$
כלכלה ומדיניות

אובמה בדרך ליפן; המשימה: חתימה על הסכם סחר חופשי

נשיא ארה"ב יגיע לביקור באסיה לאחר תקופה של התקררות ביחסים. מומחה לאזור: "המנהיגים כאן מפחדים מסין, זאת הזדמנות מצוינת לארה"ב"

שירות כלכליסט 19:5021.04.14

נשיא ארה"ב ברק אובמה יגיע מחר לביקור רשמי בן שבוע באסיה, במהלכו ינסה לחזק את הקשרים של ארה"ב עם מדינות האזור. הוא יבקר ביפן, בדרום קוריאה, במלזיה ובפיליפינים. הנשיא היה אמור לצאת לביקור ביבשת כבר בחודש אוקטובר, אך החליט לדחות אותו בעקבות ה"שאט דאון", השבתת הממשל האמריקאי שהתרחשה אז.

 

 

אחת המשימות המרכזיות של אובמה בביקור היא חתימה על הסכם סחר חופשי עם יפן. ארה"ב ויפן נמצאות במגעים זה חודשים בנושא פתרון חילוקי הדעות ביניהן על הסכם השותפות הטרנס־פסיפית (TPP), הסכם ליצירת גוש מסחר שיכלול 12 מדינות מאסיה עד אמריקה הלטינית. שני הצדדים עדיין חלוקים ביניהם בשאלות שנוגעות למגזרי החקלאות והרכב, אבל גורמים רשמיים בשתי המדינות אמרו בשבוע שעבר שהם אופטימיים בנוגע לסיכויים להגיע להסכמה.

 

נוסף לאספקט הכלכלי, ינסה אובמה לנצל את הביקור להמשך המאמצים לשפר את היחסים בין ראש ממשלת יפן שינזו אבה לנשיאת דרום קוריאה פארק גן־הייאה, מאמצים בהם התחיל במפגש של השלושה בפסגת הביטחון הגרעיני בבריסל בחודש שעבר.

 

היועצת לביטחון לאומי של אובמה סוזן רייס אמרה בסוף השבוע כי היא ובכירים אחרים בממשל "רואים יותר ויותר את אסיה בראש סדר העדיפויות שלנו, בין אם זה בגישה לשווקים חדשים וקידום יצוא, או בהגנה על האינטרסים הביטחוניים שלנו וקידום ערכי הליבה שלנו שם".

 

דאגלס פאל, מנהל מחלקת אסיה בקרן קרנגי לשלום בינלאומי, אמר ל"וושינגטון פוסט" שאישור מחודש של התמיכה האמריקאית במדינות אסיה הוא קריטי עבור המנהיגים האסייתים, שמרגישים שאובמה לא מקדיש להם מספיק מאמצים. הוא הוסיף כי הם התאכזבו מהתנהלותו של הנשיא במלחמת האזרחים הסורית, ומהפגיעה שספג מעמדו העולמי בעקבותיה. "הם התחילו לפחד לאחר מה שקרה בסוריה בקיץ שעבר. מדובר באנשים שחשוב להם שארה"ב תשמור על מעמדה ורוצים לראות אותה משגשגת".

 

(אילוסטרציה) (אילוסטרציה) צילום: shutterstock

 

מטרת־העל של הממשל האמריקאי היא לחזק את קשריו באזור, במיוחד בתקופה שבה סין מנסה להרחיב את ההשפעה שלה שם. מומחים מעריכים כי מנהיגי המדינות האסייתיות מעוניינים שארה"ב תהווה משקל נגד למאמצים הסיניים האחרונים להשיג שליטה טריטוריאלית באזור. לדוגמה, בחודש נובמבר הכריזה סין על אזור הגנה אווירית שנוגס בשטחיהן של יפן, דרום קוריאה וטייוואן. גם למלזיה ולפיליפינים יש השגות דומות על הגבול הימי של סין בים סין הדרומי, הגובל בשטחיהן.

 

המהלכים האלה של סין יצרו הזדמנות פוליטית מעניינת לארה"ב, אמר אנדרו קנדי, מרצה למדיניות ציבורית באוניברסיטה הלאומית של אוסטרליה, ל"וושינגטון פוסט". "אם לפני עשר שנים ארה"ב נתפסה כמעצמה היותר אגרסיבית, היום זו סין שרבים מפחדים ממנה. זה יוצר הזדמנות לארה"ב לחזק את הקשרים עם מגוון של מדינות באסיה".

 

אבל אובמה יצטרך להיזהר שלא להרחיק את הסינים בשעה שהוא מחזר אחר המדינות האסייתיות. "הוא צריך להרגיע את המדינות באזור, מצד אחד, אבל מצד שני, גם לוודא שהקשרים בין ארה"ב וסין לא ייקחו כיוון יותר עוין, וזו הולכת להיות משימה לא קלה", אמר יונג־ווק ריו, חוקר באוניברסיטה הלאומית של אוסטרליה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x