רק ביפן: עלייה בביקוש לניידים פשוטים על חשבון הסמארטפונים
הצמיחה בנתח השוק של הטלפונים הפשוטים נזקפת לזכות מחירם הגבוה של הסמארטפונים וההרגלים שמהם היפנים מתקשים להיפטר
יפנים רבים העדיפו לרכוש טלפונים פשוטים על פני סמארטפונים חדישים ב־2014. בשל כך נתח השוק של הטלפונים הפשוטים במדינה המשיך לגדול על חשבון נתק השוק של הסמארטפונים.
- מלון ביפן יופעל על ידי רובוטים
- העובד החדש של בנק מיצובישי ביפן: הרובוט נאו
- יפן תעניק 2.5 מיליארד דולר למדינות במזה"ת
במהלך השנה החולפת נרשמה עלייה במכירת הטלפונים הניידים המסורתיים, המכונים טלפונים טיפשים, לראשונה זה שבע שנים. באותו הזמן מכירת הסמארטפונים נמצאה דווקא בירידה, כך לפי רויטרס. על פי נתוני מכון המחקר היפני MM, הטלפונים הפשוטים שזכו לפופולריות הרבה ביותר בשוק היפני הם אלה המתקפלים, ששיעור מכירתם אשתקד הגיע ל־10.6 מיליון יחידות, עלייה של 5.7% מהשנה שקדמה לה. מכירות הסמארטפונים, לעומת זאת, ירדו ב־5.3% בתקופה המקבילה.
אחת הסיבות לנתונים המפתיעים היא מחירי הסמארטפונים ביפן, שהם בין הגבוהים בעולם המפותח. בתחום הטלפונים המסורתיים המחירים שניתן למצוא ביפן הם דווקא מהנמוכים בעולם המפותח. עובדה זו, לצד קיפאון בשכר שנבע משנים של דפלציה, ניתבה את היפנים לזנוח את האפליקציות למיניהן לטובת המסך הקטן והמוכר.
לאחרונה המצב התחיל להשתנות. המשכורות מתחילות לעלות ואילו המחירים של חלק מהסמארטפונים מתחילים לרדת. לדוגמה, את מוצר הדגל של אפל, אייפון 6, ניתן לרכוש ביפן בכ־500 דולר, מחיר נמוך מזה שבמרבית מדינות אירופה וצפון אמריקה.
ואולם, בכל הנוגע לשוק הטלפונים הניידים ביפן לא מדובר רק במחיר, אלא גם בהרגל. היפנים התרגלו לטלפונים בסיסיים, ללא אפליקציות מיותרות ומסורבלות. לכן גם אלה שיכולים להרשות לעצמם סמארטפון מוותרים על הקדמה לטובת ההרגל.
חיבתם של היפנים לטלפונים המתקפלים והתחרות הגדולה עם סמסונג הקוריאנית ואפל האמריקאית הובילו יצרני אלקטרוניקה מהגדולים ביפן, כמו פנסוניק ו־NEC, למשוך את השקעותיהם מפיתוח סמארטפונים ולהסיט אותן לטובת פיתוח טלפונים מהסוג הישן. גם חברות אירופיות כמו שארפ גילו לאחרונה את הפוטנציאל של שוק הטלפונים הניידים המסורתיים של יפן והחליטו לנסות להתחרות ביצרנים המקומיים. שיעור החדירה של הטלפונים הניידים ביפן הוא מהגבוהים בעולם - 98.5% - בזכות כ־125 מיליון משתמשים.
עם זאת, במכון המחקר הידקאי יוקוטה ציינו בהתייחסם לנתונים כי הירידה ברכישת הסמארטפונים עשויה להיות קשורה גם לכך שהם מתקלקלים לעתים רחוקות יותר מהניידים המתקפלים ולכן אין צורך להחליפם.