הזינוק במדד המחירים לצרכן של טוקיו - החד מאז 1992
עלה באפריל ב-2.7% לעומת החודש המקביל אשתקד; האנליסטים ציפו לעלייה של 2.8%; המדד הכלל ארצי עלה ב-1.3%
- יפן: הגירעון המסחרי עלה במרץ לרמתו הגבוהה אי פעם
- בעקבות העימות באוקראינה: בנקים יפניים מתרחקים מרוסיה
- יפן חתכה את תחזיותיה לביצועי הכלכלה כתוצאה מהעלאת מס הקנייה
הנתונים עבור טוקיו מספקים הצצה ראשונה להשפעות של העלאת המס, שנכנסה לתוקף ב-1 באפריל, ופוגעת בביקוש הצרכנים. ההערכות הן שבעקבות העלאת המס תרשום הכלכלה התכווצות ברבעון. בשבוע הבא יפרסם הבנק המרכזי עדכון לתחזית הצמיחה והאינפלציה. המשקיעים מעוניינים לראות האם עליות המחירים, שנובעות מהיחלשות הין וצמיחה בעלויות האנרגיה, יתפשטו ברחבי הכלכלה.
"עליות המחירים קרוב לוודאי שיישארו ברמה הזו עוד זמן מה", אומר קויה מיאומי, כלכלן ב-SMBC ניקו סקיורטיס בטוקיו. "הנתונים אינם חזקים מספיק כדי להעלות את הציפיות להקלות נוספות מצד הבנק המרכזי".
מנתוני המדד של טוקיו עולה כי מחיר הבירה טיפס באפריל ב-3.8% לעומת אפריל של השנה שעברה, בעוד שמחירי החשמל זינקו ב-8.7%. לא מעט עסקים העלו את המחירים יותר משיעור העלאת מס המכירות. בחברת המזון והשתייה סאנטורי לדוגמה הודיעו כי יגבו מחיר הגבוה ב-7% עבור משקאות שימכרו במכונות אוטומטיות. כמו כן, רשת המספרות QB Net העלתה החודש את המחיר לתספורת ב-8%. מנגד, חברות אחרות דווקא השיקו מבצעים באפריל בהנחה שהעלאת המס תפגע בביקוש. כתוצאה מכך, המחיר של מוצרי ברי קיימא נפל בטוקיו ב-2.5% באפריל. "קניתי טלוויזיה עם מסך שטוח ונגן בלו ריי לפני העלאת המס", סיפרה עקרת הבית קאזוקו שיבויה. "אני די מתחרטת על זה עכשיו מכיוון שהיה זול יותר לקנות אחרי העלאת המס".