צרפת שילמה לרוכבי האופניים והקפיצה את השימוש ב־50%
ניסוי שנערך בצרפת הצליח להגביר את השימוש באופניים ככלי תחבורה, לאחר שעובדים שרכבו לעבודה זכו בתשלום של 25 יורו־סנט על כל קילומטר של דיווש. כעת יש כוונה לעגן את הנוהל בחוק. כל משתתף נסע 5 ק"מ ביום בממוצע
ניסוי משותף למשרד להגנת הסביבה ומשרד התחבורה של צרפת הסתיים השבוע בהצלחה, לאחר שהעלה ב־50% את השימוש באופניים ככלי תחבורה בעזרת תשלום לרוכבים. במהלך הניסוי, שנמשך שישה חודשים, קיבל כל עובד שהחליט לדווש לעבודתו וחזרה תשלום של 25 יורו־סנט לקילומטר, כך לפי היומון הספרדי "אקונומיסטה".
- אלקטרה רוכבת על ההצלחה: אייס ואוטו דיפו ימכרו אופניים חשמליות
- בקרוב: פרויקטים להשכרת אופניים בר"ג, חולון ובת ים ומערך הסעות לאזורי תעסוקה
- Dubike: האופניים החכמים של באידו
הניסוי שהושק ביוני אשתקד נועד לעודד מודעות לשימוש באופניים ככלי תחבורה כדי להפחית שימוש ברכבים פרטיים, וכתוצאה מכך גם את זיהום האוויר וצריכת הדלקים.
בניסוי לקחו חלק 20 חברות ומוסדות ציבור שמעסיקים יותר מ־10,000 עובדים. ואולם, בסופו של דבר רק 380 איש ביקשו להשתתף בניסוי וזכו לקבל את הפיצוי על הדיווש היומי לעבודה. 39 משתתפים נוספים הסכימו להשתתף בניסוי, אך בתמורה ביקשו להמשיך לקבל ממקום עבודתם את דמי הנסיעה החודשיים בתחבורה ציבורית.
יוזמי הניסוי סיפרו לאתר כי המרחק היומי הממוצע שעליו דיווחו המשתתפים עמד על יותר מ־5 ק"מ, לעומת כ־3.4 ק"מ שעליהם דיווחו משתתפים בניסוי דומה שנערך ב־2008.
המשרד להגנת הסביבה של צרפת דיווח כי הרוכבים החדשים השתמשו באופניהם גם למטרות מחוץ לשעות העבודה, כמו נסיעה לקניות וטיולי פנאי.
הניסוי נערך במימון של הסוכנות הצרפתית לניהול הסביבה והאנרגיה כחלק ממחקר שנערך לטובת גיבוש של הצעת חוק, וביקש לבחון קשר בין תמריץ כספי לשימוש בתחבורה ירוקה כחלק מהצעת חוק. כעת, משהניסוי הסתיים בהצלחה, הנוהל צפוי להיות מעוגן בחוק שיעלה בפרלמנט הצרפתי.
כמה יוזמות בעלות מטרה דומה הושקו בשנים האחרונות במדינות כמו הולנד, דנמרק, גרמניה, בלגיה ובריטניה. ואולם, התמריצים שניתנים לרוכבים משתנים ממדינה למדינה. ממשלת בלגיה, למשל, הצליחה להגדיל את השימוש באופניים ככלי תחבורה ל־8% מסך כל הנסיעות במדינה, לאחר שהחליטה להעניק לרוכבים הנחה במסים.
בתוך כך, גם בריטניה שברה שיא השבוע, לאחר שברבעון הרביעי של 2014 נרשמה עלייה של 10% בשימוש באופניים ככלי תחבורה בלונדון, לעומת התקופה המקבילה ב־2013 - כך על פי הנתונים של ארגון התחבורה הציבורית של לונדון שהתפרסמו אתמול בעיתון "הגרדיאן" הבריטי.