$
כלכלה ומדיניות

בתמורה לבשר וחיטה: רוסיה תחכיר מטוסי קרב לארגנטינה

ארגנטינה, שמנסה נואשות לשדרג את חיל האוויר המיושן שלה, תקבל 12 מטוסי קרב מדגם סוחוי 24. בתמורה היא תעביר משלוחי מזון לרוסיה מוכת המשבר. הסחר בין שתי המדינות התרחב בעקבות הסנקציות שהטיל המערב על רוסיה

מיכאל פרל 11:2731.12.14

ארגנטינה תקבל מטוסי קרב מרוסיה בתמורה לאספקת מוצרי מזון - כך חשף השבוע העיתון המקוון RT. המטוסים צפויים לשמש את ארגנטינה בניהול המשבר מול בריטניה על השליטה במרבצי הגז והנפט שלחופי איי פוקלנד.

 

במסגרת ההסכם בין נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לנשיאת ארגנטינה כריסטינה קירשנר, שהחל להירקם ביולי, תחכיר רוסיה לארגנטינה 12 מטוסי קרב מדגם סוחוי 24, ובתמורה היא תספק לה בשר וחיטה - כך לפי דיווח ב"דיילי אקספרס" הבריטי.

 

העיתון הארגנטינאי "La Gaceta" ציין בסוף השבוע כי גורמים רשמיים במשרד ההגנה הבריטי אישרו שהנשיאה קירשנר הסכימה השבוע לביצוע העסקה והיא תצא לפועל בזמן הקרוב.

 

המשבר ברוסיה. תור מחוץ לחנות במוסקבה המשבר ברוסיה. תור מחוץ לחנות במוסקבה צילום: אם סי טי

 

אף שמדובר בדגם ישן של מטוס קרב, שייצורו הופסק לפני כ־30 שנה, סוחוי 24 עדיין נחשב לאחד ממטוסי הקרב הטובים בעולם. זאת בזכות יכולתו לטוס כמעט בכל מזג אוויר ובשל מערכת טילים מונחי לייזר שבהם הוא מצויד.

 

מבחינתה של ארגנטינה, שכלכלתה שרויה במשבר, העסקה היא צינור חמצן הכרחי עבור חיל האוויר המיושן שלה. באוקטובר השנה הודיע שר ההגנה הארגנטינאי על רכישת 24 מטוסי קרב מסוג Saab Gripen מברזיל. ואולם, התערבות של הבריטים גרמה לביטול העסקה - על כך דיווח השבוע אתר הפרשנות הצבאי וויינויה אובוזרניה.

 

גם עבור רוסיה מדובר בעיתוי מצוין. התעשייה הצבאית שלה, המספקת תעסוקה לכ־20% מעובדי הייצור במדינה, שרשמה הכנסות של 13.2 מיליארד דולר ב־2013, דומיננטית מאוד בכלכלה הרוסית. הסנקציות שהטיל המערב על רוסיה בעקבות סיפוח חצי האי קרים חסמו שווקים שנהגו לרכוש ציוד צבאי מרוסיה. הסנקציות הנגדיות של רוסיה צמצמו מאוד את יבוא המזון מאירופה ומארה"ב.

 

יחסי המסחר בין שתי המדינות, שהיקפו היה 2.5 מיליארד דולר ב־2013, התהדקו מאוד השנה על רקע המשבר באוקראינה. באוגוסט הכריז הנשיא פוטין כי ארגנטינה היא בין המדינות המרכזיות שיהוו תחליף ליבוא מהמערב. על פי נתונים שפרסם הערוץ RT, היקף המסחר בין שתי המדינות בשמונת החודשים הראשונים של השנה היה 2 מיליארד דולר, ועיקרו היה יבוא של מוצרי מזון מארגנטינה לרוסיה. יצוא הבשר והחלב מארגנטינה לרוסיה גדל ב־75% וב־43%, בהתאמה.

 

עם זאת, ישנם גם מי שמטילים ספק באפשרות של התממשות עסקת המטוסים. "אני מאמין שבסופו של דבר הם לא יימסרו לארגנטינה", אמר השבוע לעיתון "וזגליאד" מנהל המכון לחקר אמריקה הלטינית באקדמיה הרוסית למדע ולדימיר סודרב. "יהיה צורך להכשיר את הטייסים הארגנטינאים להטיסם, מה שאומר שרוסיה תצטרך להקים מעין בסיס צבאי על אדמת ארגנטינה למורת רוחו של המערב. לא בטוח שזה מה שפוטין צריך עכשיו", הוא הסביר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x