$
כלכלה ומדיניות

ארה"ב: המשרות שנוספו לשוק העבודה הן בעיקר בשכר נמוך

דו"ח חדש מגלה כי עיקר הצמיחה בשוק התעסוקה מאז 2010 היתה במסעדות מזון מהיר ובמכירות. החשש העיקרי: השוק יהפוך לקוטבי

שירות כלכליסט 22:0528.04.14

הצמיחה המשמעותית ביותר בשוק העבודה האמריקאי היא במשרות בשכר נמוך דוגמת מסעדות מזון מהיר - כך מגלה דו"ח חדש של ארגון המחקר האמריקאי National Employment Law Project (NELP) שפורסם היום.

 

המסקנה העיקרית מהדו"ח היא כי על אף שנוספו לכאורה משרות לשוק העבודה בארבע השנים האחרונות, מדובר בעיקר במשרות בשכר גבוה שהתחלפו במשרות בשכר נמוך, בעקבות המיתון של 2008.

 

מחפש עבודה בארה"ב מחפש עבודה בארה"ב צילום: בלומברג

 

עיקר הצמיחה התרחשה בתחומי מסעדנות, מכירות, שירותים אדמיניסטרטיביים וניקיון - משרות שהן לרוב בשכר נמוך או בשכר מינימום. משרות אלה היו אחראיות ל־40% מהעלייה במשרות במגזר הפרטי בארבע השנים האחרונות. בתעשיות בשכר גבוה, דוגמת מדע וטכנולוגיה, נרשמה עלייה של 9%.

 

 צילום: איי אף פי

 

מהמחקר עולה כי מספר המשרות הכללי עלה על מספרן בתקופה שלפני המיתון. "החדשות הטובות הן שחזרנו לנקודת האפס", אמר עורך המחקר מייקל אוונג'ליסט לעיתון ה"ניו יורק טיימס". החדשות הרעות מבחינת השוק האמריקאי הן שהאיזון בין המשרות הטובות לגרועות התערער. כיום יש מחסור של 2 מיליון משרות בתעשיות בשכר בינוני וגבוה, דוגמת עריכת דין וראיית חשבון, לעומת התקופה שלפני המיתון, בעוד שנוספו 1.85 מיליון משרות לתעשיות בשכר נמוך.

 

 

כלכלנים מודאגים כי גם התאוששות נוספת של הכלכלה האמריקאית לא תשיב את העבודות בשכר הבינוני שאבדו בין היתר בעקבות מכניזציה והעברה של מפעלים מעבר לים. נראה כי הכיוון שאליו צועד השוק העבודה האמריקאי הוא קיטוב מוגבר: שוק שיציע משרות בשכר גבוה לבעלי השכלה גבוהה או ניסיון תעסוקתי בתחום, או משרות בשכר נמוך, ללא טווח ביניים.

 

המציאות שבה 10.5 מיליון מובטלים אמריקאים עדיין מחפשים עבודה במדינה ששיעור האבטלה בה הוא 6.7%, גורמת גם לכך שהמעסיקים לא חייבים לשפר את תנאי ההעסקה של העובדים שלהם. מאות אלפי אמריקאים נאלצו לקבל משרות בשכר נמוך מזה שאליו התרגלו בשנים שמאז המיתון, ובמקרים מסוימים זה מה שגרם להם לרדת ממעמד הביניים למעמד העובדים העניים. גם ההכנסה למשק בית ממוצע בארה"ב ירדה מ־55,627 דולר לפני המיתון ב־2007, ל־51,017 דולר ב־2012.

 

הירידה בשכר האמריקאים מעוררת מחדש את הדיון על העלאת שכר המינימום בארה"ב ושיפור תנאי ההעסקה של העובדים. בסוף השבוע התייחס לנושא הנשיא אובמה, תומך ידוע בהעלאת שכר המינימום, ואמר כי "לא ייתכן שאדם שאדם שעובד במשרה מלאה יחיה בעוני".

 

"תעשיית המזון המהיר היא הכוח שדוחף את הצמיחה בצד הנמוך של השוק - כמות המשרות שנוספה שם היא פשוט יוצאת דופן", אמר עורך המחקר אוונג'ליסט. "אם זו המציאות - העבודות האלה הן כאן כדי להישאר, והן הולכות להוות חלק גדול מהכלכלה שלנו. השאלה עכשיו היא איך אנחנו יכולים להפוך אותן לטובות יותר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x