כיל תפתח מכרה אשלג באתיופיה בהשקעה של 23 מיליון דולר
לפי ההערכות המכרה מסוגל לספק כמיליון טונה אשלג בשנה, כאשר עלות ההפקה בו עומדת על 125 דולר בלבד לטון - נמוך בהרבה מהעלות בישראל
כיל חתמה על הסכם אסטרטגי עם אלאנה פוטאש הקנדית לפיתוח מכרה אשלג באתיופיה. על סמך בדיקות היתכנות המכרה יפיק בתוך פחות מחמש שנים כמיליון טונה אשלג בשנה.
- כיל מדווחת על ירידה חדה ברווח הנקי ב-2013
- ענקיות האשלג אורלקלי ובלארוסקלי בוחנות שיתוף פעולה מחודש
- כיל צפויה לשתף פעולה עם חברת אלאנה הקנדית בכריית אשלג באתיופיה
על פי ההסכם, כיל תרכוש יחידות של אלאנה בהשקעה מצטברת של כ- 23 מיליון דולר, במחיר של כ-43 סנט ליחידה, על בסיס הנפקה פרטית. בהתאם להסכם, כיל תחזיק בכ- 16% מהון המניות של אלאנה, עם אופציה להגדיל את אחזקותיה לכ-37% מהון המניות של אלאנה. ההנפקה תשמש לפיתוח וקידום פרויקט המכרה.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בנוסף, כיל חתמה עם אלאנה על הסכם מכירה בלעדי (offtake) לפיו כיל תהיה זכאית לרכוש את התפוקה של המכרה. במסגרת ההסכם כיל תתמוך באלאנה ותספק סיוע טכני והנדסי לפיתוח והפעלת המכרה מתוך הידע אשר נצבר בכיל בתחומי פעילות אלו. המכרה המתוכנן קיבל אישור סביבתי במאי 2013 ורישיון כרייה באוקטובר 2013.
בהתאם להסכם, מינתה כיל את יורם כהן כדירקטור לדירקטוריון אלאנה. יורם כהן הצטרף לכיל בשנת 1998 וכיהן במספר תפקידים גלובליים בחברה. כיום הוא מנהל כללי של כיל אפריקה וחבר בהנהלת מגזר כיל דשנים. בעבר, היה סמנכ"ל בכיר ומנהל הכספים הראשי של כיל דשנים מיוחדים וסמנכ"ל פיתוח עסקי של כיל דשנים וכימיקלים.
הסיבה העיקרית מבחינתה של אלאנה להיכנס להסכם עם כיל היא מחסור במזומנים לפיתוח המכרה באתיופיה. מנגד, כיל נכנסה לעסקה מאחר ומכרה באתיופיה יאפשר לה לספק אשלג באפריקה בקלות יתרה, כמו גם באיסה ויוריד את עלויות השינוע, כאשר גם עלות ההפקה של המכרה באתיופיה לטון אשלג נמוכה בהרבה מעלות ההפקה של אשלג בישראל ובאירופה.
נקודה נוספת היא כי ב-2030 יפוג הזיכיון של כיל בים המלח, וכאשר יגיע מועד הארכת הזיכיון , לאור חוסר הוודאות בנוגע לסביבה העסקית והרגולטורית בישראל, עשויה כיל להישאר ללא כמות אשלג מספקת אם מדינת ישראל תחליט שלא להאריך את הזיכיון. תהליכי התכנון והפיתוח של תעשיה בכלל ותעשיית הדשנים בפרט נמשכים כעשר שנים ועל כן כיל כבר החלה בבחינת חלופות אלו.
ההערכות הן כי המכרה באתיופיה מסוגל לספק כמיליון טונה אשלג בשנה, כאשר עלות ההפקה בו עומדת על 125 דולר בלבד לטונה, כאשר ההערכות הן כי עלות ההפקה בישראל עומדת על כ-180 דולר לטונה, לשם השוואה, והעלויות באירופה גבוהות יותר.