$
כלכלה ומדיניות

המשבר הרוסי יפגע גם ביצוא מפינלנד

ההיחלשות בפעילות הכלכלית האזורית בעקבות סיפוח קרים פגעה ביכולת היבוא של רוסיה: שותפת הסחר הגדולה ביותר של פינלנד. הירידה בתיירות הרוסית פגעה גם בחנויות בבריטניה

בלומברג 09:5125.03.14

המשבר האוקראיני מאיים גם על התאוששותה האטית של כלכלת פינלנד, שבמהלך חמש השנים האחרונות ידעה שלוש שנים של מיתון. עתה, בעקבות סיפוח קרים לרוסיה, גובר החשש לפגיעה משמעותית בהיקף היצוא מפינלנד שתעמוד לפי צפי אנליסטים על שיעור של 10% מכלל היצוא.

 

כלכלת רוסיה, התשיעית בגודלה בעולם, צפויה להתכווץ בשני הרבעונים הבאים ואולי אף יותר מכך בעקבות סיפוח קרים שזעזע את השווקים וצמצם את ההשקעות הזרות במדינה. "המשבר האוקראיני עלול לגרום לשינויים מבניים גדולים יותר בכלכלה", הזהיר אתמול נגיד הבנק הפיני ארקי ליקאנן בהתייחסו לכלכלת ארצו.

 

בכירים בממשלת פינלנד אמרו בשבוע שעבר כי כבר עתה הם חשים בהשפעת המחלוקת ממזרח. "היחלשות הפעילות הכלכלית האזורית פגעה ביצוא שלנו וביכולתה של רוסיה לייבא", אמר ראש הממשלה יירקי קטיינן. "לכך כבר היתה השפעה משמעותית עלינו".

 

ראש ממשלת פינלנד. חבילת תמריצים ראש ממשלת פינלנד. חבילת תמריצים צילום: רויטרס

 

קיצוץ בהוצאות הציבוריות

 

לפי תחזיות אחרונות, כלכלת פינלנד צפויה לצמוח ב־0.2% בלבד השנה, זאת לעומת תחזית קרן המטבע לצמיחה של 0.3%. הירידה הזו נרשמה ברקע ההסלמה בקרים. עם זאת, גם קודם לפרוץ המשבר גיששה פינלנד אחר תחומי צמיחה חדשים, וזאת לאחר שהחברות הגדולות ביותר שלה, בתעשיות המפתח של ייצור נייר וטכנולוגיה, נפגעו קשה מהצניחה בביקושים. במקביל, האוכלוסייה הפינית מזדקנת בקצב המהיר ביותר באירופה, והמדינה חייבת למצוא דרכים לממן את הוצאות הבריאות והפנסיה הגואות.

 

היום צפויה ממשלת פינלנד להגיע להסכמה לגבי הגבלת ההוצאות הציבוריות לארבע השנים הבאות, וזאת למרות חששות כבדים לפגיעה בצמיחה ובשוק התעסוקה. במקביל תידון תוכנית תמריצים לתמיכה בכלכלה, אשר לפי משרד האוצר הפיני הנה "חלשה מכפי שיכולנו לדמיין". כך בהודעה שנמסרה בסוף השבוע.

 

המהלכים לתמרוץ הכלכלה, שהיקפם יגיע למאות מיליוני יורו, יוזרמו ככל הנראה למחקר ופיתוח, טכנולוגיה נקייה, ביוטכנולוגיה, תשתיות רכבת ובתי ספר. ההשקעות הללו ימומנו על ידי ביטול הקלות מס לתאגידים הפוגעים בסביבה ומכירת נכסים לאומיים, קרקעות ומניות בחברות שאינן אסטרטגיות - כך לפי תוכנית משרד האוצר. הממשלה הפינית מתכננת להעלות מסים ולצמצם הוצאות בהיקף של כ־4 מיליארד יורו, כאשר השאיפה היא לאזן בין העלאות המסים לקיצוצים בהוצאות הציבוריות. ברוח זו, הממשלה והאופוזיציה הגיעו להסכם השבוע לגבי ביצוע רפורמה מקיפה במערכת הבריאות, וזאת בשאיפה לתמרץ את מודל הרווחה הפיני שנפגע בשל המשבר.

 

גם בלונדון מרגישים את גלי ההדף מקרים

 

צניחה של 17% נרשמה בפברואר בהכנסות של חנויות ובתי מלון בבריטניה מתיירות רוסית לעומת החודש המקביל אשתקד, זאת ברקע המשבר האוקראיני - כך דיווחה רשת BBC.

 

חברת הפיננסים גלובל בלו דיווחה כי המשבר, בשילוב עם היחלשות הכלכלה הרוסית, השאירו את הרוסים בבית. הנתונים הללו מדאיגים לאור העובדה כי הרוסים נמנים עם התיירים הבזבזניים ביותר הפוקדים את בריטניה. גלובל בלו, שאחראית על סליקת יותר מ־80% מהקניות הפטורות ממס בממלכה, דיווחה כי הם מוציאים כ־700 ליש"ט בכל קנייה.

 

לפי גלובל בלו, אם מגמת הירידה תימשך במקרה של החרפת המשבר, עלולות להיות לכך השלכות קשות על חנויות ובתי מלון, במיוחד בנישת היוקרה, החביבה על התיירים מרוסיה. בריטניה אטרקטיבית במיוחד עבורם בגלל היצע רחב של מותגים. לפי תחזיות ארגון התיירות הבריטי, הוצאות התיירים הרוסים צפויות לזנק ב־75% עד ל־2020.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x