$
תעשייה ופיננסים

איום חדש על השליטה של אופ"ק: ארה"ב תתיר יצוא נפט

הנחיות חדשות של הממשל הפדרלי יאפשרו לחברות אנרגיה מקומיות לייצא נפט מבלי שיצטרכו לבקש היתר מיוחד, לראשונה מאז 1975

שירות כלכליסט 20:5031.12.14

מתהדק האיום האמריקאי על ההגמוניה של איחוד יצרניות הנפט אופ"ק. אחרי חודשים של לחצים שהפעילו חברות אנרגיה בארה"ב על הממשל הפדרלי במטרה להקל חרם בן 40 שנה על יצוא נפט, הממשל התיר השבוע לייצא נפט גולמי קל מאוד ללא צורך לקבל היתר רשמי לכך.

 

ההנחיות החדשות שפרסם משרד הסחר מבהירות לראשונה אילו מהלכים חברות יכולות לנקוט כדי להימנע מהפרת חוקי יצוא הנפט החלים עליהן בארה"ב. עם זאת, האיסור שחל על יצוא רוב סוגי הנפט הגולמי, שאותו אימץ הקונגרס עוד ב־1975 בעקבות חרם הנפט הערבי, עדיין שריר וקיים.

"אף שגורמים רשמיים בממשל יצאו מגדרם כדי להבהיר שלא חל שינוי במדיניות, הרי שבפועל המהלך הזה עשוי לפתוח את הסכרים ולאפשר הגדלה דרמטית של היבוא עד סוף 2015", כך לפי אנליסטים בסיטיגרופ שצוטטו בסוכנות בלומברג.

 

נשיא ארה"ב ברק אובמה נשיא ארה"ב ברק אובמה צילום: בלומברג

 

הקלתו של האיסור האמריקאי עתידה לסמן הסלמה משמעותית במלחמת מחירי הנפט שמתנהלת מול אופ"ק בהובלת סעודיה, יצרנית הנפט הגדולה בארגון. סעודיה הבהירה כי תאפשר למחירים לצנוח אף יותר כדי להגן על נתח השוק העולמי שלה. אופ"ק אחראית כיום לכ־30% מאספקת הנפט העולמית לעומת כ־50% לפני 20 שנה. זאת בעקבות העלייה בייצור בארה"ב, ברוסיה ובדרום אמריקה, שהובילה להצפת השוק העולמי.

עם זאת, ברקע המהלכים הללו הצניחה החדה במחיר הנפט מאיימת על יציבותן של כלכלות הנסמכות על יצוא אנרגיה, כמו רוסיה וחברת אופ"ק ונצואלה.

 

לחץ נוסף על מחירי הנפט הגיע ביומה האחרון של השנה מכיוונה של סין בעקבות פרסום נתוני ייצור מאכזבים. מדד הייצור הסיני נפל מ־50 בנובמבר ל־49.6 בדצמבר, התכווצות ראשונה של מגזר הייצור במחצית השנייה של השנה. הנתונים הללו פוגמים בסיכוייה של סין להשיג את יעד הצמיחה הרשמי - 7.5%.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x