שוויץ וסינגפור חתמו על אמנה גלובלית לאיתור מעלימי מס
בהמשך השנה צפוי ה־OECD לגבש רשימה שחורה של מדינות שיסרבו לחלוק מידע על חשבונות של מעלימים פוטנציאליים. בכיר בארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי: "ממשלות יוכלו עתה להעריך את היקף המסים שחייבים אנשים"
המערכה העולמית במקלטי המס מחריפה והולכת. שוויץ וסינגפור הצטרפו שלשום למספר גדל והולך של מדינות שהסכימו לחלוק ביניהן מידע פיננסי בנושאי מס במהלך המוגדר כמשמעותי במלחמה בבנקאות חשאית.
- חקירה בגרמניה: לקוחות בנק לאומי בשוויץ חשודים בהעלמת מס
- פראדה תחת חקירה בשל חשדות להעלמות מס
- חברות הענק על הכוונת: ה-OECD מציע תוכנית למניעת העלמת מס
לפי ההסכם, מידע פיננסי ישותף אוטומטית בין ממשלות על בסיס שנתי, כולל מצב החשבון של משלמי מסים, דיבדנדים ושאר רווחי הון. "זה ללא ספק הסוף של ניצול לרעה של חשאיות בנקאית לצורכי מס", כך לדברי פסקל סנט־אמאן, מנהל מיסוי בארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (OECD), במסיבת עיתונאים שערך הארגון בפריז. "פירושו של דבר כי ממשלות יוכלו באמת להעריך את היקף המסים שחייבים אנשים שחשבו שיוכלו להסתירם באזורי שיפוט אחרים".
שוויץ וסינגפור, עד כה המובילות בין מקלטי המס, מחויבות עתה גם הן להסכם עקרונות גלובלי להעברת מידע, שתואר כ"כלי חדש ורב־עוצמה במלחמה בהעלמת מס חוצת גבולות".
מדובר בצעד משמעותי עבור ממשלות המחויבות למאבק בתופעה, במיוחד מאז המשבר הפיננסי. שוויץ שיחקה תפקיד מפתח במערכה לחשיפת חשבונות המוחזקים במקלטי מס בשל מסורת עתיקת יומין של חשאיות במגזר הבנקאי שלה ומעמדה הדומיננטי העולמי כמקלט מס.
ההכרזה, שעליה חתמו המדינות במטה הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי, תחייב ממשלות ביישום זריז של אמות המידה הגלובליות החדשות. לפי ההסכם, המדינות יתחייבו לאסוף ולהחליף ביניהן מידע על חשבונות בנק ועל ערוצים נוספים להשקעה, ובהם קרנות שונות.
בהודעה רשמית מסר איגוד הבנקאים השוויצרי כי המהלך תוכנן במשך שנה ואינו מפתיע את הבנקים במדינה. "הבנקים בשוויץ מוכנים לאמץ החלפה אוטומטית של מידע עם מרכזים פיננסיים נוספים, בתנאי שהמידע המוחלף ישמש רק לצורכי מס", צוין.
שוויץ וסינגפור נמנות עם 47 מדינות שחתמו על ההסכם, שכולל חברות נוספות ב־OECD, את קבוצת G20 וכן מקלטי מס כמו איי קיימן וג'רזי. ארגון ה־OECD ניסח את האמנה וצפוי בהמשך השנה לגבש רשימה שחורה של מדינות שיסרבו לשתף פעולה ולא יחתמו על צעדי השקיפות.
מדינות ה־G20 כבר הביעו נכונות להטיל סנקציות על מי שיסרבו לחלוק מידע, כך שלפי הערכות גורמים המצויים בנושא, בהמשך יופעל על מקלטי מס נוספים לחץ להצטרף לאמנה.
לקראת הידוק הרגולציה כמה וכמה בעלי חשבונות במקלטי מס העבירו את כספם למרכזים אחרים כמו פנמה ודובאי, שאינם שותפים ליוזמת השקיפות. מרכזים פיננסיים באסיה כמו הונג קונג וסינגפור, שמשרתים בעיקר לקוחות מאסיה פסיפיק והמזרח התיכון, הושפעו עד כה פחות מהקריאות לשקיפות. עם זאת, סינגפור כבר אותתה על נכונותה לסייע לממשלות אחרות לנקוט הליכים נגד מעלימי מס.
ממשלות שונות באירופה צופות כי מיליארדי יורו יושבו לקופותיהן בעקבות המהלך.
במרץ האחרון כמעט כל המדינות שהתחייבו לקווי היסוד של האמנה הגדירו את ספטמבר 2017 כתאריך היעד לדיווח פרטי מעלימי מס לממשלות־האם שלהם. פרטים אלה ייאספו מ־31 בדצמבר 2015.