בריטניה תצטרף לבנק לפיתוח תשתיות - הנמצא בחסות סין
זאת למרות התנגדות ארה"ב, החוששת כי המיזם החדש יתחרה בבנק העולמי ובקרן המטבע; ההון ההתחלתי עומד על 50 מיליארד דולר
ממשלת בריטניה הגישה בקשת הצטרפות לבנק השקעות לפיתוח תשתיות, שהוקם בחסות סין. מהלך זה עשוי לסלול את הדרך לבנות ברית נוספות של ארה"ב להפנות עורף להתנגדותה של ארה"ב ליוזמה ולהצטרף לבנק.
הכרזתה של ממשלת בריטניה אתמול הופכת אותה למדינה המערבית הראשונה להפוך לחברה בבנק, בטרם יגיע המועד הסופי להצטרפות לפרויקט.
ההון ההתחלתי של הבנק הוא 50 מיליארד דולר המיועדים למימון הפיתוח של כבישים, מסילות ברזל, נמלים ועוד. עם זאת, היוזמה הסינית זכתה לתגובה פושרת למדי מצד ארה"ב הרואה בבנק כזה מתחרה בבנק העולמי, בקרן המטבע העולמית ובבנק אסיה לפיתוח שבהם יש לוושינגטון השפעה גדולה.
"זוהי החלטה חכמה מצד בריטניה המאפשרת לה למנף את עצמה באופן משמעותי מול ארה"ב ואירופה. אני סבור כי בריטניה יכולה לסייע באופן משמעותי לסין ליצור מומנטום עבור הבנק" אמר הואנג ג'ינג, פרופסור באוניברסיטת סינגפור.
"סביר להניח כי סין תנצל את חברותה של בריטניה כדי לטעון שהבנק עומד בדרישות בינלאומיות ואינו כלי המשרת את מדיניות החוץ של סין", אמר הואנג לוול סטריט ג'רנל. "הדבר יכול לסייע לסין לארגן מחדש את הסדר הכלכלי והפוליטי באזור כולו".
סין, הדורשת מארה"ב כבר שנים ארוכות לשנות את מבנה האחזקות של קרן המטבע העולמית ושל הבנק העולמי ולהעניק לה יותר השפעה, חשפה תוכניות לבנק לפיתוח תשתיות באוקטובר 2013. ההיענות היתה רבה, ואולם וושינגטון הפצירה בשותפותיה הגדולות להימנע מלהצטרף ליוזמה והעלתה שאלות בדבר סוגיות שונות כגון שקיפות ונושאי משילות.
"הבענו את רצוננו לראות עלייה ברמות השקיפות ולקבל מידע נוסף על אופן פעולתו של הבנק. מעבר לזה אין לי הערות נוספות", אמרה דוברת משרד החוץ האמריקאי ג'ניפר פסאקי.