$
כלכלה ומדיניות

ניצחון מוחץ למפלגת השמאל הקיצוני ביוון: "נצא ממעגל החובות האכזרי"

לאחר ספירה של 98% מקולות הבוחרים, מפלגתו של אלכסיס ציפרס גרפה 36% מהקולות - שיעניקו לה כמחצית מתוך 300 המושבים בפרלמנט. לדבריו, "הכרעת הבוחרים הפכה את הטרויקה לנחלת העבר"

שירות כלכליסט 09:1326.01.15

האם הגיע סופו של עידן הצנע ביוון - ואולי גם סוף דרכה בגוש היורו? 98% מהקולות נספרו עד כה. מפלגת השמאל הקיצוני סיריזה, זכתה ב-36% (149 מושבים בפרלמנט), ואילו מפלגת "הדמוקרטיה החדשה" של ראש הממשלה המכהן אנטוניס סמאראס גרפה 28%. הניצחון בבחירות של מפלגת סיריזה בראשות אלכסיס ציפרס היה צפוי, שהבטיח להילחם בצעדי הצנע שנכפו על יוון בתמורה לחבילת הסיוע הבינלאומית.

 

המשמעות: סיריזיה תזכה בכמחצית מ-300 המושבים בפרלמנט (בבחירות נבחרים 250 חברי פרלמנט, והמפלגה הגדולה ביותר זוכה ב-50 מושבים נוספים). סמאראס כבר הודה הערב בתבוסתו.

 

ציפרס אמר לאחר היוודע התוצאות כי "הכרעת הבוחרים הפכה את הטרויקה (האיחוד האירופי, הבנק המרכזי האירופי וקרן המטבע הבינלאומית) לנחלת העבר; אנחנו הולכים להחזיר את יוון מתקופת הצנע. נילחם יחד כדי לבנות מחדש את ארצנו, על בסיס איתן של צדק. הניצחון שלנו הוא גם הניצחון של כל תושבי אירופה הנאבקים בצנע".

 

לדבריו, "הממשלה החדשה ביוון תהיה מוכנה לשתף פעולה ולנהל מו"מ עם המדינות האירופיות האחרות, על פתרון צודק - כדי שיוון תוכל לצאת ממעגל החובות האכזרי".

 

לפי המדגמים שפורסמו אמש לאחר סגירת הקלפיות, סיריזה קיבלה 35.5%-39.5% מהקולות, לעומת 23%-27% למפלגת הדמוקרטיה החדשה.

 

מאחורי שתי המפלגות הגדולות, כך חזו המדגמים, נלחמות מפלגות "פוטאמי" מהמרכז ו"השחר המוזהב" מהימין הקיצוני (מפלגה עם שורשים נאציים) על המקום השלישי. שתיהן זוכות ל-6.4%-8%.

  

 

 

ציפרס (40) גדל במשפחה ממעמד הביניים ולמד הנדסה אזרחית באוניברסיטה הטכנית של אתונה - שם גם החל את פעילותו הפוליטית במפלגה הקומוניסטית היוונית שהתמזגה מאוחר יותר לתוך סיריזה.

 

סיריזה מוכנה ללכת רחוק הרבה יותר כדי לסיים את מדיניות הצנע, גם במחיר של יציאה מגוש היורו. מצע המפלגה כולל סעיפים מפתים כמו חשמל חינם לאזרחים שנותקו מהרשת עקב אי־תשלום וחלוקת תלושי מזון לילדים. מימוש התוכנית הזו יחייב הגדלה של ההוצאה הממשלתית ופריצה של המסגרת הנוקשה שדרשה הטרויקה.

 

כדי לממש מהלך כזה, ציפרס ידרוש הסדר חוב חדש ליוון. למעשה הוא כבר החל לפעול בעניין, ובשנה החולפת נפגש עם עם ראשי קרן המטבע, נשיא הבנק האירופי המרכזי מריו דראגי ושר האוצר הגרמני וולפגנג שויבלה. גרמניה, כמממנת העיקרית של הסיוע היווני, מובילה גם את מחנה המתנגדים האירופי לסיריזה. החודש פרסם השבועון הגרמני "דר שפיגל" ציטוטים אנונימיים מפי בכירים בממשלה בברלין, ולפיהם שר האוצר שויבלה והקנצלרית אנגלה מרקל סבורים כי גוש היורו בשל להתנתקות של יוון. לפי העיתון, ברלין אף הכינה תוכנית מגירה להתמודדות עם פרישה יוונית.

 

אלכסיס ציפרס אלכסיס ציפרס צילום: אם סי טי

 

ציפרס מודע היטב לחששות מפניו באירופה, וגם בקרב היוונים, שרבים מהם יעדיפו בסופו של דבר להישאר בגוש היורו. מאז ההכרזה על הבחירות הוא ריסן מעט את ההתבטאויות שלו בעניין עזיבה אפשרית של יוון והחודש אף נקט צעד חריג ופרסם מאמר ביומון הכלכלי הגרמני "הנדלסבלאט", שבו הוא טען כי למשלמי המסים הגרמנים "אין שום סיבה לפחד מסיריזה".

 

"אין לנו כל כוונה להתעמת עם שותפינו לגוש היורו או לקבל יותר אשראי או אישור להגדלת הגירעון התקציבי", כתב ציפרס. "אנו שואפים לייצוב כלכלת יוון ולעצירה של הקזת הדם של משלמי המסים הגרמנים והיוונים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x