פוטין הפך את שותפו לג'ודו לטייקון ספרים
בשנה האחרונה פסלה רוסיה ספרי לימוד כדי לקדם הוצאה לאור שאחד מבעליה הוא המיליארדר ארקדי רוטנברג, שמקורב לנשיא
משרד החינוך הרוסי שינה בשיטתיות את רשימת ספרי הלימוד לבתי ספר כדי להיטיב עם ארקדי רוטנברג, איש עסקים המקורב לנשיא ולדימיר פוטין. תחקיר שפרסם "הניו יורק טיימס" בשבת מלמד שהשיטה שבה הועברו ענפים גדולים במשק הרוסי — דוגמת התשתיות, הבנקאות והאנרגיה - לשליטת מעגל המקורבים של פוטין חלחלה גם לענפים קטנים יותר.
סיבוב בקפריסין
כמו כל ענפי המשק הרוסי גם תעשיית ספרי הלימוד היתה בבעלות ממשלתית עד קריסת ברית המועצות ב־1991. מאז נכנסו לשוק הוצאות פרטיות. בתי הספר היו חופשיים לבחור את הספרים כל עוד היה להם אישור האקדמיה הרוסית לחינוך והאקדמיה הרוסית למדעים.
אחת מהחברות הפועלות בשוק הזה היא פרוסבשצ'נייה (השכלה), שהיתה המוציאה הממשלתית הרשמית לאור גם בתקופה הסובייטית. ב־2011, לאחר שנים של התנגדות, הודיעה מוסקבה שהיא מתכוונת להפריט את החברה. ואולם, לפי תחקיר "הניו יורק טיימס", הנשיא פוטין חתם על צו המגביל את מספר החברות שיתחרו במכרז על רכישתה, כפי שנהג גם בהפרטות קודמות של חברות ממשלתיות. התנהלות זו נועדה להבטיח זכייה של מקורבי פוטין במכרזים.
פרוסבשצ'נייה, ששלטה ב־30% משוק ספרי הלימוד הרוסי אז, נמכרה לקבוצת אולמה, הוצאה קטנה לאור שהתמחתה בספרי אמנות ומדע בדיוני.
זמן קצר לאחר שאולמה רכשה את פרוסבשצ'נייה היא מכרה אותה לחברה הרשומה בקפריסין בתמורה לסכום לא ידוע. מיד לאחר מכן רכשה החברה הקפריסאית 99% מאולמה. העסקה הסבוכה נועדה להבטיח שזהות הבעלים האמיתיים החדשים של פרוסבשצ'נייה תישאר עלומה, שכן החוק בקפריסין אינו מחייב חשיפה של שמות בעלי המניות בחברות הרשומות בה. במקרה או שלא במקרה, בשלב זה, ב־2012, נכנס לתמונה ארקדי רוטנברג - אחד מעשירי רוסיה שמכיר את פוטין מהימים שבהם הם התאמנו באותה נבחרת ג'ודו. הונו של רוטנברג, שמונה ליו"ר פרוסבשצ'נייה, מוערך ב־3.1 מיליארד דולר. שמו של רוטנברג נמצא ברשימת אנשי העסקים שהמערב הטיל עליהם סנקציות לאחר פלישת רוסיה לאוקראינה וסיפוח חצי האי קרים אליה.
אוכל של עכברים
לפי עדויות שאסף "הניו יורק טיימס", מהחורף האחרון ועד פתיחת שנת הלימודים הנוכחית פסל משרד החינוך הרוסי כמחצית מהספרים המותרים לשימוש בכיתות באמתלות שונות ומשונות. כך למשל, המשרד אסר רכישת ספרים לחשבון מכיוון שהדמויות המצוירות בהן לא היו פטריוטיות מספיק. ההוצאה היחידה שספריה כמעט לא הוצאו מהרשימה היתה פרוסבשצ'נייה, שמספקת כיום כ־70% מספרי הלימוד לבתי הספר ברוסיה. ההוצאה סיפקה גם 80% מהספרים ששלחה רוסיה לבתי הספר בחצי האי קרים לאחר סיפוחו לרוסיה.
מוציא לאור שהתראיין בעילום שם אמר ל"ניו יורק טיימס" ש"פוטין וחבריו התמקדו עד עכשיו רק בעסקים גדולים. עכשיו, אחרי שהם אכלו את כל האוכל במזווה, הם החלו לאכול את העכברים ואת האוכל של העכברים".