$
תעשייה ופיננסים

קו ההגנה של שטיינמץ: "זיוף" בבחירות בגינאה הוביל לאובדן הזכויות במכרה הברזל

במסמכים שהוגשו מטעם חברת BSGR לביהמ"ש בניו יורק נטען כי הבחירות לפני ארבע שנים היו מזויפות וכי עשרות גורמים, בהם בכירים בממשלת דרום אפריקה, היו מודעים לכך

בלומברג 09:4206.09.14
התפתחות חדשה בפרשת איש העסקים בני שטיינמץ ומאבקו על זכויות הכרייה בגינאה: חברת BSGR שבבעלותו של שטיינמץ טוענת שקרן הגידור Och-Ziff ובכירים בממשלה בדרום אפריקה הם בין עשרות הגורמים שידעו על "זיוף" של הבחירות בגינאה, שבסופו של דבר הוביל לכך שהחברה הפסידה את הזכויות במכרה היקר ביותר שלה.

 

 

 

במסמכים שהוגשו השבוע לבית המשפט הפדראלי בניו יורק נטען כי הבחירות ב-2010 שבסופן נבחר אלפא קונדה לנשיא גינאה היו מזויפות, וקונדה, שורה של בכירים בעבר ובהווה בממשלה וכן סוכני השירות החשאי של דרום אפריקה ואנשי עסקים בולטים במדינה, היו כולם מודעים לכך. לפי הטענות של החברה, אותם האנשים גם מודעים ל"שלילה הלא מוצדקת" מ- BSGR של זכויות הכרייה במכרה הברזל סימנדאו.

 

 

גינאה. טענות לשחיתות ותשלום שוחד גינאה. טענות לשחיתות ותשלום שוחד צילום: Julien Harneis

 

במסמכים האלה מציגים לראשונה עורכי הדין מטעמם של שטיינמץ ו-BSGR את יסודות ההגנה שלהם לתביעה של ריו טינטו, חברת הכרייה השנייה בגודלה בעולם, שטענה ש-BSGR קשרה קשר כבר ב-2008 עם חברת וייל (Vale ) הברזילאית לגזול את הזכויות למכרה על ידי תשלום שוחד לבכירים בגינאה. BSGR הגדירו בשעתו את התביעה הזו, שבעקבות הגשתה באפריל נשללו זכויותיה וזכויות וייל בסימנדאו, כ"חסרת בסיס וביזארית".

 

האנשים והחברות שצוינו במסמכים שהגישה כעת BSGR, בהם קרן הגידור Och-Ziff, אינם חלק מהתביעה המשפטית, והם אינם מואשמים בהתנהלות לא הולמת. דובר מטעם Och-Ziff לא הגיב על הדיווח.

 

ההסתבכות של שטיינמץ בפרשת המכרה בסימנדאו אינה מוגבלת רק לתביעה של ריו טינטו. כבר בינואר 2013, חבר מושבעים גדול בניו יורק פתח בחקירה לבדיקה האם החברה הפרה את חוק התנהלות מושחתת של חברה זרה (Foreign Corrupt Practices Act) בכך ששילמה שוחד כדי לזכות בזכויות הכרייה, וכן נבדק חשד להלבנת הון בקשר לסימנדאו. במסגרת החקירה הזו, נידון פרדריק סילינס, איש עסקים צרפתי המקורב לשטיינמץ, לשנתיים מאסר לאחר שהורשע בשיבוש החקירה.

 

"הון לא חוקי"

במסמכים הנוכחיים שהגישו עורכי הדין ממשרד Mishcon De Reya , המייצגים את שטיינמץ ו-BSGR מפורטים שמות של 83 אנשים פרטיים וחברות, שלפי הטענה יש ככל הנראה בידיהם "מידע שעשוי לשמש את הנתבעים כדי לתמוך בטענות שלהם בתביעה זו", כשהכוונה היא למידע על הטיית הבחירות. כאמור בין השמות נמנים שותף לשעבר וכן דירקטור בקרן הגידור Och-Ziff, הנחשבת לקרן הציבורית הנסחרת הגדולה ביותר בוול סטריט. הקרן היא משקיעה פעילה במשאבים באפריקה, וחלק מההשקעות הללו עומדות במרכז חקירה נפרדת של משרד המשפטים ורשות ני"ע האמריקאיים.

 

בכירים בתעשיית הכרייה, ביניהם מנכ"ל ריו טינטו, סאם וולש, והמנכ"ל לשעבר טום אלבניס, צוינו במסמכים כ"בעלי ידע על נושא התביעה", בעוד שרוג'ר אנלי, לשעבר מנכ"ל וייל, צוין כבעל מידע הנוגע לשיחות בין BSGR ו-וייל על המיזם המשותף בשווי 2.5 מיליארד דולר שהשיקו החברות ב-2010. לא התקבלה תגובה מהמעורבים.

 

לפי הנטען במסמכים, קונדה ידע כי אנשי עסקים מדרום אפריקה "סיפקו הון לא חוקי" במטרה להטות את הבחירות בתמורה לאחזקה בסימנדאו. דוברת מטעם ממשלת גינאה מסרה כי בממשלה עדיין לא מוכנים להגיב. בין האישים הבולטים מדרום אפריקה שעורכי דינו של שטיינמץ זיהו כבעלי ידע על התכניות להטות את הבחירות ולהשתלט על סימנדאו, נמנים סגן הנשיא דאז, קגאלמה מוטלאנתה, שר הדיור לשעבר, טוקיו סקסוויל, וראש הסוכנות למודיעין לאומי לשעבר, מו שאליק. לחברת Mvelaphanda Holdings, שבבעלותו של סקסוויל יש מיזם משותם עם Och-Ziff להשקיע במשאבים אפריקאיים. "Mvelaphanda, סקסוויל הדירקטורים ובעלי המניות של החברה לא היו מעורבים באופן ישיר או עקיף בפוליטיקה או בבחירות בגינאה", מסר עורך הדין המייצג את החברה, "נראה שיש פה ניסיון לגרור את הלקוחות שלנו למחלוקת שבה אין להם שום מעורבות, וברור שמדובר פה בניסיון מצד BSGR לדוג מידע בלי בסיס".

 

לפי הטענות, סוכני השירות החשאי של דרום אפריקה נפגשו עם קונדה, עם ועדת הבחירות של גינאה ועם ווימארק אינפוטק (Waymark Infotech), חברת IT מדרום אפריקה שעזרה לערוך את הבחירות. גם במקרה זה לא התקבלה תגובה מאף אחד מהשמות שצוינו.

 

בתביעה המקורית שהגישה ריו טינטו באפריל, ציינה החברה כי השקיעה 11 שנים ומאות מיליוני דולרים בפיתוח פעילות הכרייה באזור סימנדאו בדרום מזרח גינאה. אולם החברה איבדה ב-2008 מחצית מהאחזקה שלה המוערכת במיליארדי דולרים, לאחר שממשלת גינאה החליטה להעניק אותה בחינם ל-BSGR. לפי ההאשמות של ריו טינטו, ההחלטה הזו התקבלה לאחר שהועבר שוחד בגובה 200 מיליון דולר למחמוד תיאם, לשעבר שר הכרייה במדינה. תיאם הכחיש את ההאשמה וטען כי היא על "גבול המשעשעת".

 

בריו טינטו טוענים כי החברה של שטיינמץ הפרה את חוק האמריקאי נגד סחיטה וביצעה הונאה, ולפיכך היא דורשת פיצויים בסכום שלא פורט.

 

מנכ"ל וייל מורילו פריירה הודיע ב-30 באפריל כי החברה נוקתה מכל חשד להתנהלות לא הולמת בקשר לרכישת הזכויות בסימנדאו על ידי הממשלות של גינאה, צרפת, שוויץ וארה"ב. הנתבעים ביקשו השבוע מהשופט האמריקאי ריצ'רד ברמן לבטל את התביעה כך שניתן יהיה לדון בה באנגליה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x