$
המזרח התיכון

בדאעש ישקיעו 40 מיליון דולר במנהרות תקיפה מלוב למצרים

בראש הטרדות של מצרים נמצא גבולה המערבי. ארגון דאעש הקיצוני הגיע ללוב במטרה להקים מנהרות שיסייעו לו לחדור למצרים ולבצע פיגועים נגד בכיריה. התחזקות הטרור במצרים עלולה להפוך למטרד הולך וגובר עבור ישראל

דורון פסקין 08:1701.09.14

מצרים היתה עסוקה לאחרונה בתיווך בין ישראל לבין חמאס, אולם מי שחושב שהנשיא המצרי עבד אל־פתאח א־סיסי או ראשי צבאו מקדישים את רוב תשומת הלב לנושא העזתי טועה. מצרים מבינה כי האיום הגדול ביותר על יציבותה מגיע ממערב, וליתר דיוק מכיוון הגבול עם לוב.

מאז הפלתו ורציחתו של השליט מועמר קדאפי הפכה לוב לטריטוריה ששולטות בה מיליציות חמושות, חלקן ג'יהאדיסטיות קיצוניות. במימון קטארי הוקמו מחנות אימונים בלוב לאותן קבוצות טרור מסוכנות, ובהיעדר שלטון מרכזי משמעותי הן יכולות לעשות בהם כבתוך שלהן.

 

גם ארגון דאעש הבין את הפוטנציאל הטמון בלוב בדרך להרחבת אזורי השפעתו, ובייחוד באשר למדינה הערבית החשובה ביותר - מצרים. דאעש (המוכר גם כ־ISIS או IS) הוא ארגון קיצוני שלוחם בסוריה ובעיראק, ושהכריז על הקמת מדינה אסלאמית בשטחים שכבש בשתי המדינות.

 

לוחמי דאעש על טנק שנלקח כשלל לוחמי דאעש על טנק שנלקח כשלל צילום: איי פי

 

ביום שבת האחרון הודיעה מצרים על מעצר של ארבעה חשודים שהסתננו מלוב במטרה לגייס פעילים לתאי טרור של דאעש במצרים. המעצר והדיווחים הנוספים על מאמצי דאעש לחדור למצרים מבהירים את החשיבות שמייחסים בארגון הטרור לפעילות במצרים. לא בכדי ישנם גורמים ערביים המעריכים כי אין לפסול בעתיד פעילות צבאית מצרית בשטח לוב כדי להדביר את איום הטרור.

 

התחזקות טרור קיצוני במצרים עלולה להוביל להתחזקותו בסיני ולהפיכתו למטרד הולך וגובר עבור ישראל באמצעות ירי רקטות או ניסיונות חדירה. כניסתו של דאעש למצרים עלולה גם להביא לחבירתו לקבוצות הקיצוניות ברצועת עזה.

 

קול קורא לארגוני הטרור

 

לפי גופי תקשורת מצרית המתבססים על מקורות מודיעיניים מקומיים, באחרונה נערכה פגישה בין נציגים משישה ארגוני טרור בלוב ובין נציג של מנהיג דאעש אבו בכר אל־בגדאדי. המסר של אל־בגדאדי היה פשוט: יש להתחיל את הלחימה במצרים, מאחר שהאפקט של הפעילות בה בעולם הערבי יהיה אדיר.

 

לפי המקורות המודיעניים, המרכיב החשוב ביותר בתוכנית של דאעש הוא חפירת חמש מנהרות תקיפה מהשטח הלובי אל תוך השטח המצרי. ההנחיה של אל־בגדאדי לאנשיו היא שהמנהרות ייחפרו בעומק 30–60 מטר. רוחבן אמור להספיק למעבר רכבי שטח ורכבים משוריינים. לפי הערכות, העלות הראשונית להקמת המנהרות היא לפחות 40 מיליון דולר, והסכום עשוי לגדול בעתיד בהתאם לצורך.

 

נשיא מצרים א־סיסי. בדאעש הבינו את הפוטנציאל של לוב בדרך להרחבת השפעתם האזורית נשיא מצרים א־סיסי. בדאעש הבינו את הפוטנציאל של לוב בדרך להרחבת השפעתם האזורית צילום: איי אף פי

 

עבור דאעש מדובר בסכום פעוט יחסית: מאז כבש בחודש יוני את הערים מוסול ותכרית בעיראק הצליחו אנשיו להשתלט על מאות מיליוני דולרים בסניפי הבנקים ובמוסדות פרטיים בערים אלה. כמו כן, הארגון הקיצוני משלשל לכיסו בכל יום 3 מיליון דולר ממכירת נפט מהשדות שהשתלט עליהם בעיראק.

 

לפי הפרסומים, דאעש מתכנן גם מסע התנקשות בחיי בכירים במצרים, ובהם בכירי צבא, כדי להוכיח את קיומו במדינה. נוסף על כך, הוא מתכנן פיגועים אסטרטגיים, וסביר שאחת המטרות המועדפות עליו היא תעלת סואץ. לפיגוע בכלי שיט בתעלה יש משמעות כלכלית עולמית, שכן באפיק הימי הזה עוברים בכל יום כ־10% מתנועת הסחר הימית העולמית.

 

המשק המצרי נפל עם לוב

 

התמוטטות לוב בסוף 2011 היתה מכה קשה עבור המשק המצרי. היחסים בין שתי המדינות ידעו עליות ומורדות, אולם המצב אז היה עדיף על זה של היום. לפי הערכות כלכלנים במצרים, קריסת המדינה הלובית הביאה לירידה לטמיון של השקעות משותפות של המדינות בשווי 18 מיליארד דולר. במצרים פנטזו כי ניתן יהיה לקזז חלק מההפסדים באמצעות הקמת עיר תעשייה בקרבת מעבר הגבול בין המדינות. בדרך זו קיוו בצד המצרי כי יצליחו ליצור מקומות תעסוקה לכל אותם אלפים שאיבדו את משרותיהם בשוק העבודה הלובי (כ־2 מיליון מצרים עבדו בלוב בתקופת קדאפי). לנוכח ההידרדרות הביטחונית בלוב ספק אם מישהו במצרים עוד חושב שהתוכנית ישימה.

 

כאב ראש לא קטן לא־סיסי

 

הלחימה בתוך לוב הביאה גם לפגיעה חמורה ביצוא המצרי אליה, שנאמד במיליארד דולר בשנים האחרונות. השוק הלובי הוא שוק צרכני ולא יצרני, ולכן היה יעד יצוא חשוב עבור התעשייה המצרית.

 

נוסף על כך, בעבר השתמשה מצרים בלוב כמרכז להפצת מוצריה למדינות נוספות ביבשת. בחודשים האחרונים שובשה תנועת המסחר בה, ומשאיות מתקשות להגיע מתוכה למעבר הגבול המצרי. נהגים מצרים שבעבר הכניסו סחורה לשטח הלובי נמנעים מכך בשל מעשי הביזה והשוד בדרכים הלוביות הלא מאובטחות.

 

המשמעות היא שמפעלים רבים שהתפרנסו עד כה מהשוק הלובי צריכים להתחיל לצמצם את כוח האדם. גם עזיבת אלפי המצרים את השוק הלובי חזרה למולדתם מהווים כאב ראש לא קטן לנשיא החדש, שכן א־סיסי התחייב במסע הבחירות שלו לטפל בבעיית האבטלה של הצעירים המצרים.

 

נכון להיום שיעור האבטלה במצרים מוערך ב־13%.

 

מקורות המימון של ארגון הטרור: דאעש שובר את השוק ומוכר נפט בזול

 

>בסוף השבוע שעבר הכחיש שר החוץ של קטאר, חאלד בן מוחמד אל־עטיה, כי ארצו מממנת את ארגון דאעש. ההכחשה הגיעה אחרי ששר הפיתוח הגרמני גרד מולר טען שקטאר תומכת כספית בדאעש ומאוחר יותר חזר בו.

 

למרות ההכחשה, לארגוני הביון במערב נהיר כי כספים מקטאר - אם ממשלתיים ואם מאנשי עסקים פרטיים - הגיעו בשנים האחרונות לדאעש. כך גם ברור כי הפלת קדאפי והפיכת לוב לכר האימונים של כל ארגוני הג'יהאד הן מיזם קטארי כמעט בלעדי.

 

בהקשר הדאעשי קטאר לא לבד; תרומות לדאעש הגיעו מאנשי עסקים פרטיים ממדינות אחרות בעולם הערבי, מאסיה וגם ממדינות המערב. זרם התרומות גובר ככל שההצלחות של ארגון הטרור בשטח גוברות ואזורי השליטה בסוריה ובעיראק מתרחבים.

 

דאעש מתנהל כארגון כלכלי לכל דבר. באזורים שבשליטת הארגון מחויבים בעלי העסקים בתשלום מסים. הכיבוש המהיר של תיכרית ומוסול בעיראק הוביל לשוד של סניפי הבנקים שנמצאים בשתי הערים. ישנן הערכות שונות לגבי שווי הכספים שנבזזו, והן נעות בין עשרות מיליוני דולרים ועד מיליארד דולר. המיקום של כספים אלה כיום אינו ידוע, אך ברור כי הם נתונים לשליטתו של מנהיג דאעש, אבו בכר אל־בגדאדי.

 

מקור חשוב נוסף להכנסות הארגון הוא הנפט, שאותו מצליחים אנשי דאעש למכור בעיראק ובסוריה ומקורו בשדות שעליהם השתלט הארגון. אנשי דאעש "שוברים את השוק" ומוכרים נפט במחיר שלעתים מגיע ל־25 דולר לחבית, זאת בזמן שמחיר השוק נע סביב 100 דולר לחבית. בסוריה מוכרים אנשי דאעש ליטר בנזין במחיר של 1.5 דולר.

 

מי שמשתף פעולה עם דאעש בסחר הנפט הלא חוקי הם שבטים מקומיים וכנופיות מבריחים. חלק מהתוצרת מוברחת לתוך טורקיה, אם כי בכמויות קטנות. שיתוף הפעולה עם השבטים מגיע לאחר שבניסיונות הראשונים של דאעש להשתלט על מתקני הנפט בסוריה הארגון נתקל לא אחת בהתנגדות קשה מצדם, והבין כי כדי ליהנות מהכנסות הנפט הוא יצטרך להתפשר עם השבטים. 

 

הכותב הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x