ההתאוששות ביפן מסכנת את קרן הפנסיה הגדולה בעולם
קרן הפנסיה הממשלתית המנהלת 1.25 טריליון דולר מושקעת בעיקר באג"ח ממשלתיות. עליית הריבית במדינה עלולה להוביל אותה להפסדים כבדים. פאנל חירום המליץ על גיוון ההשקעות לתחומי הנדל"ן, התשתיות וחומרי הגלם
קרן הפנסיה הממשלתית של יפן, שהיא קרן התגמולים הגדולה בעולם, עלולה להיקלע למשבר בעקבות התוכנית הכלכלית של ראש ממשלת יפן שינזו אבה.
- "על יפן להעלות מס הקנייה ל-20% עד 2020 - כדי למנוע אסון בשוק האג"ח"
- יפן: הייצוא זינק ב-15% באוגוסט
- יפן מזהירה מקריסת רשת החשמל בגלל השבתת הכור הגרעיני היחיד במדינה
הקרן, שמנהלת 1.25 טריליון דולר בכספי חסכונות, עלולה למצוא עצמה במצב שבו היא אינה מסוגלת לעמוד בהתחייבויותיה, דווקא בזמן שכלכלת יפן מראה סימני התאוששות אחרי שני עשורים של דשדוש.הכלכלה היפנית צמחה ברבעון השני של 2013 בשיעור שנתי של 3.8%, נתון מרשים לאחר 20 שנה של צמיחה אפסית או שלילית.
פאנל מומחים שהתכנס במיוחד בשבוע שעבר בטוקיו כדי להמליץ למועצת המנהלים של הקרן על מדיניות השקעות חדשה, קבע כי ההשקעות הגדולות שלה באג"ח של ממשלת יפן, שמהוות כ־60% מהפורטפוליו שלה, עלולות להוביל להפסדים בגלל עליית הריבית במדינה. להפסדים הללו צפויות להיות השלכות חברתיות מרחיקות לכת ביפן, מדינה שאוכלוסייתה מזדקנת במהירות ורגילה לתנאי פרישה נוחים המובטחים על ידי הממשלה.
"GPIF (קרן פנסיה והשקעות ממשלתית) צריכה להוריד את חשיפתה לאג"ח ממשלתיות בשל הסיכון לעליית הריבית בעקבות התאוששות הכלכלה", אמר ראש הפאנל אקטושי איטו בראיון לסוכנות בלומברג. איטו, דקאן הפקולטה למדיניות ציבורית באוניברסיטת טוקיו, אמר שיעד האינפלציה העומד על כ־2% הוא "סביר", וכי הקרן צריכה לתכנן את מדיניות ההשקעות שלה בהתאם.
יפן סובלת מדפלציה זה 15 שנה, ויעד האינפלציה נראה היה בתחילת השנה כשאפתני מדי, אך כעת כלכלנים רבים סבורים שהוא אפשרי.
העיתון "ניקיי" דיווח בסוף השבוע כי GPIF תגוון את השקעותיה לכיוון תעשיות צומחות. איטו אמר בראיון לבלומברג כי כמה מחברי הפאנל ממליצים על גיוון לכיוון של קרנות נדל"ן, תשתיות וחומרי גלם. GPIF הציגה את הרווח הנמוך זה שנה וחצי ברבעון השני בשל הפסדים על אג"ח ממשלתיות.
התלבטות ההשקעות של הקרן מדגישה את המורכבות והסיכונים שטומנת בחובה תוכנית ההתאוששות הכלכלית של שינזו אבה.
בעקבות ניצחונו בבחירות בתחילת השנה, הוא החל בתוכנית תמריצים חסרת תקדים שזכתה לכינוי "אבה־נומיקס". ההתאוששות על פי אבה כוללת "שלושה חצים": הקלות מוניטריות והצפת השוק בכסף, תוכנית תמריצים פיסקאלית, ורפורמות מבניות הכוללות בעיקר דרגולציה של חלק ממגזרי המשק.
דווקא מה שנראה כהצלחה מרשימה של התוכנית עלול להשאיר את קרנות הפנסיה בחובות, אם לא יצליחו למצוא אפיקי השקעות רווחיים יותר מהאג"ח הממשלתיות. מבין הקרנות, GPIF נמצאת בסיכון הגדול ביותר כיוון שהשקעותיה מוטות באופן חד לכיוון הממשלתי.