ארה"ב מאיימת לפגוע ביכולת הפקת הגז והנפט של רוסיה
וושינגטון שוקלת לאסור יצוא טכנולוגיות להפקת גז ונפט לרוסיה, אך באיחוד האירופי מתנגדים למהלך ומנסים למנוע את החרפת הסנקציות. ללא טכנולוגיה מערבית לא תוכל רוסיה לפתח אתרי קידוח חדשים ולהרחיב את יצוא האנרגיה לאסיה
ארה"ב ומדינות האיחוד האירופי מאיימות בהחרפת הסנקציות על רוסיה, אם היא לא תכבד את תוצאות הבחירות לנשיאות רוסיה שייערכו בעוד 11 יום.
- סוסייטה ג'נרל מחק יותר מחצי מיליארד יורו בגלל הסנקציות על רוסיה
- ארה"ב מטילה סנקציות על 7 בכירים בממשלה הרוסית
- מנכ"ל ויזה מזהיר: "זה לא יהיה לטובת רוסיה למנוע נגישות אזרחיה לכרטיסים שלנו"
ההצהרות מצד מדינות המערב באות ברקע הטענות של הבדלנים במחוז דונייצק במזרח אוקראינה לניצחון סוחף במשאל העם שנערך על סיפוח החבל לרוסיה השכנה.
ארה"ב היא שמציגה את הקו התקיף יותר בדיונים שנערכו אתמול בין נציגיה לבין נציגי האיחוד האירופי. לפי דיווח ב"פייננשל טיימס", וושינגטון הציעה למנוע יצוא של ציוד מתקדם להפקת גז ונפט לרוסיה, מהלך שעלול לפגוע בניסיונותיה להרחיב את יצוא האנרגיה שלה למדינות באסיה ובראשן סין.
מנגד, מדינות האיחוד האירופי מנסות למצוא פתרון דיפלומטי למשבר במזרח אוקראינה, וסבורות שעדיין אין צורך לעבור ל"שלב השלישי" של הסנקציות — הגבלות על תעשיות שלמות ולא רק על אנשים פרטיים וחברות. שר החוץ הפולני רדוסלב סיקורסקי אמר ל"פיינשל טיימס": "אנחנו עדיין יכולים לעשות הרבה צעדים חכמים ומועילים במסגרת השלב השני של הסנקציות".
הגבלת היצוא של טכנולוגיות הפקת גז ונפט לרוסיה עשויה לפגוע בענף החזק ביותר של כלכלתה בטווח הארוך, אך היקף יצוא האנרגיה שלה ימשיך להיות יציב בטווח המיידי.
עליית כוחה של ארה"ב כמעצמת גז ונפט והשאיפה של מדינות אירופה להשתחרר מתלותן ביבוא גז מרוסיה הביאו את מוסקבה לעודד פיתוח אתרי קידוח באזורים מרוחקים יותר של שטחה, דוגמת סיביר או הים הצפוני, ולרקום עסקאות עם מדינות באסיה.
פיתוח מאגרים חדשים באזורים מרוחקים עשוי להפוך למשימה בלתי אפשרית ללא שימוש בציוד ובטכנולוגיה שפיתחו חברות אמריקאיות ואירופיות, ולכן הגבלת יצוא של טכנולוגיות כאלה מהמערב תגרום נזק משמעותי לתעשיית האנרגיה הרוסית.
נפגעות נוספות מהצעד עלולות להיות חברות אנרגיה בינלאומיות דוגמת אקסון מוביל, BP ורויאל דץ' של, שכבר השקיעו כספים בפיתוח עתידי באתרי הפקת אנרגיה ברוסיה.
בתוך כך, חברת הגז הממשלתית הרוסית גזפרום הודיעה היום לממשלת אוקראינה שעליה לפרוע את חובה, 3.5 מיליארד דולר, עד 2 ביוני. ההכרזה של גזפרום הגיעה לאחר לחץ כבד מצד הממשלה במוסקבה, שראתה בכך הזדמנות לבחון את עומק תמיכת האיחוד האירופי וארה"ב באוקראינה. חלק הארי של הגז הרוסי המגיע לאירופה עובר בצינורות בשטח אוקראינה, והעצירה של הזרמת הגז לשם משמעותה פגיעה באספקת הגז ליתר אירופה.
לפי דיווח ב"דיילי טלגרף" הבריטי, ראש ממשלת רוסיה דמיטרי מדבדב לחץ על גזפרום לעצור את אספקת הגז לאוקראינה כבר אתמול, אבל מנכ"ל החברה אלכסיי מילר לא נענה לדרישתו.