הכירו: ראש העירייה בן ה-39 שעשוי להפוך בקרוב לראש ממשלת איטליה
מתאו רנצי עשוי להפוך לראש הממשלה הצעיר בתולדות איטליה . הרקע להדחתו של רה"מ אנריקו לטה: ביקורת על תפקודו הכלכלי. כדי להרכיב ממשלה ייאלץ רנצי לזכות בתמיכת ברלוסקוני, שנגדו הוא יצא בעבר
צעיר, שאפתן, חד־לשון ובעיקר חסר ניסיון — למרות כל התכונות הללו, ואולי בזכותן, מתאו רנצי עשוי להפוך בגיל 39 בלבד לראש הממשלה הצעיר ביותר של איטליה אי פעם.
- סיבה לאופטימיות: מודי'ס העלתה את אופק הדירוג של איטליה ל"יציב"
- ראש ממשלת איטליה אנריקו לטה יגיש מחר את התפטרותו
הישורת האחרונה של המירוץ לצמרת של רנצי החלה למעשה כבר בדצמבר, לאחר שנבחר להיות מזכ"ל המפלגה הדמוקרטית שבשלטון. מאז פעל רנצי מאחורי הקלעים כדי להביא להדחתו של ראש הממשלה אנריקו לטה, שנכנס לתפקידו רק באפריל אשתקד.
חרף היעדר ניסיון ממשלתי ואפילו פרלמנטרי, רנצי, שמכהן כראש עיריית פירנצה — העיר שבה נולד וגדל — הפגין כישורים של פוליטיקאי משופשף כשהצליח להנדס מרד פנים־מפלגתי נגד לטה. ראש הממשלה המכהן הגיש את התפטרותו לנשיא ג'ורג'יו נפוליטנו ביום שישי אחר הצהריים, לאחר כישלון בהצבעת אמון בתוך המפלגה הדמוקרטית הנמצאת במרכז־שמאל המפה הפוליטית באיטליה.
"אם לא ניקח אחריות עכשיו ולא נדחף קדימה את הרפורמות הדרושות בכלכלה שלנו, איטליה עלולה לאבד את התחרותיות שלה", אמר רנצי בכנס המפלגה ביום חמישי, שבו הוא האשים את לטה בכך שאינו פועל כדי לשנות את מצבה הכלכלי העגום של איטליה — שבה נמצאת האבטלה ברמה של 12.7%, שיא של 40 שנה.
כדי להצליח לעמוד במטרות שהציב, רנצי יצטרך להפגין כישורים בזירה לא מוכרת עבורו — הפוליטיקה הסבוכה של רומא. אם יתממשו ההערכות והנשיא נפוליטנו יטיל עליו עוד השבוע את מלאכת הרכבת הממשלה, רנצי יידרש לזכות באמון הקואליציה השברירית שבראשה עמד גם לטה. לשם כך הוא יצטרך לקבל תמיכה מצד מפלגת פורצה איטליה של ראש הממשלה לשעבר סילביו ברלוסקוני. אף שהוא עבריין מורשע ואינו רשאי לעסוק בפוליטיקה, ההתפטרות של לטה החזירה לזירה את ברלוסקוני, שצפוי למשוך בחוטים מאחורי הקלעים.
ב־2011 רנצי השתלח בברלוסקוני ואמר כי צריך "לגרוט" אותו ואת הפוליטיקאים בני דורו ממסדרונות השלטון. ההתבטאות הזו של רנצי הביאה את התקשורת האיטלקית להדביק לו את הכינוי "הגורט".
מלבד חוסר הניסיון שלו בפוליטיקה הארצית והיותו נתון כעת לחסדיו של ברלוסקוני המוקצה, רנצי ייאלץ לזכות בתמיכת האיטלקים למרות העובדה שהוא עשוי להיות ראש הממשלה השלישי בתוך שנה שלא נבחר לתפקידו על ידי העם, אלא במינוי פוליטי. עם זאת, רנצי מקפיד לשמור על אופטימיות והודיע שלשום שאם תינתן לו ההזדמנות, בכוונתו להקים ממשלה שתחזיק מעמד עד הבחירות הבאות שאמורות להתקיים באיטליה, ב־2018.
רנצי יוכל לספוג עידוד מכך שבמקביל להדחה של לטה, הודיעה סוכנות דירוג האשראי מודי'ס שהיא משנה את האופק של איטליה משלילי ליציב. כמו כן, נתונים שהתפרסמו באותו היום הצביעו על כך שברבעון האחרון של 2013 צמחה כלכלת איטליה בשיעור של 0.1%, שיעור הצמיחה החיובי הראשון של כלכלת המדינה זה יותר משנה.