"המטבע הרוסי עלול להגיע לשפל של 120 רובל לדולר"
הכלכלן הראשי של סברבנק הזהיר מפיחות חד מהצפוי. הרוסים מתפללים בינתיים לגבינת פרמזן ונעליים איטלקיות מתחת לעץ האשוח
המשבר הכלכלי הפוקד את רוסיה יעיב השבוע על חגיגות הנובי גוד, השנה החדשה, שבימים כתיקונם נחשבות לפסגת השנה בכל הנוגע לבזבוזים על מתנות, בילויים וחופשות משפחתיות.
- פוטין דואג לרוסים: הורה לממשלה לבלום את התייקרות הוודקה
- אבגול מוחקת 18 מיליון דולר משווי הנכסים שלה ברוסיה בגלל צניחת הרובל
- בגלל המשבר: 20 עשירי רוסיה הפסידו השנה 73 מיליארד דולר
המשבר השפיע באופן צפוי על מתנות החג שעל פי המסורת מניח סבא כפור, הגרסה הרוסית לסנטה קלאוס, מתחת לעץ האשוח. בסוף השבוע פרסם העיתון MK תוצאות סקר, שלפיהן רוב הנשאלים, 28%, מקווים לראות בבוקר 1 בינואר גבינת פרמזן מתחת לעץ האשוח. במקום השני והשלישי, 23% ו־21% בהתאמה, הרוסים מייחלים לבשמים צרפתיים ולפריטי ביגוד והנעלה איטלקיים.
אף שהשר לפיתוח כלכלי אלכסיי אוליוקייב סיפק לרוסים סיבה לאופטימיות כשהודיע ביום שישי "משבר המטבע מאחורינו", הכלכלן הראשי של הבנק הגדול ברוסיה, סברבנק, יבגני גברילנקוב, הזהיר כי המטבע הרוסי עלול להגיע השנה לשיא שלילי של 120 רובל לדולר. ביום שישי נחלש הרובל ב־2.5% ל־53.90 רובל לדולר.
בתוך האווירה הקודרת יצואני המתכת עדיין מחייכים. ביום שישי דיווח מגזין "פורבס" הרוסי על זינוק של כ־20% בהכנסותיהם מתחילת השנה. עם המרוויחים הגדולים אפשר למנות את יצרן הניקל ולדימיר פוטנין ואת יצרן האלומיניום אולג דריפסקה. נתונים דומים הציגו גם יצואני הנחושת והאבץ. הסיבה: רוסיה היא יצואנית מובילה בעולם של המתכות הללו, שהביקוש להן לא נפגע מהסנקציות של המערב, ובמקביל הן מצליחות לרשום רווח נאה בזכות הפערים בין המטבעות.
בתוך כך הודיעו חברות האשראי ויזה ומאסטרקארד בסוף השבוע כי הן מפסיקות את שירותי הסליקה והאשראי לתושבי חצי האי קרים. זאת במסגרת תופעה רווחת לצד הסנקציות הרשמיות, של חברות מערביות המסרבות לתת שירותים לתושבי האזור. מכה זו מתווספת לניתוק אספקת החשמל לחצי האי באופן זמני השבוע וכן להפסקת תנועת הרכבות והאוטובוסים לאזור. אתמול גם עצרה אוקראינה את כניסת כלי הרכב הפרטיים לחצי האי קרים וממנו - עוד הסלמה בתהליך ניתוקם של תושבי האזור מהעולם בחוץ.