בוועידת קרן המטבע נזכרו להזהיר מהשלכות מדיניות הצנע
בכירי הכלכלה העולמית נפגשו בסוף השבוע בוושינגטון ודיברו על הצורך בהרחבה תקציבית לאחר שבשנים האחרונות דחפו למדיניות צנע. יו"ר קרן המטבע הביעה דאגה מהמיתון בגוש היורו ומהאתיקה המתפוררת בעולם הפיננסים
ההצהרות של בכירי הכלכלה העולמית שיצאו מהוועידה השנתית של קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי, אשר נערכה בסוף השבוע בוושינגטון, מזכירות סצנה מהסיטקום הבריטי הישן "Dad's Army".
- קרן המטבע: שמירה על ריבית נמוכה לאורך זמן עלולה להוביל למשבר פיננסי חדש
- קרן המטבע הבינ"ל: ארה"ב מתאוששת - שאר העולם צפוי לדשדש
- ג'נט ילן, יו"ר הבנק הפדרלי של ארה"ב
הדמות הראשית, קשיש חביב שהתגייס למשמר האזרחי בזמן מלחמת העולם השנייה, נתקלה בפצצה שלא התפוצצה בסניף בנק, כששניים מהפקידים מחזיקים אותה בידיהם. תוך כדי צעקות שמורות לכל מי ששומע לא להיכנס לפאניקה, הוא מסביר לעובד צעיר מה לעשות. "אני אגיד לכולם לצאת, ואז אלך לטלפן ליחידה לסילוק פצצות. אתה בינתיים תעמוד ליד הדלת ותגיד לאנשים לא להיכנס", הוא אומר. "אבל מה לעשות אם הפצצה תתפוצץ", שואל הצעיר. "תהיה יצירתי", מצווה הזקן, ורץ לענייניו.
כך, כמעט כמו אותו זקן שמסתובב במדים שאותם לבש במלחמה שכבר נגמרה, מסתובבים כלכלני קרן המטבע בוושינגטון, וצועקים בנימוס שאין מקום להיכנס לפאניקה. כשיש צורך לתת עצות ממשיות לטיפול במצב, הם שולפים את הגרסה שלהם ל"תהיה יצירתי" - "יש לנקוט צעדים שאפתניים ונועזים".
חברי הוועדה המוניטרית והפיננסית של קרן המטבע הבינלאומית גם הצהירו שעל הממשלות "לא לנקוט הידוק תקציבי נוקשה מדי כדי לא לדכא צמיחה". על רקע דבריה של יו"ר הקרן כריסטין לגארד, שאמרה בסוף השבוע כי היא רואה "סכנה ממשית של גלישה חוזרת של גוש היורו למיתון", היה ברור שהוועדה התייחסה לכלכלות הגוש, שמתקשות להתאושש מהמשבר, גם הודות למדיניות הידוק תקציבי נוקשה מאוד שקרן המטבע כפתה על חלקן. אלא שלא רק מדינות כמו יוון, אירלנד או ספרד, שקיבלו חבילות חילוץ כאלו או אחרות מהקרן, נמצאות כעת בסכנת דשדוש ארוך של כלכלתן. גם גרמניה, הכלכלה הגדולה והחזקה בגוש, עלולה להידרדר למיתון ברבעון הנוכחי.
כשהפצצה נמצאת אצל מישהו אחר
גרמניה היתה השותפה העיקרית של קרן המטבע באילוץ הצנע על המדינות החברות בגוש היורו. שר האוצר הגרמני וולפגנג שויבלה מיהר לגנות את הרוח הפסימית שנשבה מהוועידה בוושינגטון, והאשים את קרן המטבע בכך שהיא "מזינה ספקולציות דרמטיות" שעלולות להפוך לנבואה שמגשימה את עצמה. "אין סיבה לדחוף את הכלכלה למשבר באמצעות דיבורים", הוא אמר והמחיש עד כמה כבד החשש של הגרמנים מהידרדרות של כלכלתם למשבר.
שויבלה יכול היה למצוא בן ברית בתוך קרן המטבע בדמותו של טרמן שאנמוגרטנם, יו"ר הוועדה המוניטרית והפיננסית של המוסד וגם שר האוצר של סינגפור. על רקע הפאניקה המאופקת של הקרן, שאנמוגרטנם בחר להצהיר ש"העולם נמצא בבירור בתהליך של התאוששות גם מנקודת מבט גלובלית וגם ברוב חלקיו של העולם". כל עוד הפצצה לא נמצאת אצלך, אפשר להתייחס אליה כנראה כאל עוד גוש מתכת.
עוד לפני גרמניה, איטליה שכבר גלשה למיתון וצרפת שרשמה צמיחה מאופסת בשני הרבעונים הקודמים, עלולות לגרור את כל הגוש - כולל המדינות שמגלות סימני התאוששות חיוביים מעט יותר כמו ספרד או אירלנד - בחזרה אל הביצה המשברית.
הנחיתו גרזן כשהיה צורך באזמל
כמו כל גוף גדול, קרן המטבע הבינלאומית היא ארגון דוגמטי שמתעלם מההקשר שבו מתרחשות הבעיות שאותן הוא מנסה לפתור. אחרי שש שנים של צנע שהוריד מדינות שלמות בגוש היורו על הברכיים והעלה לפני השטח גורמי ימין קיצוני מסוכנים, קל מאוד להזהיר מפני סכנות המדיניות הזו. בקרן המטבע לא הביאו בחשבון, למשל, שמדיניות הרווחה שהצנע חתר תחתיה היתה אולי זו שמנעה קריסה של קהילות שלמות בגוש היורו ואת קריסתו של הגוש עצמו. לפחות בינתיים.
זה לא אומר שלא היה מקום לשינויים, אבל זה בהחלט אומר שמוטב היה שקרן המטבע היתה נוהגת באותה זהירות שמאפיינת אותה כעת, כשהיא קוראת למדיניות של הרחבה תקציבית, גם כשהיא הנחיתה גרזן במקום שבו היה צורך באזמל.
למזלם של קרן המטבע והבנק העולמי, ואולי של כולנו, נקודת האור שאפשר להצביע עליה היא כלכלת ארה"ב. הצמיחה האטית אך היציבה של זו, על רקע הצליעה של גוש היורו והקיפאון ארוך השנים ביפן, הביאה להתחזקות של הדולר. כך, באירופה יכולים לנשום קצת לרווחה בזכות הגדלת ההכנסות מיצוא והרחקה של חרב הדפלציה מצווארם.
מרחב הנשימה הזה כבר בא לידי ביטוי בתחזיות האופטימיות שפרסמו אנליסטים על עונת הדו"חות של החברות האירופיות, שנראות כעומדות בניגוד מוחלט לשורת הנתונים העגומים על כלכלת היבשת.
האופטימיות הזו נובעת לא רק מהתחזקות הדולר, אלא גם מהציפייה לפעולה רחבה יותר של הבנק המרכזי האירופי להגדלת הנזילות בגוש היורו, אותה פעולה שדראגי רמז כי הוא מתכנן להוציא אל הפועל.
בינתיים, הרפורמות המבניות שנועדו לחזק את התחרותיות של מדינות הגוש, אלו שעליהן המליץ הבנק המרכזי האירופי ותקועות בבירוקרטיה ומאבקי הכוחות הפוליטיים במשולש ברלין, רומא ופריז, קיבלו חלופה מלאכותית וזמנית בדמות התחזקות הדולר. באופן פרדוקסלי, מכונת ההנשמה הזו תתקרב להפסקת פעולתה ככל שמצבו של גוש היורו ימשיך להיות קשה ולא יציב. המשך המצב גם יכביד על יציבות הכלכלה העולמית, שעלולה לדחות את סיומה של המדיניות המוניטרית המרחיבה של הפדרל ריזרב - כלומר את העלאת הריבית בארה"ב - ולכן לרסן את מגמת ההתחזקות של הדולר.
נגיד בנק ישראל לשעבר וסגן יו"ר הפד סטנלי פישר הבהיר בשבת בוועידה שבארה"ב ערים לכך, והבהיר שהפד "פועל לפי המנדט הכפול שהוענק לו, לשרת את האינטרס של כלכלת ארה"ב אך גם לטובת הכלכלה העולמית".
האיזון בין טובת כלכלתה של ארה"ב לבין טובת הכלכלה העולמית עלול להיות מאוים, אם התחזקות הדולר תביא להיחלשות היצוא האמריקאי ולאובדן משרות בתעשייה. החשודה המיידית שעשויה להרוויח מכך היא גרמניה, שרק בשבוע שעבר דיווחה על ירידה חדה של 5.8% בהיקף היצוא ממנה באוגוסט.
בבנק האירופי המרכזי לא סומכים על חסדיו הזמניים של הפד, ונשיא הבנק מריו דראגי שלח רמז עבה על כוונותיו להרחיב את היקף קניית הנכסים שעליו הכריז הבנק בחודש שעבר, ואמר שכרגע אינו רואה מגבלה להמשך התוכנית. עם זאת, דראגי אמר במסיבת עיתונאים בוושינגטון שהוא "לא יכול לנקוב במספר מדויק".
לגארד מכה על חטא ועוקצת את ארה"ב
המשבר ששטף את העולם ב־2008 התחיל את דרכו בענף הפיננסים - משבר שנולד מלקיחת סיכונים לא אחראית של בנקאים. היום האחרון של הוועידה הוקדש לעולם הבנקאות ולאתיקה שלו.
בניגוד להצהרות על הסכנות שבמדיניות הצנע, כאן לגארד לא חששה מלהכות על חטא ואמרה ש"עולם הפיננסים איבד את חוש האחריות שלו". היו"ר ציינה שככלות הכל הבנקים קיימים כדי לשרת את הציבור, כסוכנים של שגשוג ועושר. "הבנקאים הם האנשים שבהם הציבור נתן אמון כדי למלא את התפקיד הזה", אמרה לגארד, "והם מעלו באמון שנתנו בהם".
זוהי לא האמירה הישירה היחידה של לגארד בוועידה. היו"ר תומכת מאוד בהגדלת הכוח של המדינות המתפתחות בקרן המטבע הבינלאומית, גם מהסיבה הפשוטה שחלקן בכלכלה העולמית גדל משמעותית מאז שהוקם המוסד לפני 70 שנה, וגם משום שמהלך כזה יכפיל את הונה של הקרן עד ל־755 מיליארד דולר. אלא שהיא תלויה במחוקקים בארה"ב כדי להוציא אותו אל הפועל. במסיבת עיתונאים בסוף השבוע היא פסקה שמדובר בצעד "הכרחי באופן מוחלט". אולי לקראת הבחירות המתקרבות לסנאט ולקונגרס שייערכו בחודש הבא הרשתה לעצמה לגארד למתוח ביקורת על המדיניות של וושינגטון בנושא, ואמרה שהיא מוכנה לעשות המון כדי שהקונגרס האמריקאי יסכים להגדיל את כוחן של מדינות דוגמת סין, הודו וברזיל בקרן המטבע. "אם הם יאשרו זאת, אפצח בריקוד בטן", הצהירה לגארד בפאנל שבו השתתפה.