רוחאני ענה לאובמה באו"ם: השלום בהישג יד
לאחר 8 שנים שבהן גרם אחמדינג'אד לנציגים באו"ם לעזוב את האולם, סיים נשיא איראן את נאומו לקול תשואות. "אנו לא מאיימים על השלום", הבטיח רוחאני ופנה לנשיא האמריקני: "ביכולתנו ליישב את חילוקי הדעות". הוא תקף את הסנקציות והדגיש: "לחשוב שנוותר על הגרעין זו אשליה". נתניהו: "נאום ציני ומלא צביעות"
רוחאני עונה לאובמה ומושיט יד לשלום. שעות אחרי שנשיא ארה"ב ברק אובמה עלה על במת האו"ם והביע נכונות לבדוק ברצינות את הצהרות איראן על רצונה בפתרון דיפלומטי לבעיית הגרעין, עלה אמש (יום ג') לנאום בעצרת הכללית נשיא איראן הטרי, חסן רוחאני. הוא פנה לממשל האמריקני: "בשנים האחרונות קול דומיננטי הצהיר כי האופציה הצבאית על השולחן. על רקע הטענה הלא יעילה הזו, תנו לי להיות ברור - השלום בהישג יד".
רוחאני התייחס ישירות לדבריו של הנשיא האמריקני וקרא לו לא להקשיב לקולות שמחרחרים מלחמה ולשנות את הגישה של לחץ צבאי. "אנחנו יכולים להגיע למסגרת ליישוב חילוקי הדעות בינינו על בסיס כבוד הדדי והכרה בעקרונות של החוק הבינלאומי", הבהיר. בסיום נאומו, זכה הנשיא האיראני לתשואות - בניגוד לקודמו בתפקיד מחמוד אחמדינג'אד, שבזמן נאומיו נהגו נציגי האו"ם לצאת בהפגנתיות. חברי המשלחת הישראלית נעדרו מהנאום גם הפעם.
עוד בפתח נאומו הביע רוחאני תקווה כי "כולם בעולם יגידו כן לשלום ולא למלחמה". הוא הוסיף כי איראן מתכוונת להציג תוכנית שלום שבה איראן תשמש עוגן של יציבות באזור לא יציב, וציין כי "אנו מקווים שהדיאלוג יגבר על המלחמה". הנשיא האיראני הזהיר כי כל טעות בהערכת כוונות הצד השני, "תגרור טעויות היסטוריות והשלכות שליליות עבור כולם".
בהמשך דבריו, טען רוחאני כי ההתעלמות מהבדלים תרבותיים בין המדינות הינה עוד מקור למחלוקת. "לאנשים בעולם נמאס ממלחמה ומאלימות, והם מקווים לשינוי. זו הזדמנת לכולנו, איראן מקווה שכל השינויים יכולים להתרחש". הוא גינה את התפישה שהשתמרה מימי המלחמה הקרה, של חלוקת המדינות ל"אנחנו" ו"הם", והדגיש: "העידן של משחק סכום אפס נגמר".
בהתייחסו לסוריה, הבהיר הנשיא האיראני כי "האובייקטיביות של הקהילה הבינלאומית צריכה להתבטא בגינוי כל שימוש בנשק כימי, ובאמונה שקבוצות טרור קיצוניות הן האיום הגדול ביותר לאזור". יחד עם זאת, הוא הבהיר כי "האיום בשימוש בכוח רק יוביל להסלמת הטרור באזור. הרג אנשים חפים מפשע מייצג את זה. האלימות של קיצונים נגדם צריך להיות מגונה גם כן".
בהקשר הזה טען רוחאני כי התעמולה נגד האיסלאם "יצאה מפרופורציה", והולידה איומים מדומים כמו איום הגרעין האיראני, שמשמש הצדקה לאיומים נוספים. "אני אומר בכנות, אין הוכחות למה שמכנים איום איראני על השלום בעולם", הוא הדגיש. "איראן לא מהווה שום איום על העולם או על האזור, ארצי היא ארץ של שלום".
רוחאני הדגיש כי "איראן רוצה לפתור בעיות, לא לייצר אותן". לדבריו, שלום, דמוקרטיה והבטחת הזכויות של כל המדינות במזרח התיכון אינן סוגיות שניתן לפתור בדרכים צבאיות. הוא הבהיר גם כי איראן מעוניין להגיע לפתרון פוליטי בעניין הגרעין. "אנחנו רוצים להשתמש בטכנולוגיה כדי לשפר את החיים. הגרעין האיראני ושל כל המדינות האחרות צריך להתקיים רק למטרות שלום. אני מצהיר כאן שזו תמיד הייתה העמדה של איראן. לנשק להשמדה המונית אין מקום באיראן, הוא מנוגד לאמונתנו".
רוחאני גם הבהיר כי הוא רואה בשימוש במל"טים למטרות חיסול טרור לכל דבר. "יש לגנות הרג חפים מפשע בשם המלחמה בטרור", אמר והזכיר את מדעני הגרעין האיראנים שחוסלו: "בגין אילו פשעים התנקשו בהם? על האו"ם ומועצת הביטחון לענות על השאלה: האם האחראים לכך זכו לגינוי?".
רוחאני תקף אף את הסנקציות שהטיל המערב על ארצו בתגובה לתוכנית הגרעין שלה. "הסנקציות הן אלימות - פשוט מאוד", הוא הדגיש. "חד-צדדיות או לא, הן מפרות את זכויות האדם, הזכות לחינוך, לבריאות, לפיתוח ואת הזכות לחיים. הסנקציות גורמות לסבל אנושי".
יחד עם זאת, הוא הדגיש כי הרעיון שאיראן תגנוז את תוכנית הגרעין שלה בגלל לחצים בינלאומיים הינה "אשליה לא מציאותית". "איראן מזמינה את הקהילה הבינלאומית לקחת צעד קדימה ולצאת נגד אלימות וקיצוניות", המשיך רוחאני. "אנחנו צריכים ליצור אופק חדש שבו ישלטו שלום במקום מלחמה, סובלנות במקום אלימות, צדק במקום אפליה, ושגשוג במקום עוני. אני אופטימי, אני בטוח שאם העולם ידחה אלימות יהיה לו עתיד מזהיר".
נתניהו: "טוב שמשלחת ישראל לא ישבה באולם"
הנציגים הישראלים השר יובל שטייניץ והשגריר לאו"ם רון פרושאור נעדרו מאולם המליאה בזמן הנאום, בהוראת ראש הממשלה בנימין נתניהו. לאחר שהנשיא האיראני סיים את דבריו, הצהיר נתניהו בתגובה: "כצפוי היה זה נאום ציני מלא צביעות. רוחאני דיבר בו על זכויות אדם בשעה שכוחות איראניים משתתפים בטבח המוני של אזרחים חפים מפשע בסוריה. הוא גינה את הטרור בשעה שהמשטר האיראני מפעיל טרור בעשרות מדינות ברחבי העולם. הוא דיבר על תוכנית גרעין למטרות אזרחיות בזמן שדו"ח סבא"א קובע כי קיימים בתוכנית סממנים צבאיים, ובשעה שכל אדם בר דעת מבין שאיראן, אחת המדינות העשירות בנפט, אינה משקיעה הון בטילים בליסטיים ובמתקנים גרעיניים תת-קרקעיים כדי לייצר חשמל".
נתניהו ציין כי בנאום לא הייתה "שום הצעה מעשית לעצור את תוכנית הגרעין הצבאית של איראן ולא הייתה התחייבות למלא אחר החלטות מועצת הביטחון של האו"ם". לטענתו, לא מדובר ביד המקרה: "זאת בדיוק התכנית האיראנית - לדבר ולמשוך זמן כדי לקדם את יכולתה של איראן להשיג נשק גרעיני. רוחאני מכיר זאת היטב - הוא התגאה בכך שלפני עשר שנים הוליך שולל את המערב, ובזמן שאיראן ניהלה שיחות היא קידמה במקביל את תוכנית הגרעין שלה. הקהילה הבינלאומית צריכה לבחון את איראן במעשיה ולא במילותיה".
ראש הממשלה הצהיר עוד כי "טוב שמשלחת ישראל לא ישבה באולם, בכך הייתה ניתנת לגיטימציה למשטר שלא מכיר בקיומה של השואה ושמכריז בפומבי על רצונו למחוק את מדינת ישראל מהמפה". נתניהו הסביר ש"כראש ממשלת ישראל, מדינתו של העם היהודי, לא אתן למשלחת ישראל להיות חלק ממופע יחסי ציבור ציני של משטר שמכחיש את השואה וקורא להשמדתנו".
השר לעניינים אסטרטגיים יובל שטייניץ האשים את רוחאני ואמר כי הוא "שיחק משחקי תעתועים" בנאומו באו"ם הלילה. "שמענו הרבה מילים אבל אפס צעדים חדשים או התחייבויות חדשות שיתאמו את החלטות מועצת הביטחון של האו"ם", אמר.
אובמה: לגבות מילים פייסניות בפעולות שקופות
מאז בחירתו לנשיא של חסן רוחאני, שנחשב למועמד המתון מבין המתמודדים בבחירות לנשיאות איראן שנערכו ביוני, ניסו הוא ומשטר האייתוללות להשתמש בלשון דיפלומטית ורכה יותר כלפי המערב ולהציג עצמם כמי שחותרים לפתרון דיפלומטי של סוגיית הגרעין. בארה"ב הבהירו בשבוע האחרון כי הם נכונים לחתור לפתרון דיפלומטי, במיוחד בעקבות הפתרון הדיפלומטי המסתמן לסוגיית הנשק הכימי בסוריה, אולם הדגישו גם כי מילותיו של רוחאני אינן מספיקות וכי יש לגבות אותן במעשים. ישראל מצדה הזהירה שלא להתפתות למסרים פייסניים מאיראן, ושאלה עלולים להתגלות כתרגיל שכל מטרתו היא למשוך זמן כדי לאפשר לטהרן להתקדם בדרך לפצצה.
אמש ניצל אובמה את נאומו באו"ם כדי להבהיר שהאופציה הצבאית נגד איראן עדיין נמצאת השולחן וכי ארה"ב תשתמש בה במקרה הצורך, אך הדגיש גם שהוא חש שחובה עליו לבדוק את האפשרות שאיראן רצינית בדבריה על רצון בדיאלוג. "כדי להצליח, מילים פייסניות יצטרכו להיות מגובות בפעולות שקופות וניתנות לאימות", אמר אובמה. "אני רוצה להיות ברור: אנחנו מעודדים מכך שהנשיא רוחאני קיבל מהעם האיראני מנדט לצעוד בדרך מתונה יותר, ובהתחשב במחויבות להשיג הסכם שעליה הצהיר הנשיא רוחאני, אני מורה למזכיר המדינה ג'ון קרי לקדם את המאמץ הזה עם ממשלת איראן, בשיתוף פעולה קרוב עם האיחוד האירופי, בריטניה, צרפת, גרמניה, רוסיה וסין. המכשולים עלולים להתברר גדולים מדי, אבל אני משוכנע עמוקות שיש לבדוק את הדרך הדיפלומטית".