ארה"ב רוצה לספק נפט לקאריביים במקום ונצואלה
צניחת מחירי הנפט מקשה על ונצואלה להמשיך לספק נפט מסובסד למדינות הקאריביים, כפי שעשתה בעשור האחרון. ארה"ב מקווה לנצל את ההזדמנות כדי להשיב את השפעתה לאזור
תלות בת עשור של מדינות האיים הקאריביים בנפט מוונצואלה עלולה להסתיים השבוע.
- מכירים במציאות? "מחיר חבית הנפט לעולם לא יגיע ל-100 דולר"
- מלאי הנפט הגולמי של ארה"ב בשיא של 80 שנה
- אג'יו: שחור בעיניים
מחר תתכנס בוושינגטון ועידת הפסגה הראשונה לביטחון אנרגטי במדינות הקאריביים. אף שהיא תוכננה במשך חודשים, קיומה בצל צניחת מחירי הנפט ובחסות הממשל האמריקאי מעניק לארה"ב הזדמנות להשיב לעצמה את ההשפעה שאיבדה במדינות אלה בתקופה שבה ונצואלה סיפקה להן נפט זול.
התלות של מדינות הקאריביים בנפט הוונצואלי החלה בהסכם פטרוקאריבה שיזם שליט ונצואלה המנוח הוגו צ'אבס. במסגרת ההסכם סיפקה ונצואלה נפט למדינות קאריביות כמו ג'מייקה, בליז והרפובליקה הדומיניקנית.
ונצואלה הסכימה לספק את הנפט בתנאים נוחים במיוחד; המדינות נדרשות לשלם בדרך כלל מקדמה נמוכה תמורת האספקה, ויתר התשלום נפרס למשך שנים ארוכות. התנאים המיטיביים יצרו תלות של המדינות הקאריביות בנפט של ונצואלה ובמקביל צמצמו את השפעתה של ארה"ב.
האספקה של נפט זול מוונצואלה אולי הותירה יותר כסף בקופות הממשלות בקאריביים, אך מנעה מהן לעבור לשימוש במקורות אנרגיה זולים יותר, כמו גז, בטווח הארוך. אלא שהצניחה במחירי הנפט מאז יולי אשתקד טלטלה את כלכלת ונצואלה, ש־95% מהכנסותיה מתבססות על מכירת נפט ומוצריו.
המצב הזה מעמיד בסכנה את יכולתה של המדינה הדרום־אמריקאית לספק למדינות הקאריביות את שהתחייבה במחירים נמוכים ובתנאים נוחים. "המצב הכלכלי בוונצואלה העלה את הסכנה שהמדינות הללו יישארו ללא אספקת האנרגיה הדרושה להן", הסביר לסוכנות הידיעות אי.פי דיוויד גולדווין, לשעבר יועץ בתחום האנרגיה למשרד החוץ האמריקאי וממארגני ועידת הפסגה. "הן פיתחו בוונצואלה תלות שמזכירה מעט התמכרות, יהיה להם קשה מאוד להיגמל ממנה", אמר גולדווין.
נציגים מכל מדינות הקאריביים פרט לקובה צפויים לנחות בוושינגטון לקראת הוועידה, שאותה יארח סגן נשיא ארה"ב ג'ו ביידן. כמו כן ישתתפו בה נציגים מהאו"ם, האיחוד האירופי והבנק העולמי.
אף שחיפוש חלופה לנפט הוונצואלי אינו נושא רשמי שיידון בוועידה, ברור לכל כי בין הצדדים יתקיימו מגעים לקידום העניין. "עסקת פטרוקאריבה כבר לא כדאית למדינות האלה כפי שהיתה בעבר", אמר לאי.פי בכיר במשרד החוץ האמריקאי.
מנגד, למרות החששות ונצואלה מנסה להפגין מחויבות להסכם פטרוקאריבה. בראשית החודש אף הצהיר נשיא המדינה ניקולס מאדורו כי ההסכם הוא "ערובה לשלום, יציבות, תועלת הדדית, פיתוח משותף ומסחר הוגן בין כל מדינות הקאריביים".