H&M רוצה לשלם יותר: תעלה את השכר לעובדי הטקסטיל מעל למינימום
רשת האופנה הודיעה על כוונתה לשלם שכר מחייה הוגן לעובדי הענף באסיה. "אנחנו מוכנים לשלם יותר כדי שהספקים שלנו יוכלו לשלם שכר גבוה יותר ומאמינים שהדבר יוביל ליעילות ולפריון גבוהים יותר"
"לדעתנו ההתקדמות בשכר שמפעילות ממשלות בחלק מהמדינות אורכת יותר מדי זמן, ולכן אנחנו רוצים לנקוט בפעולות נוספות ולעודד את התעשייה כולה שתלך בעקבותינו", פרסמה החברה באתר שלה.
מרבית הבגדים שמוכרת H&M מקורם במפעלי טקסטיל באסיה, ובייחוד בבנגלדש. אולם, תנאי העבודה הקשים, וקריסת בניין המפעלים בבנגלדש באפריל, שגרם למותם של 1,130 עובדים, הפעיל לחץ על המותגים הגדולים לשפר את התנאים במפעלים המייצרים את הבגדים למערב.
H&M, אמנם לא רכשה בגדים מהמפעל שקרס, אך היא הייתה החברה הראשונה לחתום על אמנה אירופית לשיפור בטיחות העובדים במפעלים בבנגלדש. החברה אף קראה לבנגלדש ולקמבודיה לעלות את שכר המינימום, ולבחון אותו מחדש על בסיס שנתי.
במסגרת התכנית, H&M מתכוונת לסייע לבעלים של שני מפעלים בבנגלדש ואחד בקמבודיה לפתח מבנה שכר שיאפשר תשלום משכורת מחייה הוגנת ב-2014, ולאחר מכן המודל שיפותח יחול על 750 המפעלים איתם היא עובדת עד 2018. בחברה רוצים עוד שהמפעלים יבחנו בכל שנה את השכר ביחד עם איגוד עובדים שייבחר באופן דמוקרטי. "אנחנו מוכנים לשלם יותר כדי שהספקים שלנו יוכלו לשלם שכר גבוה יותר", נמסר בהצהרה של החברה. "אנחנו מאמינים שנוהלי הרכישה שלנו יוביל ליעילות ולפריון גבוהים יותר".
עלות העבודה הנמוכה בבנגלדש היא זו שעזרה להפוך את סקטור הטקסטיל במדינה לסקטור מוביל המגלגל 22 מיליארד דולר ומייצג 80% מהייצוא במדינה. תעשיית הטקסטיל בהודו מספקת בגדים לקמעונאיות מובילות במערב כמו וולמארט, פרימרק וכן H&M. קרוב ל-3.5 מיליון אנשים בבנגלדש עובדים בתעשיית הביגוד, שנחשבת ליצואנית הבגדים השנייה הגדולה בעולם מאחורי סין.
בעלי המפעלים בבנגלדש אמנם הסכימו לאחרונה לעלייה של 77% בשכר המינימום, אך לא היה בכך מספיק כדי לפייס את העובדים שפצחו במחאות אלימות והובילו לסגירתם של מאות מפעלי בגדים בבנגלדש בשבועות האחרונים.