$
כלכלה ומדיניות

הבחירות בגרמניה: קואליציה גדולה טובה לאירופה

ממשלה רחבה בגרמניה תאיץ את קצב הרפורמה והאינטגרציה שלהן גוש היורו זקוק נואשות

כמאל דרוויש 08:4024.09.13

לפני כמעט מאה שנה, ב־1919, ניתח הכלכלן הבריטי המשפיע ג'ון מיינארד קיינס את השלכותיו הכלכליות של הסכם השלום שנחתם לאחר תבוסת גרמניה במלחה"ע הראשונה. מובן שהשלכותיהן של הבחירות בגרמניה, שהסתיימו שלשום בבחירתה המחודשת של הקנצלרית אנגלה מרקל, לא יהיו דרמטיות כל כך, אך הן בוודאי לא יהיו משניות כמו שאנליסטים רבים סבורים כעת. ייתכן כי האג'נדה של מרקל לאחר הבחירות עדיין תהיה זהירה, אולם אין ספק שבקדנציה השלישית שלה היא תהיה מוכנה להמשיך ביצירת איחוד בנקאי אירופי. 

השותפות הפוטנציאליות פחות שאננות

 

יתרה מכך, גם אם מרקל תוביל קואליציה דומה לזו של הממשלה הקודמת, לא מן הנמנע שהיא אף תהיה נכונה לפעול לקידום רפורמות מוסדיות שיאפשרו תיאום טוב יותר של המדיניות הכלכלית בין חברות האיחוד האירופי. גם אם מרקל תיצור קואליציה רחבה עם המפלגה הסוציאל־דמוקרטית (SPD) או הירוקים, הממשלה החדשה תתמקד באינטגרציה של אירופה ושל גוש היורו יותר מאשר הקואליציה הקודמת.

 

בית הדין החוקתי של גרמניה פסל את האפשרות לבצע התחייבויות פיננסיות ללא סוף מוגדר שעליהן אין לפרלמנט הגרמני שליטה, ועל כן גרמניה מוגבלת ביכולתה לתמוך באיחוד כלכלי נרחב יותר שלא כולל איחוד פוליטי רחב יותר. ואולם, ממשלה שבה חברים הסוציאל־דמוקרטים או הירוקים תכלול לפחות מפלגה אחת המוכנה לעשות צעדים משמעותיים לכינונו של גוש יורו פדרלי למחצה בעל מאפיינים של איחוד פיסקאלי. שתי מפלגות אלו שאננות פחות מהממשלה הקודמת של מרקל בכל הנוגע ליציבות גוש היורו ולסיכויי הצמיחה של אירופה. שתיהן אף מחזיקות בדעה כי סולידריות חזקה יותר בגוש היורו תועיל לגרמניה בטווח הארוך.

 

אנגלה מרקל מצביעה אנגלה מרקל מצביעה צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

התוצאות יזרזו את יישום ההחלטות

 

הבחירות בגרמניה לא יחוללו רעידת אדמה פוליטית ולא יפתחו באבחה אחת את הדלת לאירופה פדרלית על פי המודל האמריקאי, שבו קיימת ערבות הדדית פיסקאלית ותיאום רב בתחומי מדיניות החוץ והביטחון. אך לכל הפחות, תוצאותיהן יזרזו את יישומן של החלטות לגבי גוש היורו שכבר נתקבלו ויובילו למדיניות כלכלית בעלת אופי מעט כוללני יותר.

 

קואליציה שתכלול את SPD או הירוקים עשויה לקדם צעדי רפורמה, התחדשות וחיזוק משמעותיים במוסדות האיחוד. ממשלה כזאת תוכל להאיץ את קצב הרפורמה והאינטגרציה שלהן כה זקוק גוש היורו. באופן זה תוכל אירופה להתאושש מהר יותר מהחולי הכלכלי שפשט בה ולהשיב לעצמה את שרביט ההובלה הגלובלית שחמק מידיה זמן כה רב.

 

הכותב שימש בעבר כשר הכלכלה של טורקיה, מנהל תוכנית הפיתוח של האו"ם וסגן נשיא הבנק העולמי. כיום הוא סגן הנשיא במכון המחקר ברוקינגס. פרוג'קט סינדיקט ‭,2013‬ מיוחד ל"כלכליסט"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x