$
תעשייה ופיננסים

מספר הבנקים בארה"ב: הנמוך ביותר אי פעם

היקף הפיקדונות בבנקים האמריקאיים דווקא בשיא. הידוק הפיקוח מאז המשבר האיץ את הדעיכה, שמאיימת על אפשרויות המימון של עסקים קטנים

סוכנויות הידיעות 11:0804.12.13

מספר הבנקים בארה"ב הוא הנמוך ביותר מאז ימי השפל הגדול של שנות השלושים במאה שעברה - על כך דיווח אתמול "הוול סטריט ג'ורנל".

 

לפי נתונים של הרשות הפדרלית לביטוח פיקדונות (FDIC), מספר המוסדות הבנקאיים הפועלים בארה"ב נפל אל מתחת ל־7,000, לראשונה מאז התחיל התיעוד ב־1934. בשיאו בתחילת שנות ה־80 מנה ענף הבנקאות בארה"ב 18 אלף מוסדות.

 

בד בבד עם הירידה במספר המוסדות הבנקאיים, חלה עלייה משמעותית בהיקף הכספים המופקדים בהם, שהגיעו לשיא של 9.6 טריליון דולר השנה.

 

בנק אוף אמריקה בנק אוף אמריקה צילום: יונתן קסלר

 

בסך הכל, בין 1984 ל־2011, נסגרו יותר מ־10,000 מוסדות בנקאיים, בין שכתוצאה ממיזוגים ורכישות ובין שכתוצאה מקריסה. חלק הארי של הבנקים שנסגרו היו בנקים שניהלו נכסים בשווי הנמוך מ־100 מיליון דולר.

 

לא צריך הרבה בנקים

 

למרות הירידה במספר הבנקים הפועלים בארה"ב סבור דיוויד קמפר, מנהל בנק בשם Commerce Bancshres הפועל במדינת מיזורי, כי מספרם עדיין רב. "7,000 בנקים הם עדיין הרבה", אמר קמפר ל"וול סטריט ג'ורנל", "אין כל צורך בכל כך הרבה בנקים, במיוחד כאשר בבנקים קטנים יש החזר נמוך יותר על ההון".

 

מנגד, גורמים בענף הבנקאות בארה"ב טוענים כי העובדה שמרבית הבנקים שנסגרו הם קטנים ובינוניים מסכנת את הכלכלה האמריקאית. הסיבה לכך היא שהבנקים הללו הם האפשרות המועדפת על עסקים קטנים לקבלת הלוואות. לכן צמצום מספר הבנקים הקטנים והבינוניים עלול להתבטא גם בצמצום מספר העסקים הקטנים והבינוניים שנפתחים.

 

 צילום: בלומברג

 

נתונים של חברת המחקר הפיננסי SNL מלמדים שקצב הצמיחה של ההלוואות הבינוניות בבנקים המנהלים פחות מ־100 מיליון דולר מתחילת השנה עמד על 2% בלבד. זאת לעומת צמיחה שנעה בין 3.4% ל־7% בבנקים גדולים יותר, שמנהלים נכסים בשווי של יותר מ־10 מיליארד דולר.

 

ב־FDIC מציינים גם שמספר סניפי הבנקים בארה"ב הצטמצם ב־3.2% בין 2009 ל־2013.

 

פחות עסקאות

 

הירידה במספר סניפי הבנקים מתבטאת, בין השאר, בירידה במספר העסקאות שבמסגרתן רכשו בנקים קטנים ובינוניים סניפים של בנקים מתחרים כדי להתרחב. מתחילת השנה ועד נובמבר התבצעו בארה"ב רק 819 עסקאות כאלו, ירידה של 25% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

 

סיבה נוספת שעליה מצביעים ב־FDIC היא המגבלות הרבות שהטילה הרגולציה בארה"ב על הבנקים מאז המשבר הכלכלי של 2008. הכללים הנוקשים שהשיתה הרגולציה נועדו להבטיח מצב שבו בנקים יעמדו בפני קריסה במצב של משבר כלכלי גדול, כפי שקרה ב־2008, אז חילצה ממשלת ארה"ב את הבנקים כדי למנוע קריסה שלהם.

 

עורך הדין דיוויד באריס, שנתן שירותי ייעוץ ליותר מ־30 בנקים במהלך הקריירה שלו, סיפר ל"וול סטריט ג'ורנל" שכיום הוא מייעץ ליזמים שמגיעים אליו בבקשה לסיוע בפתיחת בנק חדש להימנע מהמהלך. "המדיניות היום היא כזו שהקמת בנק הפכה להיות השקעה פחות אטרקטיבית, ולכן קשה גם למצוא מימון", אמר באריס.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x