר המסחר לשעבר החליט להשתמש בעיר שעל היאנגצה כקרש קפיצה לעמדת הנהגה בכירה, פתח בקמפיין מתוקשר לביעור השחיתות, ואילץ את הכפופים לו לשיר שירים ברוח מהפכת התרבות.
בו נחשב למנהיגם של הניאו־מאואיסטים, האגף השמאלי יותר במפלגה, שאינו מרוצה מהרפורמות שערכה סין לכיוון של כלכלת שוק. הוא נחשב גם לאחד הבודדים בצמרת הסינית שיש לו כוח משיכה ציבורי והתבלט בין הדמויות האפרוריות למדי שסביבו.
בו היה מועמד מוביל למקום בוועדה המתמדת, הגוף בן תשעת החברים ששולט בסין, אך עורר רגשות קשים אצל גורמים ליברלים יותר שראו בפולחן האישיות שפיתח סביבו כהדים לתקופת מאו.
עריקתו של מפקד המשטרה וואנג ליג'ון הביאה לחשיפת הרצח של הייווד, איש עסקים בריטי שהיה מקורב למשפחת בו, וכן להדחתו ולכליאתו של בו ולהרשעתה של גו קאילאי.
בנם של השניים, בו גואה־גואה, שהתפרסם כפלייבוי בינלאומי, התחיל בינתיים ללמוד משפטים באוניברסיטת קולומביה ונמנע מלשוב לסין, אף כי פרסם הצהרת תמיכה באביו.
וילה בריביירה הצרפתית
וואנג ליג'ון הובא מכלאו להעיד במשפט, וסיפר על שיחות טלפון שבהן בו הורה על העברת כספים לחשבונו האישי. איש העסקים שו מינג שהעיד גם הוא סיפר כי בין הפינוקים שקנו סכומי השוחד, משפחת בו מחזיקה בווילה בריביירה הצרפתית בשווי 3.2 מיליון דולר. הוא סיפר על טיול של בו גואה־גואה באפריקה, שעלה עשרות אלפי דולרים במימון אנשי עסקים.
בו פטר את הטענות על שחיתות ועושר מופלג, וטען כי "אני עדיין לובש מכנסיים שאמי קנתה לי בשנות השישים". עוד טען כי וואנג ליג'ון היה מאוהב בגו קאילאי ולכן ברח מהעיר.
כעת סין מצפה בנשימה עצורה להכרעה בעניינו, שעשויה לסמן גם את הכיוון הפוליטי שאליו תפנה ההנהגה בעתיד - אחרי שתצליח לסיים את השערורייה שהרעידה את הצמרת.