סין: רפורמות כלכליות וחברתיות "חסרות תקדים" יוכרזו בחודש הבא
כך לדברי בכיר במפלגה הקומוניסטית לקראת כינוסה; לפי הערכות, מדובר ברפורמות בענף הפיננסים ובמיסוי, וייתכן שגם בתחום הקצאת הקרקעות והאורבניזציה
- סין: הבנק המרכזי ישיק ריבית פריים חדשה להלוואות
- תחזית פסימית לגבי סין: ההתאוששות נגמרה, הצמיחה ב-2014 - 6.9% בלבד
- מסך הכסף: האיש העשיר בסין מקים הוליווד חדשה על הים הצהוב
על פי הדברים, המצוטטים בסוכנות הידיעות שינואה, יו מבטיח כי הרפורמות המדוברות יהיו רחבות היקף "וחסרות תקדים". "הרפורמות יקדמו בחוזקה שינויים מרחיקי לכת בכלכלה, בחברה ובתחומים אחרים", הוא מסר.
יו הוא המנהיג הראשון בסין המתייחס לישיבת המליאה הקרבה. על פי ההערכות עד כה, הנשיא שי ג'ינגפינג צפוי במהלך המליאה לקרוא לביצוע רפורמות כלכליות גדולות יותר. הרפורמות הרחבות אמורות להפחית את התלות של סין, שחוששת מהאטה בצמיחה, בהשקעות מבוססות חוב לעבר מודל מאוזן יותר הנסמך על צריכה, שירותים וחדשנות.
חשש לעתיד הצמיחה
מדובר במפגש השלישי של 200 החברים בוועדה המרכזית של המפלגה הקומוניסטית מאז חילופי השלטון בשנה שעברה. מבחינה היסטורית, ישיבות המליאה השלישית של מועצת המפלגה הקומוניסטית שימשו כקרש קפיצה לביצוע רפורמות כלכליות. עם זאת, רפורמות פוליטיות לא צפויות לעלות לדיון. הקבינט הסיני קרא להאצה במאמצים לקדם את הכלכלה, שכן ההתאוששות עדיין אינה יציבה.
הכלכלה הסינית, המוערכת בשווי 8.5 טריליון דולר, צמחה בין החודשים יולי לספטמבר בשיעור המהיר ביותר שלה השנה - 7.8%. ההתאוששות הזו נזקפת בעיקר לזכות צמיחה בהשקעות, אולם כבר החלו לצוץ סימנים לכך שהפעילות הזו עשויה לאבד תנופה. לפי ההערכות הממשלה, היא תעמוד ביעד הצמיחה שלה עבור השנה הנוכחית, שעומד על 7.5%.
בנוסף, הבנק הסיני המרכזי הודיע השבוע כי הוא מתכוון להשיק ריבית פריים חדשה, שמטרתה לאפשר לשווקים לקבוע בעצמם את הריבית על ההלוואות, ולהפחית בהפרעות שהובילו להשקעות ולתפוקת יתר שפוגעות בכלכלה.
הרפורמות שיעלו לדיון בכינוס ככל הנראה יכללו רפורמות פיננסיות ורפורמות במערכת המס, אך ייתכן שגם יוצגו רפורמות שיטפלו בבעיות בוערות כמו האצת תהליכי אורבניזציה באמצעות רפורמות בקרקעות והסרת מגבלות כמו איסור על הגירה מאזורים כפריים לערים.
עם זאת, הפרשנים מזהירים כי אינטרסים שונים, במיוחד מצד חברות ממשלתיות, עשויים לסכל את מאמצי הרפורמות.