ארה"ב: הסינים השתלטו על הוויזות
אלפים נרשמו לתוכנית המעניקה מעמד קבע במדינה תמורת השקעה בעסקים. מחלקת ההגירה נמצאת על סף מחסור באישורים לנוכח הביקוש
ארה"ב היא יעד הגירה מועדף על עשירי סין, ורבים מהם מנסים להגיע אליה באמצעות תוכנית מיוחדת המעניקה ויזות למשקיעים בכלכלה האמריקאית, המכונות ויזות EB5.
- המירוץ לאשרת המגורים: בריטניה תגריל ויזות כדי למשוך מיליונרים
- פורטוגל: 80% ממקבלי הוויזות למשקיעי נדל"ן זרים הם סינים
- מבוכה לקמרון: המהגרים נוהרים לבריטניה
ויזת EB5 מעניקה מעמד של תושב קבע (גרין קארד) למשקיעים זרים. התוכנית נוצרה על ידי רשות ההגירה האמריקאית ב־1990, במטרה להגדיל את ההשקעות הזרות במדינה. כל אזרח זר שמתחייב להשקיע לפחות 500 אלף דולר בעסק וליצור 10 משרות בארה"ב יכול להגיש בקשה לקבלת ויזת משקיע.
אזרחים סינים מהווים כיום את עיקר הנרשמים לתוכנית. בשנה שעברו יותר מ־80% מוויזות המשקיעים הוענקו לסינים (6,900 ויזות), זינוק אדיר ביחס לנתח שלהם לפני עשור שעמד על 13%. אחרי הסינים נמצאים, לפי הסדר, אזרחים מדרום קוריאה, טייוואן, ונצואלה ואיראן.
בחודש שעבר הודיעה קנדה, עוד יעד פופולרי למהגרים סינים, כי היא מבטלת תוכנית דומה שהעניקה ויזות משקיע למהגרים. כעת נראה שהצעד הקנדי רק יעלה את מספר הבקשות לוויזה אמריקאית. ברנרד וולפסדורף, עורך דין לענייני הגירה המתמחה בהגירת סינים לארה"ב, סיפר ל־CNN שיש ביקוש אדיר לוויזות האמריקאיות בסין. "כל סיני ששומע שאני עוסק בהגירה שואל איך אני יכול לעזור לו לקבל EB5. יש חשש רב שהביקוש הגדל יגרום לתורים ארוכים בהמתנה לוויזות". הפופולריות של תוכנית הוויזות יצרה תעשייה שוקקת — בסין ובארה"ב — של יועצים להגירה ולהשקעות, לצד מומחים לרילוקיישן סיני בארה"ב.
מספר המועמדים לוויזות EB5 כל כך גדול, שברשות ההגירה האמריקאית חוששים שהם נמצאת על סף מחסור בוויזות. התוכנית מוגבלת כיום ל־10,000 ויזות שמעניקה ארה"ב בשנה, הכוללות גם ויזות של בני הזוג והילדים של המשקיעים. מאז תחילת 2014 כבר הוגשו 7,000 בקשות חדשות לוויזות משקיע. אם רק חצי מהבקשות יאושרו וכל משקיע יעבור לארה"ב עם שני בני משפחה לפחות, התוכנית תגיע למספר המרבי של ויזות עוד לפני אמצע השנה.
דיוויד הירסון, מומחה לענייני הגירה, אמר ל־CNN כי התוכנית וסכום ההשקעה הנמוך יחסית שנדרש בה, משתלמים ביותר לסינים העשירים שחולמים לעזוב את המדינה — וזולה יותר מהגירה למדינות מערביות אחרות. לפי חברת מחקרי ההון הורון, בסין חיים כיום יותר ממיליון מיליונרים. דו"ח של הורון מינואר, מצא כי 64% מהמיליונרים הסינים היגרו או מתכננים להגר מהמדינה. שליש מעשירי־העל בסין, שההון האישי שלהם עומד לפחות על 16 מיליון דולר, כבר עזבו את סין.
לפי הדו"ח, היעד המועדף על המהגרים הסינים הוא ארה"ב. "ארה"ב מציעה לסינים חירות אישית, והם יכולים לשמור בה על אורח החיים ועל התרבות הסינית שלהם. זה יוצר תהליך הגירה מאוד קל ונוח", הסביר הירסון. הסיבות העיקריות להגירה מסין הן חיפוש אחר חינוך טוב יותר לילדים ובריחה מזיהום האוויר והצפיפות בערים הגדולות.
לפי התאחדות סוכני הנדל"ן האמריקאית, סינים קנו 12% מכלל הנכסים שנרכשו על ידי אזרחים זרים בארה"ב בשנה שעברה. יותר ממחצית מהם רכשו נכסים בקליפורניה, שבה יש ריכוז מהגרים סיני גדול, ויותר משני שלישים מהם שילמו על הרכישה במזומן.