בזכות זנות וסמים: כלכלת בריטניה עקפה השנה את צרפת
בריטניה היא הכלכלה החמישית בגודלה בעולם עתה, לאחר שכספי זנות וסמים הוסיפו לתמ"ג שלה כ־12 מיליארד ליש"ט ב־2014
בריטניה עקפה את צרפת והפכה השנה לכלכלה החמישית בגודלה בעולם, לאחר שבקיץ האחרון החלה לכלול הכנסות מסמים ומזנות בנתוני התמ"ג - כך פרסם בסוף השבוע המכון הגלובלי לחקר כלכלה ועסקים (CEBR), הבודק את נתוני 30 הכלכלות הגדולות בעולם.
- המקומות הטובים ביותר בעולם להיות מפוטרים
- מגמה: עשירי רוסיה מהגרים ללונדון
- קטאר מגדילה את השפעתה על מירוצי הסוסים הבריטים
בצרפת, לעומת זאת, מסרבים לנקוט מהלך דומה, שכן לדבריהם תחומים אלה אינם נחשבים ל"פעילות מסחרית הנעשית מרצון". אריק דובואה, בכיר במכון הסטטיסטיקה הצרפתי, אף תיאר בראיון לתקשורת הצרפתית את השימוש בסמים כ"תלות" שלא מעורב בה "רצון חופשי". לדבריו, זנות היא תוצאה של "פעילות מאפיונרית וסחר במהגרים".
לא רק בריטניה כוללת פעילות לא חוקית בתמ"ג שלה. גם איטליה הודיעה על התנהלות דומה בקיץ האחרון; מדינות נוספות המתמרצות כך את נתוניהן הן ספרד, אסטוניה, אוסטריה, סלובניה, פינלנד, שבדיה ונורבגיה.
לפי הערכות רשמיות, זנות הוסיפה כ־5.7 מיליארד ליש"ט (8.8 מיליארד דולר) לכלכלת בריטניה ב־2014, וההכנסות מסמים הוסיפו כ־6.62 מיליארד ליש"ט (10.2 מיליארד דולר). אף שמדובר רק בכ־0.7% מהתמ"ג, נתונים אלה יצרו עבור בריטניה פער זעיר מול צרפת. התמ"ג הבריטי צפוי להגיע השנה ל־2.828 טריליון דולר לעומת התמ"ג הצרפתי, שיעמוד על 2.827 טריליון דולר.
לפי הערכות מכון המחקר, הפער בין בריטניה לצרפת יגדל בשנים הבאות. זאת למרות חששות בנוגע להתאוששות הבריטית. התמ"ג הנומינלי בבריטניה צפוי לצמוח ל־2.95 טריליון דולר עד 2019, לעומת 2.67 טריליון דולר בצרפת.
כלכלת צרפת רשמה צמיחה חלשה מאוד השנה, וגוש היורו כולו מצוי בסכנת דפלציה. כלכלת בריטניה, לעומת זאת, צפויה לעקוף את זו של גרמניה עד 2030 ולהפוך לגדולה ביבשת, לראשונה מאז 1954, בזכות כוח עבודה צעיר יותר ועובדת מיקומה מחוץ לגוש היורו.
הנתונים שפרסם המכון מראים גם את ההשפעה של המשבר הכלכלי ברוסיה, שהצניח אותה שני מקומות ב־2014 למקום העשירי, בעקבות היחלשות הרובל והצניחה במחירי הנפט. לפי התחזיות, היא צפויה להישאר במקום זה לפחות עד 2030.
בתוך כך, למרות היחלשותן של הכלכלות המתעוררות השנה כלכלני המכון צופים כי סין, הודו וברזיל ימשיכו להתחזק. התחזקותה של כלכלת הודו מתוארת כ"נטולת מעצורים", והמדינה צפויה לעקוף את בריטניה ב־2018 ואת יפן ב־2025 וכך להפוך לכלכלה השלישית בגדולה בעולם. "הנתונים מראים את השינויים הדרמטיים המתרחשים בגיאוגרפיה הכלכלית העולמית", אמר ל"גרדיאן" דגלאס מקוויליאמס, מנכ"ל CEBR.
"הכלכלות האירופיות, על צמיחתן החלשה, נופלות, ואילו כלכלות אסיה מדביקות את הפער, אף שצמיחתן הואטה", ציין. מכון המחקר מבשר כי מגמה זו פירושה "סדר עולמי חדש" ב־2030.
ברקע התחזיות הללו ארה"ב היא עדיין הכלכלה הגדולה בעולם בפער גדול מול סין. לפי תחזיות המכון, סין תעקוף את ארה"ב ב־2025.
עד ל־2030, לפי התחזיות, החמישייה הפותחת של הכלכלות העולמיות תמנה את סין, ארה"ב, הודו, יפן וברזיל; בריטניה תוצב במקום השישי, לאחר שתעקוף את גרמניה.
מקוויליאמס ציין עוד כי "מה שכיף" בטבלת הכלכלות העולמית הוא העובדה שהיא מזקקת את המציאות עד לנתונים הבסיסיים ביותר. "מדינות כמו רוסיה וארגנטינה, שפלשו למדינות שכנות ומנהיגיהן מפגינים רטוריקה לאומנית אגרסיבית, נאלצות להתמודד עם המציאות כשהן ניצבות מול צניחתן בטבלת ליגת הכלכלות העולמית", הוסיף.
כמו כן עולה מנתוני המחקר כי כלכלת נורבגיה תצנח מהמקום ה־24 השנה למקום ה־30 עד 2030. בעקבות שחיקת מחירי הנפט, ענף תעשייה מוביל בנורבגיה, כלכלתה צפויה לצמוח השנה ב־1% בלבד לעומת תחזיות קודמות של 2.6%.
עוד ירידות בולטות שצופה המכון: כלכלת שוויץ תרד מהמקום ה־20 למקום ה־24 וכלכלת הולנד תצנח לפי התחזיות מהמקום ה־17 למקום ה־27. במקום ה־30 כיום נמצאת כלכלת קולומביה, שצפויה לטפס שני מקומות למקום ה־28 עד 2030.