$
כלכלה ומדיניות

"מרקל לא מבינה את הסכנות בהטלת סנקציות על רוסיה"

בעקבות משאל העם שהכריע את הסיפוח הרוסי של חצי האי קרים, הטלת חרם סחר על רוסיה קרובה מתמיד. איש העסקים אולריך בטרמן, שתיווך את שחרור איל הנפט חודורקובסקי מהכלא הרוסי: "קיימים כאן קשרי אנרגיה ותעשייה הדוקים מאוד"

שירות כלכליסט 20:5017.03.14

יחסי הסחר שנבנו בין מדינות האיחוד האירופי, ובראשן גרמניה, לרוסיה במהלך עשרות השנים האחרונות נמצאים עתה בסכנה, בעקבות הלוחמנות הרוסית שעלולה להוביל להטלת סנקציות סחר נרחבות מצד המערב. 

שרי החוץ של האיחוד האירופי נפגשו היום בבריסל, לדון בצעדים שינקטו כנגד רוסיה בעקבות הפלישה לקרים ומשאל העם השנוי במחלוקת שהתקיים שלשום. בשלב הראשון החליטו השרים להטיל סנקציות שונות, בהן הקפאת נכסים והגבלות תנועה, על 21 בכירים רוסים ואוקראינים המעורבים במתיחות בקרים. גורמים באיחוד מסרו לעיתון הגרדיאן כי אם פוטין ינסה לספח את חצי האי קרים באופן רשמי, הסנקציות יחריפו בהדרגה. אתמול הודיע גם הבית הלבן כי יטיל סנקציות על 11 בכירים רוסים ואוקראינים שהוא רואה בהם אחראים לפלישה הרוסית לקרים. בין השמות ברשימה ראש הממשלה האוקראיני המודח, ויקטור ינוקוביץ', ראש הממשלה הזמני של קרים, סרגיי אקסיומוב, ושני עוזרים בכירים של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. מדובר בסנקציות של הקפאת נכסים ואיסור כניסה לארה"ב.

 

חיילים רוסים צועדים בחצי האי קרים חיילים רוסים צועדים בחצי האי קרים צילום: רויטרס

 

מפעל ב־50 מיליון דולר

 

גרמניה היא השותפה העסקית החשובה ביותר של רוסיה במערב כיום. עתה, בעקבות הפלישה הרוסית לקרים ותוצאות משאל העם השנוי במחלוקת שהתקיים שלשום, נראה כי הקשרים הללו נקלעו לאזור מסוכן. זאת בהינתן האיומים בסנקציות שמקדמת קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל — קובעת הטון האירופי בכל הקשור לתגובה הולמת למשבר.

 

כתוצאה מכך ראשי הקהילה העסקית בגרמניה ניצבים עתה מול מציאות חדשה. דוגמה מוחשית לקשר ההדוק בין עסקים גרמנים לקובעי מדיניות רוסים סיפק בדצמבר איל העסקים הגרמני אולריך בטרמן, כשהעמיד לרשות איל הנפט הרוסי מיכאיל חודורקובסקי את מטוסו הפרטי, לאחר שזה שוחרר מהכלא בתיווכו של בטרמן. בשיחה עם "הוול סטריט ג'ורנל" אמר בטרמן כי ניכר שמרקל אינה מודעת להשלכות האפשריות של הטלת חרם סחר על רוסיה. "קרוב לוודאי שהיא לא מבינה את הסכנות", אמר. "קיימים כאן קשרי אנרגיה ותעשייה הדוקים מאוד". לשם המחשה, החברה של בטרמן OBO בטרמן GmbH נמצאת בימים אלה בשלבים הסופיים של הקמת מפעל במערב רוסיה בהשקעה של 50 מיליון דולר. דוגמה נוספת היא הסכם אנרגיה שהוכרז שלשום, ובמסגרתו חברת התשתיות השנייה בגודלה בגרמניה תמכור את חטיבת ייצור הנפט והגז שלה למיליארדר הרוסי מיכאיל פרידמן בכ־7 מיליארד דולר.

  

 

ברוח זו, ריינר סיל, מנכ"ל יצרנית הגז הטבעי הגרמנית וינטרשאל AG, ביקר את הדחיפות של המערב לאיים בסנקציות. "אנחנו ניצבים כאן מול עשרות שנים של שותפויות פוליטיות וכלכליות", אמר ביום שישי במסיבת עיתונאים. "סנקציות כלכליות לא יעזרו לאיש". וינטרשאל היתה החברה הגרמנית הראשונה שסייעה להפיק גז טבעי במערב סיביר ובבעלותה נתחים משני שדות גז גדולים באזור. כמו כן, היא מחזיקה ב־15% מצינור הגז סאות' סטרים שעתיד להוביל גז רוסי למרכז אירופה דרך הים השחור והבלקן. האיחוד האירופי איים באחרונה לעכב אישורים לתפעולו, מהלך שפורש בעיקר כענישת רוסיה על הפלישה לקרים.

 

קרים עוברת לרובל

 

גם לחברות אמריקאיות נוכחות בולטת בגרמניה. כך למשל, יצרנית המטוסים בואינג השקיעה לפי הערכות אנליסטים 7 מיליארד דולר בשיווק לשוק הרוסי ומחזיקה שם בשני מרכזי פיתוח. ענקיות כלי הרכב האמריקאיות ג'נרל מוטורס (GM) ופורד העבירו מפעלי ייצור מאירופה לרוסיה, זאת בשל הערכות כי השוק הרוסי יהפוך לשוק המכוניות המוביל בעולם עד 2016.

 

הפרלמנט בקרים הכריז היום רשמית על עצמאות מאוקראינה וביקש להצטרף לפדרציה הרוסית. כתוצאה מכך, חוקי אוקראינה כבר אינם חלים על האזור והרכוש האוקראיני הממשלתי עובר לרשות קרים העצמאית. חצי האי יאמץ את המטבע הרוסי, הרובל, והשעונים יזוזו שעתיים קדימה לזמן מוסקבה החל בסוף מרץ. באותו מעמד ביקש אתמול הפרלמנט כי "כל מדינות העולם" יכירו גם הן בעצמאותה של קרים.

 

במקביל, אתמול אישרה הממשלה האוקראינית גיוס מילואים נרחב של 40 אלף חיילים, על רקע המתיחות הצבאית עם רוסיה. כמו כן אישר הפרלמנט האוקראיני הקצאה של 600 מיליון דולר מתקציב המדינה עבור רכישה של כלי נשק חדשים והרחבה של אימוני הצבא במשך שלושת החודשים הבאים — התחייבות כלכלית אדירה למדינה, שנמצאת על סף חדלות פירעון. שר ההגנה של אוקראינה איגור טניוק אמר כי הצבא האוקראיני לא מתכוון לסגת מחצי האי קרים, על אף הנוכחות הרוסית הגוברת באזור. "קרים היתה ותמשיך להיות טריטוריה שלנו", אמר טניוק. שלשום הכריזו שרי ההגנה של רוסיה ואוקראינה על הפסקת אש זמנית בקרים שתימשך עד יום שישי.

 

אף כי סנקציות סחר לא צפויות להיות המהלך הראשון שינקטו אותו מדינות המערב, מרקל ומנהיגים אחרים הזהירו בשבועות האחרונים כי סנקציות נרחבות עשויות להיכנס לתוקף אם רוסיה תמשיך בהתנהלותה הלוחמנית. "האינטרסים הפוליטיים והעסקיים כבר לא מסונכרנים כמו בעבר", סיכם בשיחה עם "הוול סטריט ג'ורנל" יורג קרמר, כלכלן ראשי בקומרצבנק, שבסיסו בפרנקפורט. "ייתכן שאפילו מדובר כאן באינטרסים סותרים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x