$
כלכלה ומדיניות

ארה"ב: "רוסיה משתמשת בגז הטבעי כאמצעי כפייה נגד אוקראינה"

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין דחק במנהיגי אירופה לסייע לאוקראינה לשלם את החוב על הגז שהיא רוכשת - ואיים בהפסקת המשלוחים; ארה"ב: "מוכנים לסנקציות נוספות"

שירות כלכליסט 14:2011.04.14

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין דחק במנהיגי אירופה לסייע במהירות לאוקראינה לשלם את חוב הגז שלה לרוסיה, ובכך למנוע את עצירת אספקת הגז הרוסי ליבשת. הדברים נכתבו במכתב ששלח פוטין ל-18 מנהיגים, ופורסם על ידי הקרמלין.

 

בתגובה הודיעה ארה"ב כי רוסיה משתמשת באנרגיה "כאמצעי לכפייה". "אנחנו מגנים את הניסיונות של רוסיה להשתמש באנרגיה ככלי של כפייה נגד אוקראינה", מסרה דוברת מחלקת המדינה ג'ן פסאקי. מהבית הלבן נמסר כי אתמול קיים נשיא ארה"ב ברק אובמה שיחת טלפון עם קנצרלית גרמניה אנגלה מרקל, שבה הדגיש את הצורך "שארה"ב, האיחוד האירופי ושותפות אחרות בעולם יהיו מוכנות להגיב להסלמה נוספת מצד רוסיה בסנקציות נוספות". כמו כן, שר האוצר ג'ק לו שוחח אתמול עם עמיתו הרוסי והודיע לו כי ארה"ב מוכנה להטיל סנקציות נוספות במידה שרוסיה תמשיך להגביר את המתיחות.

 

אוקראינה נמצאת על סף משבר פיננסי ומתמודדת עם הפיכה במזרח מצד פעילים התומכים ברוסיה. המכתב של פוטין מגביר את החשש כי המחלוקת בין שתי המדינות השכנות תתפשט גם לשאר היבשת. ב-2009, מוסקבה עצרה את אספקת הגז לקייב, וכתוצאה מכך נפסק המעבר של הגז הרוסי דרך צינורות באוקראינה לשאר המדינות באירופה.

 

תחנת גז בגבול אוקראינה תחנת גז בגבול אוקראינה צילום: בלומברג

 

במכתב טען פוטין כי אוקראינה חייבת לרוסיה 17 מיליארד דולר בשל הנחות על הגז וסכום פוטנציאלי נוסף של 18.4 מיליארד דולר בקנסות בהתאם לחוזה שנחתם ב-2009. בנוסף, רוסיה מחזיקה באג"ח אוקראיניות בשווי 3 מיליארד דולר. פירוש הדבר שהחוב של אוקראינה גבוה מ-14 מיליארד דולר שקרן המטבע שוקלת להעניק לה במסגרת תוכנית חילוץ.

 

פוטין הזהיר כי החוב ההולך וגדל של אוקראינה מאלץ את מוסקבה לדרוש קבלת תשלומים מראש עבור אספקת גז נוספת. עוד הזהיר כי במידה שאוקראינה לא תעמוד בתשלומים הללו, ענקית הגז הממשלתית של רוסיה, גזפרום, "תפסיק לחלוטין או באופן חלקי את את משלוחי הגז".

 

נשיא רוסיה הסביר למנהיגים כי עצירה אפשרית של המשלוחים תעלה את הסיכון שאוקראינה תשתמש בגז המיועד למדינות אחרות באירופה, ובכך תקשה עליהן לצבור מספיק עתודות לחורף הבא. "העובדה שהשותפות האירופיות שלה נסוגו באופן חד צדדי מהמאמצים המרוכזים לפתור את המשבר באוקראינה, ואפילו משיחות ייעוץ עם הצד הרוסי, לא מותירה לרוסיה ברירה אחרת", כתב. לדבריו, רוסיה עשויה להחליט לעזור לשכנתה הנאבקת "לא באופן חד צדדי, אלא בתנאים הדדיים יחד עם השותפות האירופיות". 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x