האנליסטים חוששים: "ההרחבה הכמותית ביפן תחמיר את איום הדפלציה באירופה"
בעקבות החלטת הבנק המרכזי היפני לשלש כמעט את היקף רכישות האג"ח הממשלתיות, אנליסטים מזהירים ממהלכים דומים להחלשת מטבעות בסין ובדרום קוריאה. אנליסט במורגן סטנלי: "מלחמת מטבעות תשלח גל של דפלציה מאסיה לרחבי העולם"
- "ראלי יפן" צבע את וול סטריט בירוק; הזהב בשפל של 4 שנים
- הצעד הדרמטי ביפן הוא תזכורת: לא כדאי להמר נגד הבנק המרכזי
- הפתעה ביפן: הבנק המרכזי הגדיל ההרחבה הכמותית
עם זאת, אנליסטים מציינים כי הוא גם משמש אזהרה לכך שהמשימה של הרחקת הכלכלה הגלובלית מסכנת דפלציה. לפי דיווחים ב"טלגרף" הבריטי, המהלך עתיד לשלוח גלי הדף ברחבי אסיה, ואף יביא למלחמת מטבעות ובמקביל להחמרת איום הדפלציה המרחף גם מעל אירופה.
"היצרנים באסיה ישתוללו"
בטוקיו זינק מדד ניקיי ביום שישי ב־4.8% לרמתו הגבוהה ביותר מאז סוף 2007, בעוד הין צנח ב־2.6% לרמתו הנמוכה ביותר לעומת הדולר בכמעט שבע שנים, 112 ין. משקיעים אמרו כי המהלך היפני מפעיל לחצים חדשים על בנקים מרכזיים בעולם, מדרום קוריאה ועד אירופה, ללכת בעקבות יפן ולהנהיג תוכניות תמריצים משלהם. מאז אמצע 2012 צנח הין ב־40% לעומת הדולר, היורו והוון הקוריאני, וב־50% לעומת היואן הסיני. "אם הין יתקרב עוד יותר ל־120 ין לדולר, היצרנים ברחבי אסיה ישתוללו", הזהיר האנליסט מרק אוסטוולד ממוניומנט סקיוריטיז בשיחה עם "הטלגרף" הבריטי.
בתוך כך הודיעה פנסוניק כי בכוונתה להחזיר מפעל מסין ליפן, כאשר גוברים הסימנים לכך כי עוד חברות יפניות מפקפקות בהיגיון שבהוצאת מפעלים מחוץ ליפן. הנס רדקר, אנליסט במורגן סטנלי, אמר ל"טלגרף" הבריטי כי יפן מייצאת את הלחצים הדפלציוניים שלה לשאר אסיה. "לא ברור אם מדינות אחרות מסוגלות להתמודד עם זה. בקוריאה היו הרבה אזהרות רווח. האזור כולו כבר נמצא בקשיים ובחובות".
אלברט אדוארדס, אנליסט מסוסייטה ג'נרל, אמר כי יפן נמצאת עתה במוקד סערת מטבעות שתהווה שידור חוזר למשבר הפיננסי שפקד את אסיה ב־1998, אף כי הפעם האזור מהווה נתח גדול הרבה יותר מהכלכלה הגלובלית. "סין לא תוכל להתמודד עם לחצים כאלה כאשר כבר עתה היא נאבקת במשבר אשראי וירידה בתחרותיות. השקעות ישירות זרות בסין כבר הפכו שליליות", ציין. ב־1998 נדרשה התערבות ישירה של וושינגטון ומאמצים גלובליים נרחבים כדי לייצב את הין ולהשתלט על משבר המטבעות. "אם האינפלציה בסין תרד מתחת ל־1% היא תיאלץ לעשות הפחתה של המטבע", הוסיף רדקר. "מלחמת מטבעות תשלח גל של דפלציה מאסיה לרחבי העולם", הזהיר.
הרקע למהלך הוא הבטחתו של יו"ר הבנק היפני המרכזי הרוהיקו קורודה בתחילת 2013, עם מינויה של ממשלת שינזו אבה והשקת אסטרטגיה להוצאת יפן מהקיפאון הכלכלי שמכונה מאז "אבנומיקס" - להגיע ליעד אינפלציה של 2%.
מס הצריכה עלה ב־3%
ברבעון השני של 2014 התכווצה הכלכלה באופן חד בעקבות מהלכים לריסון הגירעון הציבורי היפני. בין השאר העלתה הממשלה את מס הצריכה מ־5% ל־8%. זמן קצר לפני מסירת ההודעה על הגדלת תוכנית ההקלה הכמותית, דיווחה הממשלה כי האינפלציה ירדה ל־1% בספטמבר מקצב של 1.5% בתחילת השנה.
נגיד הבנק היפני, שנהנה בדרך כלל מתמיכה רחבה של מועצת המדיניות של הבנק, השיג הפעם בקושי רב את הרוב הרצוי לאישור: חמישה תומכים לעומת ארבעה מתנגדים. גורמים רשמיים בבנק, כמו גם משקיפים חיצוניים, ציינו כי בכל תולדות הבנק המרכזי של יפן לא נרשמה הצבעה כה חצויה. "אנחנו נמצאים בשלב קריטי", הסביר קורודה. "יכול מאוד להיות שנצטרך לדחות את חגיגות הבסת הדפלציה".