הפסימיות שולטת: סקר חדש - הכלכלה העולמית במצב הגרוע מזה שנתיים
בסקר בינלאומי בקרב משקיעים, אנליסטים וסוחרים, השיבו 38% שמצב הכלכלה העולמית הולך ומחמיר - כפול מהשיעור שענו זאת ביולי; עיקר החששות נוגעים לגוש היורו, אך לגבי השיפור בארה"ב גילו המשתתפים אופטימיות
- דראגי למנהיגי גוש היורו: "דרוש מאמץ משותף כדי למנוע מיתון"
- סטפק: "שקיעת העולם במיתון ארוך? אני לא קונה את זה"
- צועדים למיתון: האטה נוספת בקצב צמיחת המשק ברבעון השלישי
גם הפעם מרבית החששות נוגעים למצב בגוש היורו: קרוב לשני שלישים מהנשאלים העריכו כי הכלכלה נחלשת, ו-89% מאמינים שהדפלציה תהווה בשנה הקרובה סיכון חמור יותר מהאינפלציה. עוד טענו הנשאלים כי הבנק האירופי המרכזי והממשלות באזור מחמירים את המצב בשל המדיניות מוניטארית הדוקה מדי לטעמם.
"כלכלת גוש היורו הידרדרה ומצבה יוחמר אם לא יינקטו פעולות פיסקאליות מצד המדינות הגדולות באירופה, ובראשן גרמניה", אמר סנווק לי, מנהל השקעות בכיר בשינהאן בנק בסיאול, שהשתתף בסקר. בנוסף, 43% מהמשתתפים תיארו את המדיניות המוניטארית של הבנק האירופי המרכזי כמגבילה מדי, זאת לעומת 31% שחשבו כך ביולי. בהתאם, הפופולאריות של נשיא הבנק מריו דראגי בירידה: 59% הביעו תמיכה בו, ירידה מ-74% ביולי. "האמצעים שבהם נוקט הבנק האירופי הם מעט מדי מאוחר מדי", אמר בסקר בריאן דולן, אסטרטג ראשי ב- DriveWealth.com, שירות השקעות מקוון מניו ג'רזי.
דראגי אינו היחיד שהפופולאריות שלו בירידה. גם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל חוותה צניחה בשיעורי התמיכה שלה. 45% רואים במדיניות שלה כתומכת בהשקעות, לעומת 72% בסקר ביולי. זהו השיעור הנמוך ביותר שקיבלה מזה קרוב לשלוש שנים.
עם זאת, אירופה אינה מהווה את הגורם היחיד לדאגה. למעלה ממחצית הנשאלים טענו כי התנאים בכלכלות המתעוררות ה-BRIC (ברזיל, רוסיה, הודו וסין), מידרדרים, זאת לעומת 36% שחשבו כך ביולי. נקודת האור היחידה הייתה ארה"ב: כ-65% מהנשאלים טענו כי הכלכלה הגדולה בעולם מראה סימני שיפור, ו-50% מהמשתתפים בסקר טענו כי השווקים האמריקאיים יציעו השנה את ההחזרים הטובים ביותר. השווקים של סין והודו דורגו שניים, לאחר ש-22% מהנשאלים בחרו בכל אחד מהם. במקביל, יפן נתפסת ככלכלה היציבה ביותר.
הסקר נערך בין התאריכים ה-11 וה-12 בנובמבר.