$
כלכלה ומדיניות

מחקר: סין תהפוך השנה לכלכלה הגדולה בעולם

סין צפויה להיות הכלכלה הגדולה בעולם במונחי מדד כוח הקנייה. מרבית התחזיות הכלכליות צפו שסין תעקוף את ארה"ב רק בשנת 2019

שירות כלכליסט 08:5801.05.14

ארה"ב עומדת לאבד את מעמדה ככלכלה הגדולה בעולם, כך לפי ניתוח שערך העיתון "פייננשל טיימס" לנתונים סטטיסטיים חדשים שפורסמו אתמול. מרבית התחזיות הכלכליות צפו שסין תעקוף את ארה"ב רק בשנת 2019. 

העיתון סקר את הנתונים החדשים שפרסם פרויקט תוכנית ההשוואה הבינלאומית (ICP - International Comparison Program), אחד מגופי הסטטיסטיקה החשובים בעולם שבו מעורב גם הבנק העולמי.

 

המחקר, שנערך בשנת 2011, ניתח 199 כלכלות על פי מדד שווי כוח הקנייה (PPP), המשווה בין כוח הקנייה האמיתי במדינות שונות.

 

מכיוון שכלכלות מודדות את התמ"ג שלהן לפי מחירים מקומיים ומטבעות מקומיים, נתוני התמ"ג של מדינות שונות לא ניתנים להשוואה. לכן, כדי להשוות אותם, הנתונים צריכים להיות מושווים לפי מחירים אחידים ובמטבע אחיד, ולפיכך בחרו להשתמש במדד ה־PPP. מדד כוח הקנייה מאפשר השוואה מדויקת יותר בין מטבעות, שכן הוא מתבצע בעזרת הגדרת סל מוצרים בינלאומי כללי המשקף את הצרכים הכלכליים של בני אדם בעולם.

 

הנתונים שפורסמו אתמול מגלים תמונה שונה לחלוטין מהמחקר האחרון שעודכן בשנת 2005, לפי מדדי ההשוואה המסורתיים. ה־ICP הסיקה שכוח הקנייה במדינות עניות גדול יותר משחשבו קודם לכן, מה שמגדיל את גודלן של כלכלות בשווקים מתפתחים. לפי המחקר, התמ"ג של סין הוערך ב־87% מזה של ארה"ב ב־2011. בשנת 2005 העריך ה־ICP כי גודלה של כלכלת סין הוא פחות ממחצית מגודלה של ארה"ב (43%).

 

 צילום: איי אף פי

 

לדברי עורכי המחקר, "ארה"ב נשארה הכלכלה הגדולה בעולם, אבל כשמודדים את מדדי ה־PPP סין מאוד קרובה אליה. התוצאות מראות שרק מספר קטן של כלכלות מחזיקות בנתחים גדולים מהתמ"ג העולמי. אבל הנתח שלהן יותר מהוכפל, כשמשווים אותו לארה"ב".

 

"פייננשל טיימס" עשה צעד נוסף והשתמש בנתונים החדשים של ה־ICP לראות מתי סין תעקוף את ארה"ב. בגלל השינוי המתודולוגי, ובהתאם להערכות קרן המטבע הבינלאומית שכלכלת סין תצמח ב־24% בין 2011 ל־2014 והכלכלה האמריקאית ב־7.6% באותה תקופה, סביר כי סין תעקוף את ארה"ב כבר השנה.

 

מגדל שנגחאי, סין מגדל שנגחאי, סין

 

"המחקר הזה מהווה תזכורת חשובה לצמיחה המהירה בסין, וגם לכך שהכוח של כלכלות לפעמים גדול יותר משנראה לראשונה", אמר לאתר CNBC פרדריק ניומן, ראש מחלקת המחקר באסיה ב־HSBC הונג קונג.

 

המחקר עושה למעשה מהפכה בשוק הכלכלה העולמי, ומגדיל את חשיבותן של מדינות בעלות מעמד בינוני גדול. לפי המחקר, הודו תהפוך להיות הכלכלה השלישית בגודלה בעולם, זינוק מהמקום העשירי שבו היתה עד היום. הכלכלה ההודית כמעט הכפילה את עצמה - בשנת 2005 היא היתה 19% מגודל הכלכלה האמריקאית, ואילו בשנת 2011 כבר הגיעה ל־37% מגודלה.

 

בדו"ח שלו התייחס ה־ICP לכך שהשינויים במתודולוגיה עשויים להקשות על השוואת הנתונים עם נתוני שנים קודמות. החוקרים הוסיפו כי לשכת הסטטיסטיקה הסינית סירבה לראות בנתונים הנוגעים לסין נתונים רשמיים, בעיקר מתוך הסתייגות מהמתודולוגיה החדשה בה נקטו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x