קיצוצים נוסח סין: שכר הבכירים בחברות ממשלתיות ייחתך בעד 60%
הממשלה מתכוונת להגביל את השכר ב־50 החברות הממשלתיות הגדולות לתקרה שנתית של 147 אלף דולר. כבר כיום מרוויח מנהל סיני בממוצע פחות מעמיתיו במערב
סין מתכוונת לקצץ את שכר הבכירים בחברות הממשלתיות בעד 60%, כך דיווח היום "פייננשל טיימס". לפי הדיווח, הממשלה בבייג'ינג מתכוונת להנהיג תקרת שכר שנתית של 900 אלף יואן (כ־147 אלף דולר) לבכירים ב־50 החברות הממשלתיות הגדולות בסין.
נשיא המדינה שי ג'ינפינג הודיע כבר באוגוסט על כוונתו להוציא את התוכנית אל הפועל, אם כי הוא לא פירט מעבר לכך. כעת, עוד בטרם הודיע משרד האוצר הסיני רשמית על ההגבלות, כלי התקשורת במדינה כבר פרסמו פרטים על גובהה של תקרת השכר.
המנהלים בחברות הסיניות הממשלתיות משתכרים שכר נמוך מזה של עמיתיהם בתאגידים במדינות המערב. כך למשל, שכר יו"ר חברת האנרגיה הסינית סינופק הגיע ל־63 אלף יואן (כ־141 אלף דולר) ב־2012 בהשוואה ל־3 מיליארד דולר ששלשל לכיסו כריסטוף דה מרז'רי, יו"ר חברת האנרגיה הצרפתית טוטאל.
מנגד, פערי השכר בין הבכירים בחברות הסיניות הממשלתיות לבין עובדים מן השורה דומים מאוד לפערים הנהוגים במערב. לפי מחקר שנערך באוניברסיטת בייג'ינג, מנהלים בכירים בחברות ממשלתיות בסין מרוויחים פי 50 בממוצע מאשר עובד בעל שכר ממוצע באותה החברה.
המצדדים בתוכנית להגבלת השכר, שיוצאת לדרך על רקע קמפיין המלחמה בשחיתות שמוביל הנשיא שי, טוענים שאין דמיון רב בתפקיד בין בכירים בחברות סיניות לבין בכירים בתאגידים בינלאומיים, ולכן גם על רמות השכר להיות שונות. לדבריהם, מנהלים במגזרים רבים בסין פועלים בשוק שמוגן מפני תחרות בינלאומית ולעתים אף מקומית.
גאו מינגואה, מומחה לממשל תאגידי מאוניברסיטת בייג'ינג, הסביר ל"פייננשל טיימס" כי "חברות ממשלתיות נהנות מתמיכה נרחבת של המדינה", ולכן הפער שיש להתייחס אליו הוא זה שבין מנהלים לבין עובדים מן השורה. "בסין יש פער הכנסות גדול ויש לכך השפעה שלילית על החברה. צריך לוודא שהוא מתאים — לא קטן מדי, כדי לא לדכא מוטיבציה, אבל גם לא גדול מדי, כדי לשמור על היציבות החברתית".
שי ג'ינפינג
פי
שכר של מנהל בחברה ממשלתית ביחס לשכר עובדיו