$
חברה וסביבה

דיווח בספרד: חברה-בת של כיל תעמוד למשפט על זיהום מי שתייה בקטלוניה

לפי הדיווח, שלושה בכירים לשעבר באיברפוטאש יעמדו למשפט בדצמבר: "לא נקטו צעדים למניעת הזיהום"; כיל: "האירוע - לפני שרכשנו החברה"

רן אברמסון וניר צליק 16:2707.06.14
איברפוטאש, חברת הבת הספרדית של כיל תעמוד למשפט על עבירות סביבתיות. כך מדווח העיתון הספרדי "לה ונגרדיה".

 

"לה ונגרדיה" דיווח מוקדם יותר השבוע כי בראשית דצמבר ייפתח משפטם של שלושה בכירים לשעבר באיברפוטאש וכן שתי חברות שהיא רכשה ב-1999 - פוטאסס דה ייובראגט (Potasas de Llobregat) וסוריה קיי (Suria K).

 

עיקר האישומים מתייחסים לזיהום של מים עיליים ומי תהום באתרי הכרייה שמפעילה איברפוטאש בקטלוניה, שנמנים על אתרי הפקת האשלג הגדולים באירופה.

 

מפעל אשלג של כיל במפעלי ים המלח מפעל אשלג של כיל במפעלי ים המלח

 

התובע של קטלוניה, יחד עם נציגי הארגון הסביבתי ל'אלסינה, מאשימים את איברפוטאש ומנהליה לשעבר בכך שהם לא נקטו צעדים מתאימים כדי למנוע את הזיהום של נהר ז'וברגט כתוצאה מפעילות אתרי הכרייה בסיאנט וסוריה.

 

התביעה טוענת ש"פעילות הכרייה בסוריה וסיאנט גרמו תוצרי לוואי שזיהמו באופן חמור מים עיליים ומי תהום בסביבה". התביעה מציינת כי החומרים ששפכה איברפוטאש לאפיק נהר ייוברגאט ושהגיעו גם למי התהום הם מסוכנים לבני אדם ואף נחשבים כמחוללי סרטן.

מה דעתך על מניית איי.סי.אל:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

הפעילות המזהמת, לכאורה, החלה לדברי התביעה עוד ב-1997, בטרם מיזגה כיל שתי יצרניות אשלג מקומיות שרכשה כדי ליצור את איברפוטאש.

 

נוסף על פיצוי על הנזק הסביבתי, התביעה בקטלוניה דורשת להטיל עונשי מאסר שנעים בין שנתיים ותשעה חודשים לבין שלוש שנים וחצי על המנהלים באיברפוטאש שלא מנעו, לכאורה, את הנזק הסביבתי.

 

מייצרת גם בבריטניה - ובקרוב באתיופיה 

 

כיל עצמה מייצרת בשנה כ-900 אלף טונות אשלג במכרות בספרד, כאשר לשם השוואה, בישראל מופקים כ-3 מיליון טונות ואילו בבריטניה מופקים כ-700 אלף טונות.

 

על פי הערכות, עלות ההפקה של כיל בספרד נעה סביב 250 דולר לייצור טונה אשלג, לעומת עלות הפקה מוערכת של 180 דולר לטונה בישראל, אלא שכידוע, בישראל פורסמו לאחרונה המלצות ועדת ששינסקי 2 שצפויות להעלות את עלות ההפקה של כיל בישראל החל משנת 2017 בצורה משמעותית.

 

בשנים האחרונות ניסתה כיל לגוון את מקורות ייצור האשלג שלה ברחבי העולם, כאשר מעבר לפעילותה בספרד ובבריטניה חתמה כיל על חוזה לפיתוח מכרה אשלג באתיופיה, שבו היא צפויה לשתף פעולה עם אלאנה הקנדית, כאשר עלויות ההפקה באתיופיה צפויות לעמוד על פי הערכות על כ-125 דולר לטונה וקצב ההפקה שלו אמור להגיע לכמיליון טונה בשנה.

 

למעשה, ההתפשטות של כיל ברחבי העולם בשנים האחרונות נועדה להגן על החברה במקרה שהזיכיון שלה בים המלח לא יוארך ב-2030. בנוסף, אם עלויות ההפקה בישראל יאמירו מעבר לעלויות ההפקה באירופה, עשויה כיל להשתמש במכרות הזרים יותר ולצמצם את ההפקה בים המלח. בעבר איימה כיל כי היא תעביר את ייצור האשלג מישראל לספרד אם מדינת ישראל תחליט להטיל עליה מסים נוספים, אלא שלעת עתה איום זה לא יצא אל הפועל.

 

מכיל נמסר בתגובה: "מדובר בקביעת מועד לדיון משפטי בתביעה על אירוע שקרה בשנת 1997 עוד לפני שהחברה נרכשה על ידי כיל נגד הרשות המקומית ונגד מי שהיו אז מנהלים בחברה. כיל פועלת מתוך מחויבות אמיתית והשקעה בלתי מתפשרת בשמירה על הסביבה. כיל עברה דרך ארוכה ושינוי באסטרטגיית הקיימות של החברה הכוללת דיווחים וולונטריים, פרסום דו"חות תאגידיים לפי תקנות ה GRI, מעקב אחרי תביעת הרגל הפחמנית של החברה ועוד פעולות רבות.

 

"פעילותנו ברחבי העולם נעשית בהתאם לכל התקנות הסביבתיות ואף מעבר להם. בעשור האחרון השקיעה כיל בשמירה על הסביבה מעל לשני מיליארד שקל שמאפשרים בין היתר לעשות שימוש בטכנולוגיות הטובות ביותר הקיימות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x