יפן חתכה את תחזיותיה לביצועי הכלכלה כתוצאה מהעלאת מס הקנייה
מאז ה-1 באפריל, עם העלאת מס הקנייה לרמה של 8% האטו הצרכנים ביפן את קצב הצריכה; מכירות מוצרי אלקטרוניקה ביתיים צנחו ב-20% בשבוע הראשון של אפריל
19:2517.04.14
ממשלת יפן חתכה היום (ה') את תחזיותיה לביצועי הכלכלה במדינה בפעם הראשונה מאז נובמבר 2012, זאת לאחר שהצרכנים צמצמו את קצב הצריכה כתוצאה מהקפצת שיעור מס הקנייה.
קראו עוד בכלכליסט:
- הפתעת השכר היפנית
- התקציב החדש של יפן: 921 מיליארד דולר - הגדול אי פעם
- יפן תחשוף חבילת תמריצים כלכליים ב-53 מיליארד דולר
בדיווח החודשי האחרון של ממשלת יפן, צוין כי נסיגה בצריכה הפרטית ובבנייה למגורים עלולה להיווצר לאחר ה-1 באפריל, כתוצאה מהעלאת שיעור מס הקנייה לרמה של 8%, לעומת 5% לפני כן.
"הכלכלה היפנית נמצאת במגמת התאוששות מתונה" נכתב בדו"ח וכן צוין כי נצפו "תנודות חלשות" של עלייה בביקושים לפני כניסת שיעור המס החדש לתוקף.
בשבוע שעבר אמר שר הכלכלה של יפן, אקירה אמארי, כי ניתן כבר להרגיש את השפעת העלאת שיעור המס במגזר הקמעונאי, כאשר מכירות מוצרי אלקטרוניקה ביתיים צנחו ב-20% בשבוע הראשון של אפריל, לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
מלבד הצריכה הפרטית והבנייה למגורים, הדו"ח הקטין את תחזיותיו לגבי הייבוא והייצור התעשייתי. נתוני הייצור התעשייתי שפורסמו בסוף מרץ, אף הראו כי החברות צופות כי היקף הייצור יקטן ב-0.6% באפריל.
שינזו אבה, ראש ממשלת יפן צילום: איי אף פי
עליית המס, הראשונה מזה 17 שנה, נועדה בכדי לשם את הוצאות הביטוח הלאומי הגדלות ביפן ולפירעון החוב הציבורי העצום, אשר גדול פי שתיים מהתמ"ג של המדינה והינו הגדול ביותר מבין כל המדינות העשירות בעולם.
אולם, מדובר בתקופה שבה הצרכנים הזהירים של יפן החלו לבזבז, זאת לאחר יותר מ-15 שנים מתישות של דפלציה.
ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, הגיע להחלטה להעלות כאמור את מס הקנייה כבר בסתיו האחרון. הממשלה מתכננת העלאה נוספת של המס לשיעור של 10% באוקטובר 2015, כאשר אבה צפוי לאשר סופית את ההחלטה בהמשך השנה.