$
כלכלה ומדיניות

צמרת הכלכלה העולמית חרדה מחדלות פירעון של ארה"ב

בוושינגטון ננעלה אתמול ועידת קרן המטבע הבינלאומית בצלו של המבוי הסתום בשיחות על הגדלת תקרת החוב של ארה"ב, שעתידה לפקוע בעוד 3 ימים. על רקע האזהרות מפני נפילה חוזרת למשבר עולמי, בסנאט נעשים ניסיונות לחידוש המשא ומתן

סוכנויות הידיעות 08:2614.10.13

הסכנה הברורה והמיידית ביותר ליציבות הכלכלה העולמית היא חדלות פירעון של ארה"ב - כך עולה מההצהרה המסכמת של ועידת קרן הבינלאומית והבנק העולמי שננעלה אתמול בוושינגטון הבירה לאחר שלושה ימים.

 

ועדת המדיניות של קרן המטבע הבינלאומית הצהירה במסמך מסכם כי ארה"ב חייבת לנקוט "פעולה דחופה" כדי לשים קץ למחלוקת בין המחוקקים הדמוקרטים והרפובליקנים שלא מאפשרת לארה"ב להעלות את תקרת החוב ועלולה להביאה למצב שבו לא תוכל לפרוע את חובותיה החל מ־17 באוקטובר, יום חמישי הקרוב.

 

בכירי הכלכלנים, הפרשנים והפוליטיקאים שהשתתפו בוועידה עשו כל שביכולתם כדי לדחוק בארה"ב להימנע מפריצת תקרת החוב, תרחיש שעלול להוריד לטמיון את המאמצים שנעשו כדי לשקם את הכלכלה העולמית, חמש שנים לאחר פרוץ המשבר ב־2008. מצב שבו הכלכלה הגדולה בעולם לא יכולה לפרוע את חובותיה או להנפיק אג"ח חדשות טרם התרחש עד היום, והחשש הוא כי חדלות פירעון אמריקאית תגרום לרעדה עולמית בעוצמה שלא ניתן לחזות.

 

נשיא הבנק העולמי ג'ים יונג קים אמר במסיבת העיתונאים המסכמת של הוועידה כי אם לא תחליט ארה"ב על הגבהת תקרת החוב, העומדת כרגע על 16.7 טריליון דולר, שיעורי הריבית בעולם צפויים לעלות, הצמיחה הכלכלית תאט ואמון המשקיעים יירד. קים אמר שארה"ב נמצאת במרחק "ימים ספורים מגרימת אסון" לכלכלה העולמית והדגיש שלתרחיש כזה יהיו השלכות "נוראיות" על מדינות עניות, שיפגעו בתורן גם בכלכלות המפותחות.

 

נשיא הבנק העולמי ג'ים יונג קים נשיא הבנק העולמי ג'ים יונג קים צילום: בלומברג

 

נשיא הבנק המרכזי האירופי מריו דראגי אמר במסיבת העיתונאים כי הוא "אינו יכול להעלות על דעתו" תרחיש שבו לא יושג בוושינגטון הסכם על תקרת החוב. "אם המצב יימשך זמן רב, זה יהיה רע, אפילו רע מאוד לכלכלת ארה"ב ולכלכלה העולמית", אמר דראגי.

 

גם בכירי ענף הבנקאות העולמית שביקרו בוועידה הצטרפו לקריאה של הכלכלנים הבינלאומיים. ינס וולדמן, נשיא דויטשה בנק הגרמני, הקפיד לשמור על אופטימיות ואמר שחדלות פירעון אמריקאית "אינה תרחיש ריאליסטי" וכי "כעת, כמו בעבר, היריבים הפוליטיים ישתפו פעולה כדי למצוא פתרון".

 

ואולם, נראה שבכירים ככל שיהיו, למבקרים בוועידה בוושינגטון אין הרבה מה לעשות מעבר לפיזור אזהרות מפני התוצאות החמורות של המשך המשבר בין הרפובליקנים לדמוקרטים.

 

על רקע האזהרות הללו, עבר המשא ומתן על סיום השבתת הממשל הפדרלי ועל הגבהת תקרת החוב לסנאט, לאחר שהשיחות בין חברי הקונגרס הרפובליקנים לבין נציגי הבית הלבן נקלעו בשבת למבוי סתום.

 

מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט, הארי ריד, ומנהיג הרפובליקנים, מיץ' מק'ונל, נועדו בשבת במטרה למצוא דרך לפתור את המשבר.

 

האורחים המודאגים מטעם 188 המדינות החברות בקרן המטבע יכולים למצוא פתח של תקווה בעובדה שבחמש השנים האחרונות, כל הסכם תקציבי שהושג בין הרפובליקנים לדמוקרטים הושג לאחר שהמשא ומתן בין הקונגרס לבית הלבן כשל, והסנאט לקח לידיו את המושכות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x