יפן: הצריכה הפרטית ירדה ב-4.6%, האינפלציה לשיא של 23 שנה
התחזיות היו לירידה של 3.4% בצריכה הפרטית; ברקע - העלאת מס הקנייה שנכנסה לתוקף באפריל; "סיכוי גדול שהממשלה תאשר העלאה נוספת של מס הקנייה"
הייצור התעשייתי והצריכה הפרטית ביפן נפלו בשיעור הגבוה מהתחזיות, בעוד שהאינפלציה זינקה לשיא של 23 שנים על רקע העלאת מס הקנייה מ-5% ל-8%, שנכנסה לתוקף באפריל.
ממשרד המסחר נמסר היום (שישי) כי הייצור נפל באפריל ב-2.5% לעומת מרץ, בעוד התחזיות ציפו לירידה של 2%. במקביל, ההוצאות של משקי הבית ירדו ב-4.6% לעומת השנה שעברה, שיעור חד יותר מהתחזיות שציפו לירידה של 3.4%. כמו כן, מדד מחירי הליבה לצרכנים טיפס ב-3.2%.
הנתונים האחרונים מדגישים שוב את האתגרים שעומדים בפני ראש הממשלה שינזו אבה, שפועל להפחתת נטל החובות של יפן, שנחשב לגבוה ביותר בעולם, ובפני הבנק המרכזי שפצח בתוכנית תמריצים חסרת תקדים המיועדת להעלאת האינפלציה. לפי ההערכות, אבה יבחן את נתוני הצמיחה ברבעון הבא כדי להחליט האם הכלכלה יכולה לשאת עלייה נוספת במס הקנייה. נתוני צמיחה חלשים ככל הנראה יובילו להשקה של תמריצים פיסקאליים נוספים.
"הכלכלה ככל הנראה תתאושש ברבעון הבא, אבל קצב ההתאוששות יהיו מתון", הגיב על הנתונים יואיצ'י קודמה, כלכלן ראשי ב- Meiji Yasuda בטוקיו. "יש סיכוי גדול שהממשלה של אבה תאשר העלאה נוספת במס הקנייה. היא עשויה גם להשיק עוד תמריצים כלכליים כדי להימנע מההאטה בהתאוששות".
שר האוצר טארו אסו אמר לעיתונאים כי ההאטה בשלושת החודשים שיסתיימו ביוני נראית נמוכה מכפי שצפו, וההערכה היא שההתאוששות ברבעון הבא תהיה אף מהירה יותר.
לפי התחזיות, הכלכלה היפנית תתכווץ ברבעון הנוכחי בשיעור שנתי של 3.4%, זאת לאחר צמיחה של 5.9% בשלושת החודשים הראשונים של השנה.
ההחלטה על העלאת שיעור המס התקבלה על ידי הממשלה הקודמת, ונועדה לסייע למדינה להתמודד עם נטל החובות הגבוה ביותר בעולם. אבה החליט באוקטובר לא לבטל את העלאה, על אף שהיא צפויה לפגוע בצמיחה של הכלכלה.